Lütfen bekleyin..



Vatandaşlar asgari ücretin empati duygusuyla belirlenmesini istiyor

12 Aralık 2020, 10:40 - Okunma: 3299

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2021 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmalarını sürdürüyor. Komisyon, ikinci toplantısını 15 Aralık’ta gerçekleştirecek.

Asgari ücretle ilgili görüşlerini paylaşan Batman’daki vatandaşlar, asgari ücreti belirleyenlerin empati duygusuyla hareket etmesi gerektiğini belirttiler.

Bugünkü şartlarda mevcut asgari ücretle geçinmenin çok zorlaştığını belirten vatandaşlar, hayatlarını idame ettirecek makul bir ücretin belirlenmesi gerektiğini söylediler.

Vatandaşlar asgari ücretin empati duygusuyla belirlenmesini istiyor

“Geçim çok zorlaşmış”

Halkın ciddi bir maddi sıkıntı çektiğini vurgulayan vatandaşlardan Ferhan Dağ, “Asgari ücretin makul bir seviyeye getirilmesi iyi olur. Pandemiden dolayı vatandaşlar zaten maddi sıkıntı yaşıyor. Her şeyin fiyatı da yükselmiş durumda. Asgari ücret makul bir seviyeye yükseltilirse vatandaş da memnun olur. Devlet de huzur bulur. Döviz fiyatlarının yükselmesiyle her şeyin fiyatı da yükseldiğinden şu anki asgari ücret alan vatandaşlar geçinemiyorlar. Bu dönemde bir ailenin geçimi çok zorlaşmış durumda. Asgari ücretin şu anda en az 3 bin liranın altında olmaması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Vatandaşlar asgari ücretin empati duygusuyla belirlenmesini istiyor

“Bir tek yaşamayı sizler mi biliyorsunuz?”

Asgari ücretle geçim sağlamanın mümkün olmadığını dile getiren Neytullah Yıldırım ise şunları söyledi:

“Şu andaki asgari ücret çok yetersiz, en az 4 bin lira olması gerekir. Ben buradan Bakanlara, Vekillere, Bürokratlara ve Ankara’ya seslenmek istiyorum: Siz ne kadar maaş alıyorsunuz? Gelin beraber bakkala, manava çıkalım. Ben emekli bir insanım. 2 bin lira alıyorum ve bana yetmiyor. Sayın Bakanlar ve Sayın Vekiller size sesleniyorum: Vatandaş ne yapsın? Kırmızı etin kilosu kaç para biliyor musunuz? Asgari ücret alanlar ne yapsın? Ev kirası, doğal gaz, elektrik, telefon, internet gibi giderlerin ne kadar olduğunu biliyor musunuz?  Bir tek yaşamayı sizler mi biliyorsunuz? Asgari ücret alanın çoluk çocuğu yok mudur? Bunların hiç mi yaşama hakkı yok? Ankara şapkasını çıkarsın önüne koysun.”

Vatandaşlar asgari ücretin empati duygusuyla belirlenmesini istiyor

“Kendilerini asgari ücret alanların yerine koysunlar”

Hayat pahalılığı karşısında asgari ücretin eridiğini dile getiren Abdulkadir Altsoy, “Bu ekonomik şartlarda birde pandemi sürecinin sıkıntılarıyla beraber asgari ücretin çok düşük ve az olduğunu düşünüyorum. Çünkü bugünün şartlarında her şeyin fiyatı zamlarla arttı. Elektrik, doğal gaz, gıda maliyetlerinin aşırı bir yükselişten dolayı asgari ücretin çok düşük olduğunu düşünüyorum. Hayat pahalılığı çok var. Benim hükümete çağrım, asgari ücretin an az 3 bin 500 lira olmasıdır. Çünkü bu şartlarda aile geçindirmek hiç de kolay değildir. Kendilerini de asgari ücret alanların yerine koysunlar ve öyle düşünsünler. Bu asgari ücret alan kardeşlerimiz nasıl geçiniyor, evlerini geçindire biliyorlar mı? Aldıkları bu parayla ailelerini nasıl geçindirdiklerini görmeleri gerekir.” dedi.

Vatandaşlar asgari ücretin empati duygusuyla belirlenmesini istiyor

“Ülkeyi yönetmek fakir fukarayı doyurmakla olur”

Ülkede geçim sıkıntısının had safhaya çıktığına dikkat çeken bir diğer vatandaş Hikmet Duruş da şunları kaydetti:

“Ülkeyi yönetmek asgari ücreti kısmakla, EYT’yi (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) getirmekle olmaz. Fakir fukarayı doyurmakla olur. Asgari ücret şu anda kesinlikle yetersizdir. Ben hem esnaflık yapıyorum hem de emekli maaşı alıyorum. Buna rağmen zor geçiniyorum. Ülkede doğal gaz, elektrik, telefon, kira, internet ve okul masrafı giderlerini topladığınız zaman asgari ücretin en az iki katı olması lazım.” ifadelerini kullandı.

Vatandaşlar asgari ücretin empati duygusuyla belirlenmesini istiyor

“En düşük asgari ücret 3 bin 300 TL olmalı”

Asgari ücretle çalışanların geçimlerini sağlamada ciddi sıkıntı çektiğini belirten Adnan Baytar, “Son bir senedir gıda ve kira fiyatlarında ciddi olarak büyük bir sıkıntı var. Asgari ücret alanlar ciddi sıkıntı yaşamaktadır. Eskiden bir markette küçük bir sepeti 100 lira ile doldururken şu anda 200 lira bile yetersiz kalıyor. Elektrik, doğal gaz, kiralar çok yükseldi. Pandeminin de etkisiyle birçok şeyin fiyatı zamlandı. Son zamanlarda asgari ücret görüşmeleri var. Devlet güzel bir adım atarak iyi bir rakam vermesi lazım. Çünkü geçim çok zorlaşmış. En düşük ev kirası 800 ile bin lira arasındadır. Bence en düşük asgari ücret fiyatının 3 bin 200 ila 3 bin 300 civarında olması gerektiğini düşünüyorum.” dedi.(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
YAŞAM Kategorisindeki Diğer Haberler
Peygamber Sevdalıları Vakfı tarafından Batman'da düzenlenen ve büyük bi..
Geçtiğimiz hafta sonu Batman'da düzenlenen mevlit ekinliğine katılan va..
Peygamber Sevdalıları Vakfı Batman İl Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen..
Peygamber Sevdalıları Vakfı gerçekleştirilen mevlit etkinliğine katılanlar,..
Peygamber Sevdalıları Vakfı Batman Koordinatörlüğü, yayımladığı mesajda Mev..
İnsani Yardım Vakfı (İHH) Batman Şubesi tarafından, siyonist işgal rejimini..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=