Lütfen bekleyin..


Fatih Oruç

KİBİR

19 Ekim 2022, 02:23 - Okunma: 690

Sözlükte “büyüklük” anlamına gelen kibir, tevazuun karşıtı olarak “kişinin kendini üstün görmesi ve bu duyguyla başkalarını aşağılayıcı davranışlarda bulunması” demektir;

Kibir, şeytan'a ait bir özelliktir. Hz. Adem'e secde etmesini engellemişti. Cenab-ı Allah bunu Kur'ân-ı Kerim'de şöyle anlatmaktadır:

“Ve meleklere: ‘Adem’e secde edin’ dedik. İblis hariç (hepsi) secde ettiler. O ise, diretti ve kibirlendi, (böylece) kâfirlerden oldu.”  Bakara, (2/34)

İblis’in bu davranışının sebebi “kibir”dir. Yani Allah’a karşı ilk günah “kibir”den dolayı işlenmiştir.

 İblis’in, yaratıcıyı ve ahireti inkâr etmediği hâlde bu düşme ve bedbahtlığına sebep, kibir ve gurur ile Allah’ın emri yerine hevasına ve duygularına tâbi olmasıdır.

Kur’ân-ı Kerîm’de buyruluyor ki;

Şüphesiz ki Allah, kibirli ve böbürlenen kimseleri sevmez. (Nisâ, 4/ 36)

Çünkü Allah, kendini beğenip böbürlenen kimseleri sevmez. (Hadid, 57/23)


Kibir, kötü bir huydur, haramdır. Allahü teâlâyı unutmanın alametidir. Kibirli olan, salih insan olamaz. Kibirli değilim diyen, kibirlidir. Kibir her iyiliğe engeldir, her kötülüğün anahtarıdır.

Büyüklük duygusu olan kişiler tevazulu gibi gözükürler. Tevazulu gözükmesinin arkasında kendini büyük görme yani kibir vardır. Bunlar kendilerini kutsallaştırırlar. Sahip oldukları nimetleri kendinden bilirler.

Liderlerde bu kötü huy bazen çok ileri safhalara taşınır.

Bu tür liderler, güçlendikçe kendilerine fazlasıyla güvenirler. Başarıyla beraber övgüyle de kendilerine olan güvenlerini arttırırlar. Sonunda güç sarhoşu olarak karşımıza çıkarlar. Her türlü eylemlerinin başarılı olacağı inancıyla, başkalarının düşüncelerini küçümseme ve değersizleştirme eğiliminde olurlar. Böylece zararlı ve tahripkâr sonuçlara gidecek yollara zemin hazırlamış olurlar.

Liderleri yükselten adalet, şeffaflık, empati, paylaşmak ve iş birliği gibi özellikler, bireyler güç kazandıkça kaybolurlar. Bu özellikler, ben merkezli, empatiden uzak, bencillik ve açgözlülük gibi davranışlara dönüşür.

Güç sarhoşluğuna kapıldıklarında yakınlarının çıkarlarını düşünmek yerine kendi çıkarlarını hep ön planda tutar, kendini yücelten, başkalarının davranışlarını hor gören davranışlar sergilerler.

Kibirli liderlerin kibirlerini körükleyen bir başka unsur da ünlülük makamıdır. Ünlülükle kibirlilik olgusu birleşince hem kendilerine hem de başkalarına zarar verirler. Bir kurumu yönetiyorlarsa kurumlarına, ülke yönetiyorlarsa ülkelerine büyük zararlar vererek işleri vahim çıkmazlara sürükleyebilirler.

Özgüven bir kişinin kendisiyle barışık olmasıdır. Aşırı ölçüsüz özgüven bir sapkınlık olarak ortaya çıkar. Alçak gönüllülük eksikliği, hor görme, hırs, saygısızlık ve kibirle özdeştirilir. Bunlar da lideri zayıflatır.

Kişi kendinde olan şeyleri doğru okuyabilirse büyüklük duygusuna kapılmaz, kibirli olmaz.

Kibirli insanlarda birde sıradanlaşma korkusu vardır. Böyle olmamak için de sürekli büyük bir hırsla çalışırlar. Aç gözlüdürler. Hep başkalarından önde olmak isterler. Bunun için de haksız rekabetçi olurlar. Şöhretlerini ve İktidarlıklarını devam ettirmek için başkalarına haksızlık yapmaktan ve zarar vermekten çekinmezler.  Eleştiriye tahammülleri yoktur, onu bir saldırı olarak algılarlar ve karşı saldırıya geçmekten çekinmezler.

Topraktan yaratılıp yine kısa bir süre sonra toprağa dönecek olan bir yaratılmışın kibirlenmesi, kendini beğenmesi ne kadar anlamsızdır ve ne kadar kötü bir huydur. Allah hepimizi kibirden muhafaza eylesin. Âmîn.

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
379 gün önce
382 gün önce
828 gün önce
868 gün önce
1070 gün önce
1219 gün önce
1306 gün önce
1347 gün önce
1435 gün önce
1524 gün önce
1570 gün önce
1793 gün önce
1891 gün önce
2283 gün önce
2397 gün önce
2640 gün önce
2704 gün önce
2732 gün önce
2752 gün önce
2766 gün önce
2794 gün önce
2808 gün önce
2850 gün önce
2858 gün önce
2899 gün önce
2927 gün önce
2941 gün önce
2990 gün önce
3306 gün önce
3348 gün önce
3355 gün önce

RSS
© 2025 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=