Lütfen bekleyin..


Veysi DEMİR

Lüks hayat ile medeni olunmaz!

14 Mart 2019, 22:56 - Okunma: 1771

Zamane insanlarını ve yaptıklarını anlamak gerçekten çok zor... Dünyevileşme ve lüks içinde yaşamak için elinden geleni yapmakla kalmaz; kendini, dünyasını ve bazen de ahireti heba eder. Lüks araçlara binince, lüks binalarda oturunca ve lüks hayat sürünce bütün dert ve sıkıntılarının bittiğini zanneder. Lüks, israf ve şatafat içinde hayat standardını aklınca yükseltince, ondan medenisi yok zanneder.  Lüks araçlara binince attığı havaya bakınca, ne oldum delisine döner. İnsanlara tepeden bakmaya başlar ve kimse onu tutamaz.

Medeni olabilmek için ilk başta zihinsel olarak medeniyet köklerimize göre hareket etmek ve içinde yaşadığı topluma ve başkalarına saygılı olmak gerekir. Yoksa lüks içinde yaşamakla kimse medeni olmaz. En lüks araçlara binen sonradan görme kişiler, hiç utanmadan sıkılmadan lüks araçlarından rastgele yola, sokağa çöpleri atarlar. En lüks evlerde otururlar, her türlü konforu düşünürler lakin insan gibi hareket etmeyi akletmezler. Burada yazmaya utandığımız eşyaları rastgele balkondan aşağıya atmakta bir beis görmezler.

Oysa İslam ahlakının bizlere öğrettiği taharet, nezafet, zarafet ve nezaket böyle davranmamızı yasaklamıyor mu? Her şeyden önce ahlak ve yaşam ilkemiz ile eğitim sistemimizi İslam’a ve Peygamberimizin sünnetine uygun tatbik edersek bu sorunlardan kurtulacağız. Ne çevreye zarar verecek hareketlerde bulunuruz; ne de başkalarını kıskandırma adına nefsi emaremize boyun eğerek hava atma yoluna gideriz.

Yoldan geçen insan ve hayvanların zarar görmemesi için yoldaki taşı kaldırmayı sevap sayan aziz dinimiz İslam’ın zarafeti nerde, lüks içinde yaşayıp nezaket, zarafet ve ahlaki değerlerden yoksun insanlarımız nerede?

Hayat tarzı ve maddiyatı yükselen insanlarımız maalesef içinde bulundukları ve büyüdükleri toplum, akraba ve akranlarını hor görmeye başlar ve yalnızlaşma yoluna giderler. Marifet yüksek katlı şatafatlı binalarda, sitelerde oturmak, lüks ve pahalı araçlara binerek hava atmak değil, marifet içinde bulunduğu toplumun değerlerine saygılı olup, topluma fayda verecek adım ve projelere katkı sunmaktır. Yoksa “ben medeni oldum”, “ben büyük adam oldum” demekle kimse ne medeni olur, ne de büyük adam olur. Sadece insan kendini kandırır. Kendini Kaf dağında görenler alaşağı olmaktan kurtulamazlar. Yüksekten düşüncede artık etraflarında kimseyi bulamazlar. Medeni ve akıllı insan, ne oldum dememeli ne olacağım demeli ve nereden hangi şartlarda geldiğini unutmamalıdır.

Bu fani dünyada maddi imkan ve gücü verenin de, alanında ALLAH(CC) olduğunu bilelim de; bize hasbelkader verilen makam ve zenginliğin imtihan gereği olduğunu unutmayalım. O yüzden verilen nimetlerin hakkını, şükrünü ifa edelim. Kimseyi hor görmeyelim ve kibir girdabında debelenerek kendimizi kimseden üstün görmeyelim. 

Her şeyden önce komşu ve çevremizdeki insanlara maddi ve manevi açıdan zarar vermeden yaşamayı öğrenmeliyiz. Zenginlik, mal, makam ve mülk nasip olursa da bunun ALLAH’tan geldiğini bilerek; O’nun yolunda infak, zekat ve sadaka vermekten geri durmayalım ki, imtihanı kazanalım. Aynı şekilde yaşantımızda evveliyatımızdan daha çok mütevazi olma yoluna gitmeliyiz ki; çevremizdeki insanlar bize kem gözle bakma yerine, dua etsinler.

Selam ve dua ile…

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
20 gün önce
90 gün önce
188 gün önce
244 gün önce
307 gün önce
314 gün önce
524 gün önce
566 gün önce
629 gün önce
1034 gün önce
1168 gün önce
1182 gün önce
1238 gün önce
1294 gün önce
1314 gün önce
1329 gün önce
1348 gün önce
1391 gün önce
1406 gün önce
1426 gün önce
1433 gün önce
1464 gün önce
1469 gün önce
1537 gün önce
1685 gün önce
1818 gün önce
1991 gün önce
2014 gün önce
2043 gün önce
2228 gün önce
2357 gün önce
2379 gün önce
2503 gün önce
2570 gün önce
2596 gün önce
2627 gün önce
2769 gün önce
2806 gün önce
2911 gün önce
2934 gün önce
3164 gün önce
3233 gün önce
3354 gün önce
3513 gün önce
3515 gün önce
3572 gün önce
3590 gün önce
3593 gün önce
3614 gün önce
3648 gün önce
3703 gün önce
3712 gün önce
3785 gün önce
3903 gün önce
3878 gün önce

RSS
© 2025 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=