Lütfen bekleyin..


Mehmet Ziya Gümüş

Ey bahar tomurcuğu hoş geldin

08 Haziran 2022, 13:33 - Okunma: 678

Birkaç gün önce sabah uyandığımda haberlere şöyle bir göz atayım dedim, bir de ne göreyim;  “Kötü haber! Doğalgaza %30 zam  “Elektrik fena çarpacak! Elektriğe  %15 zam”, “Bir zam da benzin ve motorine” “Unun çuvalı 400 liraya çıktı, ekmeğe zam yolda” “Yem ve gübre fiyatlarına da zam geldi” Tabi yeme zam ete zammı beraberinde getirecekti. Ete zam demek lahmacunları eski fiyata alamayacaksınız demekti. Una zam lokmaları küçültmeniz gerektiği anlamına gelmekteydi. Kısacası her şey birbirine bağlıydı ve bir zam silsilesi bizi beklemekteydi. Bu haberler peş peşe gözünüze ilişince elinizde olmadan dudaklarınız son günlerin krize ışık tutan cümlesini sese çeviriyor; “Millet haho diyor”

Dudaklar bunu söyleyedursun size bir hikâye anlatalım:

Biliyorsunuz insan yaşlanınca dört bir yanından arızaları baş gösteriyor. Eski model bir arabanın sık sık sanayiye gitmesi gibi insanoğlu da fazla kilometre yapınca göstergeler dört bir yandan arıza sinyalleri vermeye başlıyor. Motor ve kablolar çabuk ısınıyor,  yağ yakıyor. Hâsılı birazdan göreceğiniz üzere egzoza kadar her yerden sorunları, arızaları ortaya çıkıyor. Zaten  “Yaşlılık yüz ayıp ve eksikliği beraberinde getirir” anlamında Kürtçe “îxtîyarî sed ayb û arî” şeklinde bir atasözümüz vardı.

Böylesi sağlık sorunlarıyla başı dertte olan bir yaşlımızdan bahsedeceğiz. Bir gün dizlerinde menüsküs yırtığı tespit edilir başka bir gün böbrek rahatsızlıkları... Derken ortaya reflü gibi bir hastalık ortaya çıkar, mide kapağı yivleri tutmamaya başlar. İleri yaşlar onu astımla tanıştırır. Her yaş beraberinde başka bir hastalık getirir. MHRS’den randevu aldığı bölümlere her gün bir yenisi eklenir. Bizim yaşlı yine bir gün klozete otururken bir de ne görsün! Bu sefer de yaşlımızın yeni misafiri basur(hemoroid) idi. Yaşlımız bu yeni misafirini olabilecek en güzel bir cümle ile karşıladı; “Ey kulîlka biharê! Tu bixêr hatî. Ey bahar tomurcuğu! Hoş geldin”

Her gün yeni bir zam haberi ile uyanmak kaderimiz olmuş durumda. En iyisi hikâyemizden çıkaracağımız ders ile her zammı “Ey bahar tomurcuğu hoş geldin” diyerek hüsnü kabulle karşılamak… Bu hitap zam acısını en aza indirecek etkisini fazla hissettirmeyecektir.

Hayatın içinden bir yaşlılık hikâyesine de bakalım. Bunun bir fıkra olmadığını belirterekten. Yaşlı iki karı koca tartışıyormuş. Tartışma öyle bir noktaya gelmiş ki artık kimse kimseye bir şey anlatamıyormuş.  Moderatör oğulları müdahale edecek gibi olmuş ama nafile. Yaşlı ninenin tepesinin tası atmış ve kocasına: “Yetti be! Seni dinlemek zorunda mıyım?” diyerek tak diye işitme cihazını çıkarmış. Hele siz dedenin misillemesini tahmin edin bakayım: “Öyle miiii! Aha o zaman seni görmemek için ben de gözlüğümü çıkarıyorum” Madem öyle işte böyle dercesine…

Peygamberimizin bize öğrettiği dua ile bitirelim; “Bunaklık derecesindeki ihtiyarlıktan, kederden, acizlikten, tembellikten, cimrilikten, korkaklıktan, borç sıkıntısından ve güç sahibi olanların haksızlığına uğramaktan sana sığınırım” -Buhari-

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
10 gün önce
179 gün önce
249 gün önce
284 gün önce
319 gün önce
340 gün önce
473 gün önce
480 gün önce
543 gün önce
550 gün önce
592 gün önce
634 gün önce
639 gün önce
735 gün önce
769 gün önce
813 gün önce
912 gün önce
925 gün önce
932 gün önce
1002 gün önce
1044 gün önce
1051 gün önce
1114 gün önce
1212 gün önce
1240 gün önce
1260 gün önce
1275 gün önce
1289 gün önce
1324 gün önce
1344 gün önce
1415 gün önce
1420 gün önce
1430 gün önce
1450 gün önce
1460 gün önce
1466 gün önce
1471 gün önce
1478 gün önce
1527 gün önce
1541 gün önce
1548 gün önce
1562 gün önce
1597 gün önce
1604 gün önce

RSS
© 2025 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=