Lütfen bekleyin..


Veysi DEMİR

Gençler Evlensin Ama Nasıl?

13 Temmuz 2023, 01:20 - Okunma: 574

Kurban Bayramı sonrası havaların ısınması ile düğün sezonu mevsimine girmiş olduk. Genelde memleketimizde düğünler ağırlık olarak yazın yapıldığından yaz mevsimi aynı zamanda düğün sezonu olarak da biliniyor. Geçtiğimiz cuma günü camilerde “Evliliklerimiz Kolay Olsun” konulu hutbe okutularak aile kurumu, düğün ve evlilik ile ilgili tavsiyelere bulunuldu.

Aile kurumu varlığımız ve geleceğimiz için hayati bir öneme sahiptir. Toplumun çekirdeği ailedir. Aile yapısı sağlam olmazsa, toplum yapısı sağlam olamaz. Toplum sağlam olmazsa milletler, devletler ve ümmet ayakta duramaz. Güçlü ve temiz aile yapılarına sahip olan İslam toplumları güçlü toplum yapısına sahiptirler. Bunu bilen İslam düşmanları bu güçlü aile yapısını yıkmak veya en azından zayıflatmak için ifsad ve yozlaştırma projeleri ile sürekli saldırıyorlar. Bunun bilincinde olarak bizler de İslam toplumlarının daha da güçlenmesi ve İslam’ı bilen ve anlayan nesiller yetiştirmek amacıyla örnek aileler kurulmasını sağlamalıyız. Bunun için de evliliği kolaylaştırmamız ve evliliğin önündeki engelleri kaldırmamız gerekir.

İslam toplumunda evliliğin önündeki engeller kaldırılır, zinaya giden bütün yollar kapatılır ve evlilik kolaylaştırılarak teşvik edilir. Zinaya meyledenler olsa bile bu fırsatı bulamaz. Peki, günümüz dünyası ve toplumunda durum böyle mi? İslam’ın öngördüğünün aksine evlilik ağır bir yük olarak zorlaştırılırken, her taraftan zina necaseti akıyor. Evlilik zorlaştırılıyor, zina ise kolaylaştırılıp her türlü vasıta ile teşvik ediliyor ve normalleştirilmesi yanında övülecek bir maharetmiş gibi arsızca gençlere sunuluyor.

Alimlerimiz ve toplumun ileri gelenleri haklı olarak gençlerin evlendirilmesi gerektiğini söylüyor ve bunu teşvik ediyorlar. Tamam da ekonomik tablonun durumu ortadayken “gençler evlenin” veya “gençleri evlendirin” demekle iş bitmiyor. Gençleri evlendirmek; evliliğin ilanı olan düğünden geçiyor. Burada toplumun örfü ve adetleri devreye giriyor ve özellikle damat ve ailesinin yükü ağırlaştırıldıkça ağırlaştırılıyor. Damat çalışan biri olsa bile “ben aldığım maaşla nasıl düğün yapayım?” Veya “bu maaşla evlensem bile düğün borçlarını mı ödeyeceğim geçimimi mi sağlayacağım?” Diye düşünüyor. Siyer Vakfı Kurucusu Muhammed Emin Yıldırım hocanın dediği gibi: “Evlenmenin en düşük maliyeti 400 bin TL'ye yükseldi. Nasıl evlensin zavallı gençler?” Bu sorun hem toplumun asli gelenekleri hem de devletin teşvikleriyle çözülmelidir.

Resulullah (S.A.V.) gençleri ısrarla evliliğe teşvik etmiş ve işleri kolaylaştırmamızı; “Kolaylaştırınız, zorlaştırmayınız, müjdeleyiniz, nefret ettirmeyiniz” -Buhari sahih, ilim b,11, cihad 164- ve “En bereketli nikâh, külfeti en az olanıdır.” -İbn Hanbel, VI, 83- diye buyurmuştur. Fakat Müslümanlar olarak bizler, kolaylaştırılması buyrulan evlilik ve diğer toplumsal meseleleri “adetlere” sarılarak zorlaştırıyoruz.

Maddi zorluklar yanında bir de toplumu yönlendirmeye çalışan küresel emperyalistlerin ifsad projeleri ve algı operasyonlarının etkisiyle gençler evlenmekten kaçınıyor. Bunun için fıtratımıza, özümüze dönmemiz gerekir. Aziz dinimiz İslam’ın ve peygamberinin yol göstericiliğine ihtiyacımız var. Algı operasyonlarına karşı gençlerimize ve ailelere şunu öğretmeliyiz: (Hutbede denildiği gibi): “… Evlilik, külfet değil berekettir; meşakkat değil rahmettir… Evlilik, gönüllerin, ideallerin, sevinç ve hüzünlerin paylaşılmasıdır. Evliliğin ilanı olan düğünlerimizde asıl olan tevazu ve sadeliktir. Gösteriş, aşırılık ve israftan uzak olmaktır...”

Ailelerin ve toplumun evliliği kolaylaştırmanın önünü açması kadar devlet de, HÜDA PAR’ın önerdiği “Evlilik Fonu Projesi” çözüm modelini uygulamalıdır. Yine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Seçim Beyannamesi ve Milletvekili Aday Tanıtım Toplantısı'nda” yeni evlenecek gençlere faizsiz kredi verileceği ve yeni evlilikleri teşvik etmek üzere, Aile ve Gençlik Bankası üzerinden yeni evlenen çiftlere iki yılı geri ödemesiz 48 ay vadeli 150 bin lira faizsiz evlilik kredisi verecekleri vaadini ivedilikle yerine getirilmelidir.

Evlilik ile ilgili maddi ve toplumsal sıkıntılar ve aile kurumuna yönelik saldırıların önüne geçilmezse İslam toplumunu ayakta tutan aileyi ve geleceğimizi kaybedeceğiz.  

Selam ve dua ile…

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
35 gün önce
133 gün önce
189 gün önce
252 gün önce
259 gün önce
469 gün önce
511 gün önce
574 gün önce
979 gün önce
1113 gün önce
1127 gün önce
1183 gün önce
1239 gün önce
1259 gün önce
1274 gün önce
1293 gün önce
1335 gün önce
1350 gün önce
1370 gün önce
1378 gün önce
1408 gün önce
1413 gün önce
1481 gün önce
1630 gün önce
1763 gün önce
1936 gün önce
1959 gün önce
1988 gün önce
2172 gün önce
2302 gün önce
2323 gün önce
2448 gün önce
2515 gün önce
2541 gün önce
2571 gün önce
2714 gün önce
2751 gün önce
2856 gün önce
2879 gün önce
3109 gün önce
3178 gün önce
3299 gün önce
3457 gün önce
3460 gün önce
3516 gün önce
3534 gün önce
3537 gün önce
3558 gün önce
3592 gün önce
3647 gün önce
3656 gün önce
3729 gün önce
3848 gün önce
3823 gün önce

RSS
© 2025 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=