Lütfen bekleyin..


Mehmet Ziya Gümüş

Kur’an’dan Habersiz Yaşıyoruz

18 Nisan 2021, 14:21 - Okunma: 929

Kur’an-ı Kerim’in ne olduğu sorusuna verilecek en basit tarif; Allah’ın Cebrail aracılığıyla emirlerini Peygamberimize ilettiği ve bu emirleri Müslümanlara, insanlara bildirmesi için gönderdiği Müslümanların temel kitabıdır. Kur’an, Allah’ın Müslümanlara ve insanlara mesajlarını içeren bir kitaptır.

Şu bir gerçek ki, şu dünyadan milyonlarca insan ve yine milyonlarca Müslüman Kur’an’ın mesajından, Allah’ın emirlerinden habersiz olarak göçtü. Mesela Allah’ın şöyle bir emrinden birçok kişinin habersiz olduğunu düşünüyorum:

“İçinizden bekârları, köle ve cariyelerinizden iyi olanları evlendirin. Eğer fakir iseler, Allah, onları lütfu ile zenginleştirir. ... Bekârlarınızı, erdemli kadın ve erkek hizmetçilerinizi evlendiriniz; eğer yoksul iseler, Allah onları kendi lütfundan zengin edecektir.” (Nur 32)

Allah’u Teâla bekârları evlendirmemizi ve endişeye mahal bırakmayacak şekilde bizi uyardığından habersiziz.

Kur’an ahlâkı diye bir kavram var medeniyetimizde. Birçok Müslüman böyle bir kavramdan ve içeriğinden habersiz… Kur’an-ı Kerim’in Allah’ın bizimle olan bir konuşmasının olduğunu bilmiyoruz. Geçen gün Arapça şöyle bir ibareye rast geldim: اذا قرأت في الأدب تزداد رقة. و اذا قرأت في التاريخ تزداد عبرة. و اذا قرأت القرآن تزداد رقة و عبرة و اجرا.  . Edebiyat okuduğun zaman yumuşarsın. Tarih okuduğun zaman olaylardan ibret alışın çoğalır. Kur’an okuduğunda ise hem yumuşar, hem ibret alır, hem de ecir kazanırsın…

Ne kadar gözde toplantılarımız, sohbetlerimiz varsa Kur’an-ı Kerim’le başlarız ama mesajından habersiziz.

Ey Allah’ım! Kur’an’ın nuruyla kalplerimizi aydınlat, diye dua ederiz ama Kur’an’ın nurundan habersiziz.

Mahmut Esad Coşan’ın dediği gibi Kur’an’ın bizlere ne yapacağımızı, Hadis-i Şeriflerin ise nasıl yapacağımızı öğrettiğinden de habersiziz.

Aydın Dağlı Hoca’nın dediği gibi Kur’an’ın bütün sorunlarımıza çözüm ürettiğinden, düşüncelerimize dahi istikamet çizdiğinden de habersiziz.

Bütün kalbi hastalıklarımızın ilacının, Kur’an olduğundan da habersiziz.

Aslında Kur’an bütün gönüllere indirildiğini, kimi gönüllerin ona yol ve yön verdiğini gönül arazilerinde kökleşmesini sağladığını, kimi gönüllerin kendilerine konan bu talih kuşundan habersiz ömür tükettiğini de söyleyebiliriz.

İnsanlar ve Müslümanlar Kur’an’ın mesajını alıp anlasalar ve mesajları hayatlarında tatbik etseler bütün sorunlarla beraber enflasyon da sıfıra iner…

Kur’an’ı Kerim içinde bulunduğumuz bu ayda yani Ramazan ayında nazil olduğundan da belki habersiziz. Öyleyse başta da değindiğimiz gibi aynı zamanda bize de nazil olan bu Kur’an’ın içinde ne mesajlar olduğuna bakalım mı? İnsanın ya da Müslüman’ın kâinatın ve kendisinin yaratıcısı olan Rabbinden gelen mesajları içeren Kur’an’a bakmaması ve tozlu raflara bırakması akıl kârı olmasa gerek.

Geçen gün namazında niyazında olan bir Müslüman bana: “Gerçekten cinler var mıdır?” diye bir soru sordu, diyeyim de başka bir şey söylemeyeyim.

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
101 gün önce
108 gün önce
171 gün önce
178 gün önce
220 gün önce
262 gün önce
267 gün önce
364 gün önce
398 gün önce
441 gün önce
540 gün önce
554 gün önce
560 gün önce
630 gün önce
679 gün önce
742 gün önce
840 gün önce
868 gün önce
889 gün önce
904 gün önce
918 gün önce
952 gün önce
972 gün önce
1044 gün önce
1048 gün önce
1058 gün önce
1078 gün önce
1088 gün önce
1094 gün önce
1099 gün önce
1106 gün önce
1155 gün önce
1170 gün önce
1176 gün önce
1190 gün önce
1225 gün önce
1233 gün önce

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=