Lütfen bekleyin..


Mehmet Ziya Gümüş

Susuz Suya Götürüp Getirmenin Hikâyesi

05 Mayıs 2021, 15:56 - Okunma: 830

Herkesin zihninde bir âlim profili vardır. Bu profili çizerken onların insanî yönlerini göz ardı ediyoruz. Bazı şeyleri kendimize caiz görürken âlime caiz görmüyoruz. Bunu söylerken âlimin ağırlığını ve prestijini zedeleyecek ahvalden söz etmiyoruz.

Bir dönem âlimlerimizin başından geçen ilginç olayları derlemiştim. Şimdi ne yazık ki elimde çok az materyal var…

İşte onlardan bir tanesi…

 Kürdistan’ın yetiştirdiği âlimlerden birisi olan Müderris Mella Abdullahê Firfêlî’yi yâd edelim. Firfêl, Şırnak’ın Hezex İlçesi’ne bağlı bir köy… Çok sayıda fakih yetiştirdi. Ayakta durabildiği sürece de ders vermeyi ihmâl etmedi. Medrese kültürüne emeği göz ardı edilemez. Allah kendisine rahmet etsin.

Bir köylü sürekli eyda ile tartışıyormuş. Sürekli ona muhalefet ediyormuş. Seyda da dayanamamış ve bir gün ona; “Benimle tartışma! Vallahi seni susuz suya götürüp susuz getirebilirim” demiş. Muhalif, yine muhalefet etmiş; “Vallahi götüremezsin” diye karşılık vermiş. Seyda da girmiş için içene. Ona; “Tamam o zaman, susadığında bana söyle. Seni köyün çeşmesine susuz götürüp susuz getireceğim” demiş. Bizim muhalif köylü de: “Aha susamışım, haydi beni götür bakayım” şeklinde karşılık vermiş.

Seyda ile muhalif köylü, beraber köyün çeşmesine doğru yol almışlar. Beraber çeşmenin başına varmışlar. Muhalif köylü suyu tam içecekken Seyda onun elinden tutmuş; “Dur!” demiş. “Biz köyden şahitleri getirmeyi unuttuk. Seni susuz götürüp susuz getirdiğimi nasıl ispatlayacağım. Köye dönüp iki şahit alıp geleceğiz” diyerek su içmesini engellemiş. Seyda, muhalif köylünün su içmesine izin vermemiş. “İşin başında şahit getirmemekle hata yaptık” demiş.

Şahitleri getirmek için köye doğru yol almışlar. Köye vardıklarında Seyda son hamleyi yapmış; “Allah’ını seversen, doğru söyle! Şimdi seni çeşmeye susuz götürüp getirmedim mi?”… Muhalif köylünün yapabileceği ve söyleyebileceği bir şey kalmamıştı. Mat olmuştu.

 “Zeki insanların diline düşme de kubura düş” sözü vaki olmuştu. Suya susuz gidip susuz gelmişti.

Bu hikâyeyi bana anlatan cami-cemaat ehli Haci Ahmed Alasulu’ya da Allah rahmet etsin.

Bu hikâyeyi, bu hatırayı okurken adam nasıl böylesi basit bir şekilde boşa düştü, diye yadırgadınız mı? Tuhaf buldunuz mu? Hâlbuki politikacılar her seçimde bizi sandığa susuz götürüp susuz getirmiyorlar mı?

Hayat böyle bir şey işte! Bazen yadırgadığımız, tuhaf bulduğumuz şeyleri yapabiliyoruz.

Hz. Musa düşmeye yüz tutan duvarı düzelten Hz. Hızır’a: “O duvarı neden bedava düzelttin? İsteseydin karşılığında bir miktar para alırdın” diye yadırgamıştı, tuhaf bulmuştu. Oysaki o da sekiz yıla anlaştığı çobanlık anlaşmasında iki yıl bedava çobanlık yapmıştı. Çocuğu öldüren Hz. Hızır’a neden çocuğu öldürdüğünü yadırgamış, tuhaf bulmuştu. Oysaki o da benzer bir şekilde birisini öldürmüştü. 

Hayat böyle bir şey işte! Başkası çeşmeye susuz gidip gelince gülüyor, tuhaf buluyoruz. Çeşmeye susuz gidip gelişlerimizi ise hiç düşünmüyoruz bile…

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
10 gün önce
179 gün önce
248 gün önce
284 gün önce
318 gün önce
340 gün önce
473 gün önce
480 gün önce
543 gün önce
549 gün önce
592 gün önce
634 gün önce
639 gün önce
735 gün önce
769 gün önce
813 gün önce
912 gün önce
925 gün önce
931 gün önce
1002 gün önce
1044 gün önce
1051 gün önce
1113 gün önce
1212 gün önce
1240 gün önce
1260 gün önce
1275 gün önce
1289 gün önce
1324 gün önce
1344 gün önce
1415 gün önce
1420 gün önce
1430 gün önce
1450 gün önce
1460 gün önce
1466 gün önce
1471 gün önce
1478 gün önce
1527 gün önce
1541 gün önce
1548 gün önce
1562 gün önce
1597 gün önce
1604 gün önce

RSS
© 2025 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=