Lütfen bekleyin..


Mehmet Ziya Gümüş

Kurbağa Sendromu Ve Elektrik Komplikasyonu

10 Şubat 2022, 09:25 - Okunma: 915

Kurbağa sendromunu veya teoremini biliyorsunuz. Bugün bu sendromu yorumlayacağız. Kısaca yine hatırlatalım; kurbağayı sıcak suyun içine koyarsanız termostatı beyne acil koduyla sinyal gönderir, sistemindeki program gereğince sistem, zıplayıp içinden hemen çıkma emrini verir o da gereğini yapar. Ama soğuk suyun içine koyup suyu yavaş yavaş ısıtırsanız, kendisini deniz kenarında güneşleniyor hissine kapılır, hiçbir şey fark etmez.  Refleks mekanizması su kaçırır, çalışmaz, asayişi berkemal sanır, ta ki kaynayan suyun içinde vefat edene kadar.

Elektriğe yapılan zamlar noktasında benzer bir durum yaşıyoruz. Bize yavaş yavaş elektrik verildi. Bildiğiniz gibi volt, gerilimi ölçmek için kullanılan birimdir. Önce bize ayarında ve kararında düşük volt verildi. Hiç gerilmedik. Tepki vermedik. Voltaj arttırıldı,  yine gerilmedik. Daha doğrusu gerilemiyorduk. Bize çok yavaş elektrik verildiği için kurbağalaştırılamayanları hariç tutarsak bu değişimi fark edemedik. Yavaş yavaş hissiyatımızı kaybettik, merkezi sinir sistemimiz hücreleriyle beraber yavaş yavaş devre dışı kaldı ve sinirlerimiz felç olduğu için gerilmez olduk. Kaç volt verilse de fark etmiyorduk artık. Gerilecek sinirlerimiz kalmamış, sinirlerimiz felç olmuştu. Nörolojik bir vaka ile karşı karşıyaydık artık.

Küçük dozdan başlanarak verilen dozlarda zamanla tepki ve algılama mekanizmasının felç olduğunu, bir şey yavaş yavaş değiştirildiğinde kimsenin bunun farkına varamayacağını anlatıyordu kurbağa teoremi. Artık yüksek gerilim verildiğinde bile ampulümüzü yakmıyor, patlatmıyordu.

 Geçen hafta ve bu hafta ülkenin farklı yerlerinde zam şampiyonluk kupasını kaldıran elektrik faturalarını protesto eden gösteriler vardı. Bunlar kurbağalaştırılamayanlardı.

Kurbağanın kendi suyunda yavaş yavaş devre dışı kalması gibi bizler de kendi memleketimizde yavaş yavaş duyarsızlaşıyorduk. Toplum yine ikiye bölünüyordu. Kurbağalaştırdıklarınız ve kurbağalaştıramadıklarınız…

Ezcümle;

Sn. cumhurbaşkanı Cüneyt Özdemir’in söylemiyle şapkadan yeni bir şey çıkarmasa faturalar bu hükümetin başını yiyecektir.

 Faturalara bir çare bulunmazsa Kemal Kılıçdaroğlu umut kaynağı olmasa da ilham kaynağı olacak ve herkes “Gidiyor gitmekte olan” sloganını benimseyecektir.

Sn. cumhurbaşkanı  “Bizden önce mum vardı, gaz lambası vardı, bizden önce haliniz buydu” anlamında söylediği sözlerin geri tepmesi olacaktır. Geri tekmesinin de olabileceği ihtimal dâhilindedir.

Halk ülkenin çeşitli il ve ilçelerinde yaptığı protestolarla, düzenledikleri basın açıklamalarıyla bağıra bağıra hal diliyle; “Eski hâl muhal, ya yeni hâl veya izmihlal” demiştir. Duyuldu mu bilinmez! Bizim Odyometrimiz seçim sandığı olacaktır. Test sonuçları ancak oradan alınabilecektir.

Ne demiş eskiler; Dewâmul hâl minel muhâl yani mevcut halin devamı imkânsızdır. Ya siz değiştirirsiniz ya da başkası değiştirecektir.

Umarım hükümet elini soktuğu milletin cebinin de statik elektrik yüklü olduğunu, daha sade ifadeyle çarpılmadan ve de geç olmadan anlayacaktır.

Elektrik faturaları milletin canına tak etti diyeceğiz ama eksik olur. İnanınız artık imanına bile taalluk edebilecektir.

Geçen hafta elektrik faturamız bin 56 lira (1.056,40 ₺) geldi. Sesimiz çıktığına ve tepki gösterdiğimize göre biz de kurbağalaştıramadıklarınızdanız.

Araba devrilince yol gösteren çok, devrilmeden yol gösteren az olur, diye de bir not düşelim. Yoksa araba devrildi mi?

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
247 gün önce
268 gün önce
437 gün önce
507 gün önce
542 gün önce
577 gün önce
598 gün önce
731 gün önce
738 gün önce
801 gün önce
808 gün önce
850 gün önce
893 gün önce
897 gün önce
994 gün önce
1028 gün önce
1071 gün önce
1170 gün önce
1184 gün önce
1190 gün önce
1231 gün önce
1260 gün önce
1303 gün önce
1310 gün önce
1372 gün önce
1471 gün önce
1499 gün önce
1519 gün önce
1534 gün önce
1548 gün önce
1582 gün önce
1603 gün önce
1674 gün önce
1679 gün önce
1689 gün önce
1709 gün önce
1718 gün önce
1725 gün önce
1730 gün önce
1737 gün önce
1786 gün önce
1800 gün önce
1806 gün önce
1820 gün önce
1856 gün önce
1863 gün önce

RSS
© 2026 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=