Lütfen bekleyin..


Veysi DEMİR

Neler oluyor bize?

23 Eylül 2019, 11:28 - Okunma: 1521

Son zamanlarda Batman’ımızda yaşanan olaylar karşısında durup düşünmemiz lazım: Toplum olarak ne hale geldik? Neler oluyor bize? Nasıl bu duruma geldik? 

Önce 28 Ağustos Çarşamba günü otogarda yaşanan ve ülke gündemine giren kan davası kaynaklı vahşette Suat Yüksekbağ’ın herkesin gözü önünde vahşi bir şekilde bıçakla öldürülmesi olayını yaşadık. Bu olayın şokunu üzerimizden atmadan menfur bir cinayet haberi ile sarsıldık.

14 Eylül 2019 Cumartesi günü Kültür Mahallesi Cumartesi Pazarında çıkan sahte para tartışması silahlı ve bıçaklı kavgaya dönüştü. Kavgada araya giren 24 yaşındaki Deniz Özbek isimli genç hayatını kaybetti. 100 TL’lik sahte para yüzünden olayla ilgisi olmayan masum bir genç hayatını kaybetti. Aynı olayda 3 kişinin de yaralandığı belirtildi.

Olaydan bir hafta sonra Pazar esnafı tezgâh açmadı. Esnaf, Deniz’in öldürüldüğü yere karanfil bırakarak, yürüyüş ve basın açıklaması ile cinayeti protesto etti. Özbek’in annesi Dılşah Özbek ve ailesi de hazır bulundu. Oğlunun suçsuz yere öldürüldüğünü belirten anne Dılşah Özbek, “Neden boşu boşuna, suçsuz yere güzel çocuğumu öldürdüler? Ancak Allah bir insanın canını alır. İnsanlar boşu boşuna birbirlerini öldürmemeliler. Benim ciğerimi dağladılar. Artık bu öldürmeler bitmelidir. Öldürülen oğlumun suçu neydi?” diye feryat etti.

Bu cinayette yetmedi! 10 gündür kendisinden haber alınamayan oto galerici M. Salih Tünçer, 18 Eylül Çarşamba günü silahla vurulmuş halde ölü bulundu. Tünçer’in önce aracı terk edilmiş halde bulundu. Birkaç gün sonrada naaşı Silvan-Bitlis yolu Batman Çayı üzerinde Malabadi Köprüsü yakınlarında bulundu.

Memleketimizde bütün bu vahim ve menfur olaylar yaşanırken, hiçbir şey olmamış gibi davranamayız. Hem yetkililer, hem alimler, hem STK’lar hem de halk olarak ne hale geldiğimizi görmeli ve bunun çözümü noktasında elimizi taşın altına koymalıyız. Yoksa bu ateş toplumun hepsini saracaktır. Bugün toplum öyle bir hale geldi ki; artık kimsenin ne can güvenliği var? Ne de kimse başına ne zaman ne geleceğinden emindir? Artık bir olay olduğunda kimse, araya girip olayı büyümeden kapatalım diye düşünmez oldu.

Peki, bütün bunlar yaşanırken, neden ilimizin yöneticileri, yetkilileri, İl Müftülüğü, âlim ve STK’ları bir çözüm yolu aramıyor? Toplumu aklıselim ve sağduyu ile hareket etmeye niye davet etmiyorlar? Bir araya gelinip bu sorunun masaya ivedilikle yatırılması gerekmiyor mu? Neyi bekliyorlar?

Bu konuda tek açıklamayı yapan İTTİHADUL ULEMA Genel Başkanı Molla Enver Kılıçarslan, şiddet olaylarının aile ve akraba fertleri arasında bile gittikçe yayıldığını ifade ederek,  toplumu sağduyu ve itidale çağırdı.

İslam'ın hoşgörü, merhamet ve sevgiye dayalı değerlerine dönülmedikçe bu tür üzücü olayların, toplumda yaygınlaşan şiddetin önüne geçilemeyeceğini vurgulayan Kılıçarslan, tek çarenin İslam ahlakıyla ahlaklanmak olduğunu belirtti.

Bugün toplumda huzur ve rahatlığın kalmadığını, insanlar arasında güven sorunu yaşandığına dikkat çeken Kılıçarslan, "İnsanlar artık birbirlerine güvenmiyor, kimse kimseye borç vermiyor, borçlu borcunu ödemiyor. İnsanlar birbirlerine iyilik yapmaya korkar hale gelmişler. Bu sebeplerden ötürü her Allah'ın günü kavgalar, ölümlü olaylar, aileyi yıkan şiddet eylemleri yaşanıyor. Bu gidişata dur dememiz lazım. Mutluluğumuzun, saadetimizin, güvenliğimizin geri gelmesi için Allah'a dönelim. Peygamberin sünnetine sarılalım. O yüce insanın ahlakıyla ahlaklanalım… Eğer aklımızı başımıza almazsak kalplerimiz; birbirimize karşı kin, nefret ve düşmanlık dolu olacak. Kardeş kardeşten, akraba akrabadan nefret eder hale gelecek. İnsanlar en yakınlarını basit sebeplerden ötürü öldürmekten çekinmeyecekler. O korkunç felaketler gelip kapımızı çalmadan Peygamberi ahlakla ahlaklanmalı, Yüce Allah'ın yoluna dönmeliyiz." diye konuştu. 

Bütün bu olay ve sorunların yanında, birde işsizlik sorunumuz aldı başını gidiyor. Hafta içinde İŞKUR tarafından ilan edilen Toplum Yararına Programlar (TYP) kapsamında İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okullarda çalıştırılmak üzere işe alınacak 690 kişilik iş ilanına, binlerce kişi adeta akın etti. Bu manzara bile toplumumuzda işsizliğin boyutunu gözler önüne sermeye yetiyor. İşin tuhaf tarafı alımların kura ile yapılacağının belirtilmesine rağmen, ortada büyük bir güven sorunu olduğundan neredeyse herkes “Torpil” arama derdine düşüyor. İnanç zayıflığı ve kurumlar ile siyasilere olan güven sorunundan dolayı kura ile adalet ekseninde alımların yapılacağına inanılmak istenmiyor.

ALLAH (CC) memleketimizi ve toplumuzu içinde bulunduğumuz sorunlardan en kısa zamanda kurtarıp selamet sahiline çıkarmasını temenni ediyoruz.

Selam ve dua ile…

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
78 gün önce
484 gün önce
617 gün önce
631 gün önce
687 gün önce
743 gün önce
778 gün önce
798 gün önce
840 gün önce
855 gün önce
1134 gün önce
1268 gün önce
1440 gün önce
1463 gün önce
1492 gün önce
1806 gün önce
1828 gün önce
1952 gün önce
2019 gün önce
2045 gün önce
2076 gün önce
2218 gün önce
2255 gün önce
2360 gün önce
2383 gün önce
2613 gün önce
2683 gün önce
2804 gün önce
2962 gün önce
2964 gün önce
3021 gün önce
3039 gün önce
3042 gün önce
3063 gün önce
3097 gün önce
3152 gün önce
3161 gün önce
3234 gün önce
3352 gün önce
3327 gün önce

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=