Lütfen bekleyin..


Mehmet Ziya Gümüş

ZAMLARIN GETİRDİKLERİ

07 Temmuz 2021, 23:30 - Okunma: 757

Bildiğiniz üzere son elektrik ve doğal gaz zammından sonra ülke ufacık sallandı. Şu son bir yılda ağır zam darbelerine maruz kalışımız iyice göze batmaya başladı. Türk milleti ve Kürt milleti olarak acılardan keyifli haller çıkaran milletleriz. Gelin bu vecih ile zam acımızı biraz hafifletelim.

Adam, patronuna gidip: “Zam istiyorum. Peşimden koşan üç şirket var. Yoksa yakında beni kaybedeceksiniz. Bunu iyi bilin” demiş. Patronu: “Hayırdır, hangi şirketler bunlar?” diye sorunca adam: “Elektrik, doğal gaz ve su şirketleri” demiş.

Bu şirketler hangimizin peşinde değiller ki? Kaybedilmek üzere olan o kadar çok kişi var ki!

Adama, son zamanlarda sık sık benzine zam yapılıyor. Ne yapalım? Diye sormuşlar. Adam “Beni enterese etmez. Ben her seferinde 25 liraya benzin alıyorum” demiş.

Kendinizi kandırabiliyorsanız, zamlardan az etkilenirsiniz.

              Dönemin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bir basın toplantısı düzenler ve: “Size söz veriyorum, yeni yıla yeni vergilerle girmeyeceğiz” der. Bir hafta sonra da Resmi Gazetede vergilerin zamlandığına dair bir haber yer alır. Gazetecilere iş çıkar, ilk fırsatta bakana malum soruyu sorarlar; “Hani yeni yıla yeni vergilerle girmeyecektik?”  Gercüş’ten çıkmış ama siyaset yolunu iyice tozutan, gözü açılan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Süleyman Demirel’ce gülerek cevap verir;  “Ben, yeni yıla zamlarla girmeyeceğimizi söylemiştim. Daha yeni yıla girmedik. O nedenle bu düzenlemeyi erkene çektik” dedi.

Güldürdü değil mi? Sinirlenecek halimize gülüyoruz. Dedim ya âlem milletleriz.

Biraz zam potpurisi yapalım mı?

1-Tarih okumuşsanız “Halk ağır vergiler altında eziliyordu” cümlesiyle karşılaşmışsınızdır. Evet, an itibariyle tarihin bir parçasısınız. Tarih olmuşsunuz ama farkında değilsiniz.

2-Ekonominin coştuğuna, şaha kalktığına  inanmayanlar var. Ben inanıyorum; “Bırrrrr” diyerek coşup şaha kalktığını fakirin böğrüne çifteler attığını bir ben mi görüyorum?

3-Sakın “Araba bulamıyorsak biz de ata bineriz” diye kafanızdan geçirmeyin. Saman ile benzin fiyatları arasında fazla bir fark yok. “Sakla samanı zam gelince satarsın” diye fi tarihte espri yapardık. Ama gerçekten samana zam geldi, sakladığınız samanları çıkarıp satabilirsiniz.

4-Zamların modern isminin fiyat güncellemesi veya değişikliği olduğunu kabullenirsek zamlardan pek etkilenmeyebiliriz.

5-Bir zamanların esprileri birer birer hayatın birer parçası oluyor. Son elektrik zammından sonra tevellüdü yetenler hatırlayacaktır. “Fakir tezek yakalım derse, tezeğe zam gelir, ineğin poposuna sayaç takarlar”. Hangi tarafa çevirseniz olan fakire oluyor.

6-Milletvekilleri çarşı-pazarda dolaşırsa kendilerini milletin statik elektriği çarpar. Bazen dağıtım şirketlerinin elemanlarını çarptıkları gibi…

7-Her zam sonrası duyduğumuz bir cümle; “Bu zamlar vatandaşın belini bükecek”… Şu son zamlardan sonra anlaşıldı ki, vatandaşın bükülmez eli ve bükülmez beli vardır.

8-Millet, daha doğrusu fakir, çok çekiyor. Ama sineye çekiyor. Ama bir yere kadar yani…

9-Son üç yılda enerjiye %122 zam yapılmış. Enerjiye yapılan bu zammın, trafosuz fakir halkta da bir enerji birikimine yol açtığını bir biz mi görüyoruz?

10-Beraber ıslandık yağan zamlarda, diyeceğiz ama görünen o ki sadece şemsiyesi olmayan fakir- fukara, garip-gureba ıslanacak.

11-Şu son zamlardan sonra milletin, milletin derken fakirin ne kadar dirençli olduğu görüldü.

12-Literatürde gizli zam diye bir kavram var. Ekonominin virüsü gibi onu da buraya not düşelim.

13-Zam seçmenin kıpkırmızı çizgisidir.

14-Zamların sıcaklığına hiçbir maaş dayanamaz.

15-Saçlarının beyazladığı birini gördüğünüzde onun zamların çemberinden geçtiğine hükmedebilirsiniz. Ey halkım! Haydi, geçmiş olsun. Li külli mûsiybetin, İnnâ lillâh we innâ ileyhi raci’ûn.

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
10 gün önce
179 gün önce
249 gün önce
284 gün önce
319 gün önce
340 gün önce
473 gün önce
480 gün önce
543 gün önce
550 gün önce
592 gün önce
634 gün önce
639 gün önce
735 gün önce
769 gün önce
813 gün önce
912 gün önce
925 gün önce
932 gün önce
1002 gün önce
1044 gün önce
1051 gün önce
1114 gün önce
1212 gün önce
1240 gün önce
1260 gün önce
1275 gün önce
1289 gün önce
1324 gün önce
1344 gün önce
1415 gün önce
1420 gün önce
1430 gün önce
1450 gün önce
1460 gün önce
1466 gün önce
1471 gün önce
1478 gün önce
1527 gün önce
1541 gün önce
1548 gün önce
1562 gün önce
1597 gün önce
1604 gün önce

RSS
© 2025 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=