Lütfen bekleyin..



Hayvansal üretimdeki sorunlar artarak devam ediyor!

22 Aralık 2022, 14:10 - Okunma: 382

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Batman Şube Başkanı Ebubekir Doğan, yaptığı açıklamada, son aylarda hayvansal üretimde yaşanan sorunların et, süt ve peynir üretimini ciddi manada etkilediğini söyledi.

Yem fiyatları başta olmak üzere hayvansal üretimdeki girdi maliyetlerinin hayvan yetiştiricilerini zorda bıraktığını, kırmızı et ve süt ürünlerini büyük oranda artırdığını belirten Doğan, sıkıntılar nedeniyle önümüzdeki dönemde hayvan sayısında bir azalış meydana geleceği, bu durumun et ve süt fiyatlarını daha da artıracağı öngörüsünde bulundu.

Tarımsal üretimde olduğu gibi hayvansal üretimde de sıkıntıların devam ettiğine işaret eden Doğan, "Bütün tarımsal üretimlerde olduğu gibi hayvansal üretimde de maalesef sorunlarımız bitmiyor. Tabi ki sorunlarımız tek yönlü değildir. Hayvansal üretimdeki sorunlarımız ve buna bağlı olarak kırmızı et fiyatlarının yükselmesi, süt ve süt ürünlerinin de fiyatlarının yükselmesine neden olmaktadır." dedi.

Tarihte ilk kez süt ürünlerinden peynir fiyatının kırmızı eti geçtiğini gördüklerini ifade eden Doğan, üretimin az olmasının et ve süt ürünlerdeki fiyatları artırdığına işaret etti.

"Besicilere uygun fiyata yem tedariki sağlanmalı"

Yem başta olmak üzere hayvansal üretimdeki girdilerin çok pahalı olması nedeniyle hayvansal ürünlerin fiyatlarının da arttığını vurgulayan Doğan, "Buna bağlı olarak kırmızı et ve süt ürünlerinin fiyatları artmaktadır. Bunun yanında hayvan sayısının artırılması, üretimin artırılması, buna paralel olarak hayvansal ürünlerin düşmesi için çiftçi ve besicilere daha makul fiyatlara yem tedariki ya da girdi fiyatlarının daha ucuza mal edilmesi için bir çalışma yapılabilir." ifadelerini kullandı.

"Maliyetler düşsün diye hayvanlar kesime gönderiliyor"

Hayvan sayısının artmasıyla et ve süt ürünlerinin de artacağına, pahalılığın azalacağına dikkat çeken Doğan, şöyle devam etti:

"Kış ayına girilmesiyle beraber meraların olmaması nedeniyle besiciler hayvanlarını tamamen yemle beslemek zorunda kalıyor. Bu da hayvan beslemeyi zor hale getiriyor. Besici üretimde maliyetini düşürmek için maalesef hayvanlarını kesime göndermek zorunda kalıyor. Hayvan sayılarının azalması, kesime gidecek hayvan sayısının artması ve buna paralel olarak hayvan doğurganlığının azalmasıyla birlikte, önümüzdeki dönemlerde et fiyatlarının biraz daha yükselebileceğini düşünüyoruz. Umarız ki öyle olmaz. Ama bunun önüne geçilmemesi durumunda böyle bir şeyle karşılaşmamız mümkündür."(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
ÇEVRE Kategorisindeki Diğer Haberler
Havaların ısınmasıyla sebze ve meyve fideleri toprakla buluşmaya başladı. B..
Tarımla geçimlerini sağlayan Batman merkeze bağlı Balpınar beldesindeki çif..
Batman'da bir iş yerinde satışı yasak olan hayvanlar arasında bulunan 3..
Batman'ın Hasankeyf ilçesine özgü "Mehina Sarımsağı" coğrafi ..
Yaklaşık 17 yıldır kelebekler üzerine araştırmalar yürüten Batman Üniversit..
Bu sene hububatta yüksek bir rekolte beklediklerini belirten Batman Ziraat ..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=