Lütfen bekleyin..


Fatih Oruç

İyiliği Emredip Kötülükten Alıkoymak!

15 Ekim 2019, 23:11 - Okunma: 1301

İyiliği emretmek ve kötülükten nehyetmek Müslümanın sorumlu tutulduğu İslâmî bir terimdir. Hem ferd hem de toplum olarak, Müslümanların en önemli, hem de en büyük vazifelerinden biridir.

Aynı zaman da otoritenin de denetlenmesinin bir şer’i delilidir. Bir Müslümanın, bu işlemi yalnız kendisinin yapması yeterli değildir. Diğer Müslümanlarında böyle yapması için mücadele vermesi gerekir.

Kur’ân-ı Kerîm’de yüce Allah (c.c.) buyuruyor ki:

“İçinizden (herkesi) hayra çağıran, iyiliği (meşru şeyleri; tevhidi ve salih ameli) emreden ve kötü olandan men eden bir ümmet (bir topluluk) olsun, işte onlar kurtuluşa erenlerdir.” (Âl-i İmrân, 3/104)

“(Ey Muhammed ümmeti! Dininiz sayesinde) siz, insanların iyiliği için çıkarılmış en hayırlı bir ümmetsiniz.

(Çünkü) iyiliği emreder, kötülüğe engel olur ve Allah’a hakkıyla inanırsınız.”(Âl-i İmrân, 3/110)

 

Yukarıdaki âyetler diyor ki: Tevhid inancına ve Allah’ın şeriatına bağlı kalmanız sayesinde elde ettiğiniz faziletlere ve güzelliklere, başkalarının da ulaşması için yaptığınız çalışmalar dolayısıyla, yani iyiliği emredip kötülüğü yasakladığınız müddetçe zamanınızın en hayırlı toplumu olursunuz.

İslâm toplumları, Allah’ın emir ve yasaklarına/şeriatına itaat ettikleri müddetçe ayakta sağlam kalabilirler. Allah’ın emir ve yasaklarını/şeriatını göz ardı ettikleri müddetçe, İslâm dünyasının yapısı bozulmaya başlar. Adâletsizlikler, zulümler, haksızlıklar ve katliâmlar baş gösterir. Emperyalist ülkelerin sömürüleri, saldırıları, işgalleri ve haksızlıkları nedeniyle fakirlik, mağduriyet ve gözyaşı artmaya başlar. Sonunda Allah’ın gazabı, bütün insanlığı kuşatmaya başlar.

Bu konuda Kur’ân-ı Kerîm’de buyruluyor ki:

“…Biz de kötülükten alıkoymaya çalışanları kurtardık. Yoldan çıkmaları sebebiyle zulmedenleri şiddetli bir azapla yakaladık.” (A’râf, 7/165)

 

Huzeyfe’den (ra) rivayet edildiğine göre, Resulullah (s.a.s.) şöyle buyurmaktadır:

 “Bu canı bu tende tutan Allah’a yemin ederim ki, ya iyiliği emredersiniz ve kötülükten sakındırırsınız ya da Allah Teâlâ size azap gönderir. Sonra Allah’a yalvarırsınız, fakat duânız kabul edilmez.” (Tirmizî)

Bela, musibet ve gazap yalnız suçu işleyenlere gelmez. Bu kötülüklerin işlenmesine seyirci kalanlara da gelir.

“Mü’min erkekler ve mü’min kadınlar birbirlerinin velîleri (dostları ve yardımcıları)dır. İyiliği (tevhidi ve salih ameli) emrederler, kötülükten/kötü olan şeylerden men’ederler; namazı dosdoğru/gereğine uygun kılarlar, zekâtı verirler, Allah’a ve Resûlü’ne itaat ederler. İşte Allah bu kimselere rahmet edecek (bağışlıyacak)tır. Şüphesiz Allah mutlak galiptir, hüküm ve hikmet sahibidir.” (Tevbe, 9/71)

Resulullah (s.a.s.)’de şöyle buyuruyor:

“Sizden, kim kötü bir iş görürse, onu eliyle değiştirsin; eğer buna gücü yetmezse diliyle değiştirsin; buna da gücü yetmezse kalben karşı koysun; bu imanın en zayıfıdır.” (Müslim)

Yukarıdaki hadis, âyetlerdeki prensipleri kuvvetlendirmekte. Bu prensiplere dayalı muhalefeti üç gruba ayırmakta. Birincisi, kuvvete ve güce dayalı muhalefettir. Dolayısıyla, ümmetin ilk görevi gücü yeterse, kötülüğü eliyle/zorla değiştirmesidir. İkincisi, söz ve hitabete dayalı muhalefet etme. Üçüncüsü de, elle ve sözle düzeltilemeyen/güç yetirilemeyen durumlarda kötülüğe karşı kalben yapılan muhalefettir. Allah’ın Resûlü, ayrıca muhalefet etmeyi, imanî bir mesele olarak değerlendirmektedir.

Allah’ın Resûlü (s.a.s), diğer bir hadisinde ise şöyle buyuruyor:

“Siz, zalime el çektirmedik ve onu gerektiği şekilde Hakk’a çevirmedikçe hayır. (size kurtuluş yoktur!)” (Tirmizî)

İnsanlar neden haksızlıklar karşısında suskun kalmayı tercih ederler. Kötülüklerin oluşmasına mani olmazlar, doğruyu göstermeye cesaret edemezler. Muhalif olmaktan çekinirler. Tabiîki bunun değişik sebepleri vardır.

Önce, dünya nimetlerinden elde etmiş oldukları kazanımları kaybetmekten korkarlar. Kötülükleri işleyenlerden, ileride birtakım dünyevî beklentileri olabilir düşüncesiyle onlara aykırı davranmak istemezler. Aralarındaki dostlukların bozulup, itibarlarının azalmasını riske edemezler.

Kur’ân-ı Kerîm’de bu hususta ne buyruluyordu:

“Allah’a verdiğiniz sözü, az bir değere (yani dünyalığa) satmayın.” (Nahl, 16/95)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
382 gün önce
422 gün önce
549 gün önce
624 gün önce
901 gün önce
990 gün önce
1078 gün önce
1124 gün önce
1347 gün önce
1445 gün önce
1837 gün önce
1951 gün önce
2194 gün önce
2258 gün önce
2286 gün önce
2306 gün önce
2320 gün önce
2348 gün önce
2362 gün önce
2404 gün önce
2412 gün önce
2453 gün önce
2481 gün önce
2496 gün önce
2544 gün önce
2860 gün önce
2902 gün önce
2909 gün önce

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=