Lütfen bekleyin..


Fatih Oruç

A D A L E T

31 Ekim 2021, 12:38 - Okunma: 1072

İslâm literatüründe adâlet, insanların birbirleriyle olan ilişkilerini, insanın eşyayla olan ilişkilerini, insanın devletle olan ilişkilerini, Allah’ın indirdiği hukuka/şeriata göre düzenlemeye denir.

Diğer bir tarifi de, Allah’ın emrini, emrettiği bir şekilde yerine getirmektir. Hakka göre hüküm vermektir. Allah’ın indirdikleriyle hükmetmektir. Hakikate teslim olmak, haklıya hakkını vermektir.

Batı kültüründe, dolayısıyla demokratik/laik sistemlerde adâlet kavramının kesin bir tanımı yapılamamıştır. Adâlet subjektif, göreceli bir kavram olarak kalmıştır. Anlamı, kişiden kişiye ve toplumdan topluma değişmektedir. Tarih boyunca var olduğuna inanılır olduğu halde, sürekli tartışılmış, tanımlanmaya çalışılmış ama bir türlü tanımlanamamış bir kavram olarak günümüze kadar gelmiştir.

Adâletin zıddı zulümdür. Allah’ın koyduğu haddi çiğnemek, hududu aşmaktır. Demokratik/laik sistemlerde insanlar, Allah’ın kanunlarıyla yönetilmezler. Hevâ ve heveslere göre yapılan hukuki düzenlemelerle yönetildikleri için, o beldelerde zulüm vardır.

Allah (c.c.) şöyle buyuruyor:

“Muhakkak ki şirk, büyük zulümdür.” (Lokman, 31/13)

İslâm Dini, en önemli kanunlarını ve hükümlerini, toplumsal hayatı merkeze alarak ortaya koymuştur. Toplumun ve insanların, huzuru, emniyeti ve aralarındaki adâleti, beş temel emniyeti muhafaza altına alarak sağlar.

İslâm kanunlarının uygulandığı beldelerde, bu beş temel emniyetin sağlanması devletin aslî görevidir.

Bunları şöyle sıralayabiliriz:

1-Can emniyeti

2-Mal emniyeti

3-Akıl emniyeti

4-Din emniyeti

5-Nesil emniyeti

Devletin varlık sebebi, Kur’ân’ın hükümlerini uygulamak içindir. Dolayısıyla devlet amaç değil, Allah’a itaati yaşam tarzına dönüştürme aracıdır. İslâm, insanların maddî ve manevî haklarını koruyan ve muhafaza altına alan bir dindir. Demokratik/laik ve bütün beşerî sistemlerde insan hakları, emniyet altında değildir.

Bu emniyetleri kısaca anlatalım:

1-Can Emniyeti

İnsanın doğarken, Allah’ın verdiği yaşama hakkıdır.

Ve ilâhî bir emanettir. İslâm’da kesin olarak ifade edilmiştir ki, meşru bir sebep olmadan insanın kanını dökmek haramdır.

 “Ey imân edenler! Öldürülenler hakkında size kısas farz kılındı.” (Bakara, 2/178)

Bunlar, İslâm’da can emniyetinin çok önemli olduğunu ifade etmektedirler.

 “Kısasta sizin için hayat vardır.” (Bakara, 2/179)

Demokratik/laik toplumlarda, Allah’ın emrettiği kısas uygulanmadığı için, bu beldelerde insan hayatı çok ucuzdur ve bu durum can emniyetinin olmadığının delilidir. Katilin kanunlar tarafından affedilmesi ve hafif cezalara çarptırılması mazluma, yakınlarına ve topluma karşı bir zulümdür.

2- Mal Emniyeti

İnsanoğlu, meşrû yollardan elde edilen her mubah mala sahip olma hakkına sahiptir. Dinimiz, çalışmayı ve kazanmayı insana bir hak olarak vermiş ve teşvik etmiştir:

“Aranızda, birbirinizin mallarını haksız yere yemeyin.” (Bakara, 2/188)

İslâm, bir kimsenin başkalarının mallarını haksız yere almaması için hırsızlığı, faizi ve kumarı yasaklamış. Sosyal adâleti sağlamak için de, zekât ve infâk müesseselerini devreye sokmuş. Eğitimle de insanların vicdanlarına Allah korkusunu bekçi kılmış. Bunların yanında da hırsızlıkta olduğu gibi, hadd-i sirkat’in (hırsızın elinin kesilmesi) gibi suç işleyenlere ağır cezalar uygulayarak mal emniyetini sağlamış.

Demokratik/laik sistemlerde, helâl ve haram sınırları, Allah’ın hükümlerine göre değil, halkın dünyevî arzularına göre tespit edildiği için mal emniyetinden söz edilemez.

3- Akıl Emniyeti

İnsanın, fizikî ve zihinsel sağlığına zarar veren ve insanlığın geleceğini tehdit eden her fiil ve eylem insanlığa karşı bir suçtur. Ve insan haklarının ihlâlidir. Alkollü içkilerin, birtakım uyuşturucuların üretimi, satışı ve kullanımı ile her türlü şans oyunları bu tür fiil ve eylemlerdir. Onun için bunların hepsi İslâm’da yasaktır.

“Ey imân edenler! (Aklı örten) içki (ve benzeri şeyler), kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak şeytan işi birer pisliktirler. Onlardan kaçının ki, kurtuluşa eresiniz.” (Mâide, 5/90)

İslâm hukukunda, bu suçları işleyenlere ağır cezalar getirilerek akıl emniyeti sağlanmaktadır.

Demokratik/laik sistemlerde, bu tür fiil ve eylemlerin çoğu serbest olduğu için akıl emniyetinden bahsetmek mümkün değildir. Bütün beşerî yönetimlerde, açıkça insanlığa karşı suç işlenmekte ve insan hakları ihlâlleri yapılarak zulmedilmektedir.

4- Din Emniyeti

İnsana, insanlık vasfını veren en büyük hak, inanç hürriyetidir. İnsanın bu hakkını gasb ederseniz, o insanın özgürlüğünden bahsetmeniz mümkün değildir. İslâm’da, zorlamanın bütün çeşitleri reddedilerek, insanların inanç, ibadet ve kendi hukukuna göre yaşama hürriyeti muhafaza altına alınmaktadır. İslâm’da, tam ve gerçek manasıyla herkes için din emniyeti vardır.

Kur’ân âyetlerine bakalım:

“Dinde zorlama yoktur.” (Bakara, 2/256)

 “Deki; o (Kur’ân) Rabbinizden gelen bir haktır. Artık dileyen imân etsin, dileyen inkâr etsin.” (Kehf, 18/29)

Yukarıdaki âyetler, İslâm’da din emniyetinin olduğunun açık delilleridir. İslâm beldelerinde, bu emniyet yalnız Müslümanlar için değil, gayr-i müslimler için de geçerlidir.

Ve her inanç sahibi, kendi hukuk sistemine göre yaşama hakkına sahiptir. Bütün bu temel hak ve özgürlükler hukukî teminatlar altına alınarak korunurlar.

Demokratik/laik sistemlerde, şahsi özgürlükler oldukça geniştir. Fakat farklı inanç sahiplerinin kendi hukuk sistemlerine göre yaşama haklarına müsaade edilmez.            Bunlardan dolayı demokrasilerde din emniyetinden söz edilemez.

5- Nesil Emniyeti

İslâm, sağlıklı nesillerin yetişmesi için gerekli her türlü ortamı hazırlar. Nesil emniyetini ihlâl eden zinayı her şeyiyle yasaklar ve buna teşvik eden bütün yolları haram kabul edip her türlü engelleyici önlemi alır.

“Fuhşiyatın açığına da, gizlisine de yaklaşmayın.” (En’âm, 6/151)

Bu suçları işleyenlere ağır cezalar verilerek nesil emniyeti temin edilmektedir.

Demokratik/laik sistemlerde, nesil emniyetinden asla söz edilemez. Hatta nesil emniyetinin ortadan kaldırılması, devlet eli ile teşvik edilmekte ve yaygınlaştırılmaktadır. İslâmi açıdan gayr-i ahlâkî olarak kabul edilen yerlerin açılması ve devam ettirilmesi, birtakım hukukî düzenlemelerle ve güvenlik güçleriyle emniyet altına alınmaktadır.

Allah, hepimize hakkı hak, batılı batıl göstermeyi nasip etsin. Âmîn.

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
381 gün önce
421 gün önce
548 gün önce
623 gün önce
989 gün önce
1078 gün önce
1124 gün önce
1347 gün önce
1444 gün önce
1837 gün önce
1951 gün önce
2193 gün önce
2257 gün önce
2285 gün önce
2306 gün önce
2320 gün önce
2348 gün önce
2362 gün önce
2404 gün önce
2411 gün önce
2452 gün önce
2480 gün önce
2495 gün önce
2543 gün önce
2860 gün önce
2901 gün önce
2909 gün önce

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=