Lütfen bekleyin..


Mehmet Ziya Gümüş

Kur’an bize yeterlidir

16 Kasım 2022, 21:35 - Okunma: 347

Biliyorsunuz ülkede “Kur’an bize yeterdir. Kur’an’da zaten her şey var.” diyen bir kesim vardır. Yazımın başında benim de onlardan biri olduğumu belirterek devam edeyim; yıllar önce cezaevi koridorunda beyaz takkeli, sakallı bir gence rast gelmiştim. Ona hemen ısınmıştım. Ona selam verdim. O da bana ısınmış olacaktı ki hemen hangi koğuşta kaldığımı sordu.

Tanışma faslını hızlı geçtik. Zaten öyle yapmamız gerekiyordu. Çünkü cezaevi koridorundaydık. Ona bizde okunabilecek kitaplar olduğunu okumak isteyip istemediğini sordum. “Hangi kitaplar?” diye sordu. Koğuşumuzda hadis kitapları olduğunu söyledim. Yüksek sesli bir tepki verdi; “Hayır, ben Kur’an’dan başka hiçbir şey okumam. Bize lazım olan her şey Kur’an’da var. Küçük büyük ne varsa zikredilmiş. Ben cezaevine girdiğimde Fatiha’yı bile okumasını bilmiyordum. Namaza başladım. Kur’an bize yeter…”

Evet, o da tuzağa düşmüştü. Kur’an’da namaz vardı. Ama nasıl kılınacağının, hangi vakitlerde kaçar rekât kılınacağına dair pratiğin peygamberin sünnetinde olduğunu söyleme fırsatım olmadı. Papağanvari bu sözlere yabancı değildim. Noktasız virgülsüz nutkunu dinleyebilmiştim sadece.

Geçenlerde İttihadül Ûlema üyelerinden Molla Osman Teyfur’un konu ile ilgili kısa bir yorumuna denk geldim. Şöyle diyordu Seyda: “Kur’an’ı Kerim bize yeter, başka bir şeye ihtiyacımız yok” diyen bir kesim var. Bununla yetinmiyorlar Peygamberin Kur’an’ı tefsir etme ve hadisleriyle açıklama yetkisi yok diyorlar. Hâlbuki Allah (cc) Kur’an’da şöyle buyurmaktadır; “Sana da zikri (Kur'an'ı) indirdik ki, insanlara kendileri için indirileni açıklayasın ve onlar da iyice düşünsünler, diye” (Nahl:44)

Şöyle devam ediyordu Seyda: “Allah Peygamberimizi göndermiş olduğu ayetleri açıklasın ve biz anlayalım diye göndermişken bizim Kur’an ayetlerinin hepsini anlıyoruz dememiz peygambere ihtiyacımız yok anlamına gelmez mi?” Seyda sorusunda haklı. Evet, bu durum peygambere sadece mektup getiren bir postacı gözüyle bakmak demektir.

Seyda’mızın daha soracakları var; “Resulün bu ayetlerle ilgili bir açıklama ve tefsir yetkisi yoksa biz sıradan insanların böyle bir açıklama yetkisi nasıl olabiliyor?”

Ve Seyda’dan bir soru daha; “Bize Kur’an yeter. Peygamberin sözleri ve halleriyle bildiğimiz anlamda hadisleriyle ve sünnetleriyle Kur’an’ı açıklama yetkisi yok ve bizim de buna ihtiyacımız yok” diyenlerin kahir ekseriyeti ayetleri meallerden okuyor. Peki, bir meal yazan kişi meali açıklama yetkisini nereden alıyor? Ve bunda bir çelişki yok mudur?”

Çelişki olsa da söyleyeceklerini söylüyorlar ve taraftar da topluyorlar. Sosyolog Ali Şeriati bu tür konularla ilgili şöyle der; “Dünyanın en saçma fikirlerini dahi ortaya atsanız mutlaka etrafında kümelenecek birilerini bulursunuz.”

Seyda şöyle bitirmiş; “Rasulün açıklaması ve yaşantısı olmadan özellikle namaz, oruç ve zekât ile ilgili ayetlerin doğru anlaşılması mümkün değildir. Birilerinin açıklama ve mealleriyle anlamaya çalışacağıma Rasûlullah’ın açıklamasıyla anlamaya çalışacağım”

Yazımın başında Kur’an’ın bize yeter diyen bir kesim olduğunu ve onlardan olduğumu söylemiştim. Evet, gerçekten Kur’an bize yeterdir. Hayat rehberidir. Ama o art niyetli kesimden değilim. Onlar hile-hûda’ع ile peygamberi sadece mektup getiren bir postacı gibi görüp devre dışı bırakma hinliği peşindeler. Evet, Kur’an bize yeterdir. Bakın bize yeter dediğimiz Kur’an ne diyor; “Peygamber size ne verdiyse onu alın. Size neyi yasakladıysa ondan sakının ve Allah'tan korkun” (Haşr-7) Allah’tan korkmazlar! Görüldüğü üzere “Bize yeter” dediğimiz Kur’an direkt bizi peygambere yönlendiriyor. Peygamberden kaçış yok yani. Kaçarsanız kimliğiniz ve plakanız değişir.

Dahası “Kur’an bize yeter” diyen heriflerin yazdıkları bir ton kitabı bulunuyor. Bu herifler direkt olarak hadis ve peygamber düşmanı iken endirekt Kur’an düşmanıdırlar. Nokta.

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
101 gün önce
108 gün önce
171 gün önce
178 gün önce
221 gün önce
263 gün önce
268 gün önce
364 gün önce
398 gün önce
442 gün önce
541 gün önce
554 gün önce
560 gün önce
631 gün önce
680 gün önce
742 gün önce
841 gün önce
869 gün önce
889 gün önce
904 gün önce
918 gün önce
953 gün önce
973 gün önce
1044 gün önce
1049 gün önce
1059 gün önce
1079 gün önce
1089 gün önce
1095 gün önce
1100 gün önce
1107 gün önce
1156 gün önce
1170 gün önce
1177 gün önce
1191 gün önce
1226 gün önce
1233 gün önce

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=