Lütfen bekleyin..



Sumak hasadı başladı

24 Ağustos 2015, 10:12 - Okunma: 3938

Batman’ın Gercüş ilçesinde sumak hasadına başlandı.

Gercüş'e (Kercosê) bağlı Çiçekli (Şiferê), Seki (Xerabebena) ve civar köylerinde yetişen sumak (sımak) hasadına başlandı.

Genelde uzum bağları içinde veya tarlada kendiliğinden yetişen sumağın bakımı olan tarla sürme ve budama işini köylüler yapıyor. Yapılan bakımdan sonra Ağustos ayı başında sumak yetişiyor. Sumak en çok yemeklerde baharat gibi kullanılıyor ve soğuk olarak içilen bir şerbet olarak da tüketiliyor.

Çiçekli köyü sakinlerinden Ali Güneş (76), sumakın köylerinde çok yetiştiğini ve neredeyse köylerinin en büyük gelir kaynağı olduğunu söyledi.

Sımağa sor ve sımağa gevr adında iki çeşit sumak olduğunu ve son zamanlarda en iyi gelir kaynağı olarak yetiştirildiğini belirten Güneş, “Sumağın kilosunu bu sene toptan olarak 6 TL 75 kuruşa satıyoruz. Sumak bizim için bağlardan daha verimli ve masrafsızdır. Topladıktan sonra işlevi zor değil sopayla vurularak birbirinden ayrılıp tane tane olduktan sonra satışa hazır hale geliyor.” dedi.

Son olarak Güneş, “Çevre köyler haricinde, sadece köyümüz her sene yaklaşık 2 ton sumak topluyor. Topladığımız sumağı belli bir alıcısı olmadığından her sene satmakta sıkıntılar çekiyoruz. Yeklilerin bu konuda bizlere destek olmalarını bekliyoruz. Destek olunursa sumağın gelirinin katlanacağına inanıyoruz.” ifadelerini kullandı. (M.Sait Çelik - İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
ÇEVRE Kategorisindeki Diğer Haberler
Tarımla geçimlerini sağlayan Batman merkeze bağlı Balpınar beldesindeki çif..
Batman'da bir iş yerinde satışı yasak olan hayvanlar arasında bulunan 3..
Batman'ın Hasankeyf ilçesine özgü "Mehina Sarımsağı" coğrafi ..
Yaklaşık 17 yıldır kelebekler üzerine araştırmalar yürüten Batman Üniversit..
Bu sene hububatta yüksek bir rekolte beklediklerini belirten Batman Ziraat ..
Bu yıl beklenilenin üzerinde bir yağış aldıklarını belirten Ziraat Mühendis..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=