Lütfen bekleyin..


Mehmet Ziya Gümüş

GÜVEN NEDİR?

16 Aralık 2020, 11:46 - Okunma: 873

Güven nedir? diye bir soru sorsak bilmem nasıl bir cevap verirsiniz? Ben şöyle derim; bir kişiden bir beklentin varsa ve bu kişide beklentilerini karşılayacak vasıflar ve güç mevcutsa, senin de sırtını dönüp kendi işlerine bakma halidir. Ona inanmandır. Böyle bir durumda sen kendi işindesin, beklenti içinde olduğun kişi de işlerimizi yoluna koyar, havasındasın. Kürtçe’de “Pişta te jê rast e” denilir. Ona karşı gönlün rahattır, gözün arkada kalmaz, anlamında bir cümle. “Ben sana güveniyorum” dediğimizde “Sen işlerimi yapar, beni sıkıntıya sokmazsın” demenin başka bir şeklidir.

Karşı taraf için de şöyle bir şey var. “Güven duygusu aşılamak.” O da şayet problemli gördüğü tarafa “Güven Aşısı”nı vurabilirse o da işlerini rahatlıkla yürütür. Bir kişiye güven aşıladığınızda aynı zamanda onu saygın bir birey haline getirmiş oluyorsunuz. Onu imana getirmiş oluyorsunuz. O bunu karşılıksız bırakmaz o da sizin saygınlığınıza saygınlık katar. Güven meselesinde iki taraf var. Güven alış-verişi söz konusu.

Kısacası eğer iki taraf arasına güven varsa hayatlarının akışına otomatik bir sistem kazandırırlar. Güven varsa işler yürür. Güven yoksa işler durur. Her türlü mekanizma ve organizasyonda dönen çarkların yağı güven, pası da güvensizliktir. Güven bitti mi mekanizma bünyesinde barındırdığı oksijeni ve elektronları kaybeder sonrasında çarklar oksitlenmeye başlar. Oksitlenen çark dönmez, gıcırtı çıkarır. Her yerden ruh tırmalayıcı sesler gelir.

Bir dönem çobanlık yapmışım, oradan biliyorum. Sürü otlarken arada bir çobana da göz atar. Çobandan dolayı kendini güvende hisseder işine bakar. Gözü arkada kalmaz. Yağ, peynir, süt, yün verir. Üretir. Çoban gözden kaybola dursun, kurtla arkadaşlık yapa dursun, bir saklansın, sürü bağırmaya, her biri bir tarafa dağılmaya başlar. Çünkü sistemde güven kaybı yaşanmıştır. Teşbihte hata yapmışsam kusura bakmayın!

“Güven”in stratejik konumunu bilen politikacılar her mitingde halka “Bize güvenin” diyerek güven duygusunu aşılamaya çalışırlar. Onlar güvenin, beraber yaşamanın ve yol yürümenin en iyi aracı olduğunu bilirler. Sorumluluk makamındaki herkese şunu söylemek isterdim; güven kazanmak kolay bir şey değildir. Denizde elle balık yakalamak gibi bir durumdur. Yakalayan da elinden kayıp kaçmaması için çok ama çok dikkatli olmalıdır. Balık denize kaçarsa yakalamak imkânsız gibi bir şeydir. Güven kazanmak zor, kaybetmek ise kolaydır. Yapmanın zor, bozmanın kolay olması gibi. Binlerce güzellikleriniz iyilikleriniz olabilir ömrünüzün sonunda size güvenenleri bir kenara bırakıp size güvenenlerin kendisine güvenmediği birisi ile yol yürüme hatasına düşersiniz,  bir hayal kırıklığı yaşatırsınız, değil bir çuval inciri, bir silo inciri berbat edersiniz…

Güven kaybı kan kaybına benzemez. Ya neye benzer? Hiçbir şeye benzemez, diyecektim ama sanırım sinir hücrelerinin kaybına benzetebiliriz. Yani? Yanisi şu; güven kaybı yaşıyorsanız sosyal hayatınızda tökezleme, topallama, sendeleme, yalpalanma, sallanma, duraklama ve aşağıya doğru yuvarlama dönemi başlamıştır, demektir.

“Müslüman, Müslümanların elinden ve dilinden güvende olduğu kimsedir. Mümin de insanların canları ve mallarının güvende olduğu kişidir” diye buyurmuş en emin ve El-Emin…

Güven beraber yol almanın, arkadaşlığın azığıdır. Azık biterse yol da, arkadaşlık da biter.

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
102 gün önce
109 gün önce
172 gün önce
179 gün önce
221 gün önce
264 gün önce
268 gün önce
365 gün önce
399 gün önce
442 gün önce
541 gün önce
555 gün önce
561 gün önce
631 gün önce
681 gün önce
743 gün önce
842 gün önce
870 gün önce
890 gün önce
905 gün önce
919 gün önce
953 gün önce
974 gün önce
1045 gün önce
1050 gün önce
1060 gün önce
1080 gün önce
1089 gün önce
1096 gün önce
1101 gün önce
1108 gün önce
1157 gün önce
1171 gün önce
1177 gün önce
1191 gün önce
1234 gün önce

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=