Lütfen bekleyin..


Mehmet Ziya Gümüş

Asgari ücreti koruma kanunu

08 Temmuz 2022, 00:45 - Okunma: 700

Evet, % 30’luk ara gazla asgari ücret 5.500 lira oldu. Asgari ücretli hayrını görsün. Tecrübelerimizden ders çıkaracaksak asgari ücret koruma kanunu çıkarılmalıdır. Yine dönen ekonomik çarktan anlamışsak, asgari ücret ne kadar artarsa gıda ve tüketim fiyatları da o kadar artıyor. Gıda fiyatları ne kadar yükselirse enflasyon da o kadar yükseliyor, enflasyon ne kadar yükselirse, asgari ücretlinin cebine bir vidanjör hortumu takılıyor, sonrasında görülmemiş bir şekilde ihracat artıyor, ihracat ne kadar artarsa Türkiye o kadar büyüyor ama bu büyümeden kimse hiçbir şey anlamıyor. Bu büyümenin biraz anlaşılır olması için asgari ücreti koruma kanunu çıkarılmalıdır.

Asgari ücretli dışındaki malum bir kesim asgari ücretliden daha çok asgari ücreti merak edip takip etmektedir. Yapılan artıştan asgari ücretliden daha çok sevinmekteler fiyat güncellemesi yapmak için yürekleri kıpır kıpır atmaktadır. Olan da yine asgari ücretliye olmaktadır. Bu nedenle asgari ücretlinin mağduriyetine engel olmak için açgözlü bu tamahkârlara karşı asgari ücreti koruma kanunu çıkarılmalıdır.

2825, 4253, şeklinde küsuratıyla kuruşu kuruşuna hesaplanan asgari ücret –Bu sefer tam sayı olmuş 5500-  hazineye büyük yük olacak, işçiye ödeme için para gerekecek, bilindiği üzere para işi Merkez Bankasının uhdesinde. Hal böyle olunca darphane devreye girecek. İşte tam da burada olan yine asgari ücretliye olacak. Bu yüzden asgari ücreti koruma kanunu çıkarılmalıdır.

Bugünlerde havalar çok sıcak… Sıcaklar etkisini her yönüyle göstermeye başladı. Yetkililerin yapmaya çalıştığı ise bu sıcakta asgari ücret kartopunu büyütmek. Bu sıcakta büyütülen bu kartopu erimezse güzel hareket. Erimeyi engellemek için asgari ücreti koruma kanununu çıkarılmalıdır.

Asgari ücretli geçimini sağlayacak hayatını sürdürebilecek imkânlardan yoksun yaşıyor. Oysaki Türkiye’nin ekonomi çarkını döndüren, ihracatı yaptıran en önemli kol asgari ücretlidir. Asgari ücretli 3 ay çalışmıyorum kardeşim derse Allah muhafaza başta ihracat çarkı olmak üzere bütün çarklar durur. Bu değerdeki değer olan asgari ücretli için asgari ücreti koruma kanunu çıkarılmalıdır.

Asgari ücretli her maaş artışı döneminde sofrasına götüreceği kavun karpuz, şeftali erik gibi mevsimsel meyvelerin hayalini kurarken, payına hep ayva düşüyor. Bu nedenle asgari ücreti koruma kanunu çıkarılmalıdır.

Ara zam yapılmadan önce asgari ücrete yapılacak zamla ilgili tahminler havada uçuşuyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Asıl asgari ücret tespitini yılbaşında yapacağız” sözünden sonra asgari ücretin 8000 ₺ (yazıyla sekiz bin) olacağı tahmininde bulunuyorsak kesinlikle asgari ücreti koruma kanununu çıkarılmalıdır.

Hemen hemen herkes üretimin yetersizliğinden şikâyetçidir. Üretimin ana kollarından birisi asgari ücretli değil midir? Bu ana kol güçlendirilirse üretim çarkları daha iyi dönecektir. Öyleyse asgari ücreti koruma kanunu elzemdir.

Asgari ücretli aynı zamanda milletin kendisidir. Vekilinin aldığı maaşı, meclis lokantasında yediği samandan ucuz yemekleri, vekilinin bir dönem milletvekilliğinden sonra emekli olduğunu ve emekli olduktan sonra aldığı emekli maaşını düşündüğünde kolu kanadı kırılmakta, sinir uçları harekete geçmekte üretin çarkını döndürememektedir.  Üretim çarkının dönebilmesi için asgari ücreti koruma kanunu çıkarılmalıdır.

Benzine zam gelir asgari ücretlinin anası ağlar, dolar yükselir olan ona olur, yağ fiyatları yükselir karın yağları erir. Una zam gelir onun ekmeği küçülür. Şekere zam gelir çayının tadı bozulur. Maaşı vergi dışı kalır bir şey hissetmez. Ne oluyorsa asgari ücretliye oluyor. Öyleyse asgari ücreti kanunu çıkarılmalıdır.

Asgari ücretlinin elinden tutmayanların asgari ücretliyle beraber şarampole yuvarlanması mukadderdir.

Asgari ücretin altında yaşayıp herhangi bir sosyal güvencesi olmayanlar da unutulmamalıdır. Onların bedduası var ki…

Bu bedduaya karşı nasıl bir koruma kanununun çıkarılacağını, nasıl bir muska yapılacağını bilmiyorum.

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
193 gün önce
214 gün önce
383 gün önce
453 gün önce
488 gün önce
523 gün önce
544 gün önce
677 gün önce
684 gün önce
747 gün önce
754 gün önce
796 gün önce
839 gün önce
844 gün önce
940 gün önce
974 gün önce
1017 gün önce
1117 gün önce
1130 gün önce
1136 gün önce
1177 gün önce
1207 gün önce
1249 gün önce
1256 gün önce
1318 gün önce
1417 gün önce
1445 gün önce
1465 gün önce
1480 gün önce
1494 gün önce
1529 gün önce
1549 gün önce
1620 gün önce
1625 gün önce
1635 gün önce
1655 gün önce
1664 gün önce
1671 gün önce
1676 gün önce
1683 gün önce
1732 gün önce
1746 gün önce
1753 gün önce
1767 gün önce
1802 gün önce
1809 gün önce

RSS
© 2025 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=