Lütfen bekleyin..


Mehmet Ziya Gümüş

Fay hatları olan yeryüzüne yemin olsun ki (Tarık, 12)

01 Mart 2023, 20:40 - Okunma: 324

Ardından büyük bir yıkım, tarihimize de derin ve müessif bir iz bırakan 13 milyon insanımızı direkt, milyonlarca duyarlı insanımızı da endirekt etkileyen deprem, gündemimizdeki evet bizim gündemimizdeki yerini koruyor. Çünkü 7,7 ve 7,6’lık ana depremler ve artçı depremler birilerinin gündemi olmadı. Bu felaket onların gözünde onların gündemlerini perdeleyen bir gündem oldu. Duyarlı insanımız, sivil toplum kuruluşlarımız felaket bölgesine akın ederken onlar arazi oldular.

Müslümanların inandığı peygamberi aracılığıyla kendilerine de nazil olan ve bir çoğumuzun içeriğinden habersiz olduğu Kur’an-ı Kerim gözüyle deprem olayına küçük bir göz atmak istiyoruz. Zilzal(Deprem) Sûresi’nden bahsetmeyeceğimizi şimdiden belirtelim. Ama bu sûrenin anlamına ve tefsirine günün anlam ve önemine binaen bakmak, okumak, öğrenmek gerekir. Madem deprem sürecinden geçiyoruz, Müslümanlar olarak Kitabımızda geçen Deprem Sûresine bir göz atalım.

Her şeyin zamanla eskidiğini ama Kur’an-ı Kerim’in müruru zamanla yenilendiğini ehli hakikat bilir. 1400 küsur yıl önce Kur’an-ı Kerim bizlere balın dişi arılar tarafından yapıldığını haber verirken, biz bu bilgiyi daha yeni öğreniyoruz. Kur’an-ı Kerim’de şöyle bir ayeti kerime var: “Atları, katırları ve eşekleri de onlara binmeniz için ve (dünya hayatınızda) bir ziynet olsun diye (yarattı). Ve daha sizin bilmeyeceğiniz nice şeyler (nice vasıtalar) yaratır” (Nahl-8)

Bu ayet araç gereçlerin olmadığı bir zamanda nazil olmuştu. At arabası icat edildiğinde ayeti kerimeye sadaqallAllahu-azim derken karşımızda “Sizin daha bilmediğiniz nice vasıtalar yaratır” ayetini buluyoruz. Otomobil, uçak, jet uçaklar, jet ski, uçan taksiler, füze her neyse binmemiz için hangisi icat edilse Kur’an bize; “Daha bilmediğiniz nice vasıtalar yaratır” diyerek daha farklı araçlarla karşılaşacağımızı haber verir. Ayetin delaletiyle kıyamete kadar daha bilmediğimiz nice vasıtalar göreceğiz.

Buradan sürekli okuduğumuz Tarık sûresindeki 12’inci ayeti kerimeye gelmek istiyorumوالأرض ذات الصدع . Bu ayete “Çatlayıp patlayan yere, yarılan yere, yarıklar sahibi olan yeryüzüne, çatlaklı yeryüzüne, yarıklarla dolu yeryüzüne yemin olsun ki…” şeklinde mana vermek mümkündür.

Bu ayeti okurken muhtemelen sizin de aklınıza deprem sonrası oluşan dev yarıklar, televizyonlarda izlediğimiz patlayan yerler ve yerin altındaki fay hatları yani çatlakları gelmiştir. Öyle zan ediyorum ki eğer bundan sonra yeni meâller ve yeni tefsirler yazılırsa bu ayete “Fay hatları olan yeryüzüne yemin olsun ki…” şeklinde mana verecek olanlar çıkacaktır.

Allah Teâla Kur’an-ı Kerim’de neye yemin etmişse orada önemli bir meselenin olduğuna işaret vardır. Ve bizim dikkatimizi oraya çekmek istiyordur. Allah Teâla dikkatimizi fay hatlarına ve beraberinde getirdiği depremlere çekmek istiyordur. Bugün toplumun büyük bir kesimi depremlere bilim gözüyle baktı, bakıyor. Biz de işe bilim yönüyle beraber ilim gözüyle de bakılmasını istiyoruz. Bilim ile ilim arasında sadece bir harf fark yoktur. Birçok fark vardır. Bu konuya dikkatinizi çekmek istedik. Depremin sebeplerini öğrenirken, Müsebbib’in gözden kaçırılmamasını istiyoruz.

Allah bizi gaflete düşmeyen dikkatli kullarından eylesin. Bizi afetlerden korusun. Bu afetten zarar gören kardeşlerimizin yardımcısı olsun, vefat edenlere şehid fazileti versin.

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
103 gün önce
110 gün önce
173 gün önce
180 gün önce
222 gün önce
265 gün önce
269 gün önce
366 gün önce
400 gün önce
443 gün önce
542 gün önce
556 gün önce
562 gün önce
632 gün önce
682 gün önce
744 gün önce
843 gün önce
871 gün önce
891 gün önce
906 gün önce
920 gün önce
954 gün önce
975 gün önce
1046 gün önce
1051 gün önce
1061 gün önce
1081 gün önce
1090 gün önce
1097 gün önce
1102 gün önce
1109 gün önce
1158 gün önce
1172 gün önce
1178 gün önce
1192 gün önce
1228 gün önce
1235 gün önce

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=