Lütfen bekleyin..


Veysi DEMİR

Hoş Geldin Kutlu Ay!

23 Nisan 2020, 16:19 - Okunma: 1534

Peygamber Efendimiz (S.A.V.)’in müjdelediği şekliyle; “Evveli rahmet, ortası mağfiret ve sonu cehennem ateşinden kurtuluş” olan bereketleri ve hayırları ve Kur’an’ın indirildiği Kadir gecesini barındıran Ramazan Ayı’na girmenin sevincini maalesef korona salgını nedeniyle buruk yaşıyoruz.

Nurlu gölgesi üzerimize düşmeye başlayan, bütün müminler ve insanlık için rahmet, mağfiret ve kurtuluş iklimi olan Ramazan ayı, 23 Nisan Perşembe (bu akşam) kılınacak teravih namazı ve ilk sahur ile başlıyor.

Cehennem kapılarının kapandığı ve şeytanların zincire vurulduğu Ramazan ayının Kur’an ve ibadet ayı olduğu bilinci ile bütün sıkıntılara rağmen idrak ve ihya etmeye çalışalım. Ramazan ibadet ayıdır. Ramazan ümmetin ayıdır. Ramazan Kur’an ayıdır. Ramazan oruçla dirilme ve dayanışma ayıdır. Bu sıkıntılı günlerimize manevi bir ilaç ve reçete olması temennisiyle Ramazanı hayatımızda bir dönüm noktası ve fırsat olarak kabul edip, yaşantımıza bir çeki düzen verelim. Ramazan ve oruç ibadetini ve içinde bulunduğumuz durumun sebebini iyice tefekkür edersek, iyi bir sabır eğitimi yapabiliriz. Hep birlikte dilimizi, kalbimizi ve bütün hayatımızı Ramazanın ve orucun getirdiği güzelliklere göre tanzim edelim. Kur’an’ı okumaya ve anlamaya her zamankinden daha fazla vakit ayıralım. Oruçlarımızı şuurla tutalım. Yalnız midemize değil, dilimize, elimize, gözümüze ve gönlümüze bizleri tüm kötülüklerden koruyan bir kalkan olması dileğiyle oruç tutalım.

Korona salgını nedeniyle Teravih ve vakit namazlarını camilerde cemaatle kılamayacağız. Aynı şekilde mukabele ve itikâf sünnetini camilerde yerine getiremeyeceğimizden, bu ibadet ve sünnetleri evlerimizi birer mescide çevirerek, ailelerimizle birlikte yerine getirmeye çalışalım.

Korona nedeniyle bu Ramazanda bir ilk olarak cami, Cuma hutbesi ve bir arada iftar yapmaktan mahrum olduğumuzdan başta Diyanet İşleri Başkanlığı olmak üzere, STK’lar ve diğer kurumlarımız, fert, aile ve toplum olarak huzurlu ve huşu içinde Ramazan ayını geçirebilmemiz için bir çalışma içerisinde olduklarını sevinçle görüyoruz. Ramazan ayı çalışmaları ile ilgili açıklama yapan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Ramazan ayı temasını “Ramazan ve Sorumluluk Bilinci” olarak belirlediklerini söyledi. Erbaş, Kovid-19 salgınına karşı alınan tedbirler nedeniyle Diyanet TV’de yayınlanmak üzere Ramazan’a özel programlar hazırladıklarını ve bu amaçla Kur'an öğrenmek isteyenlere Kur’an Kursları kapalı olduğu için uzaktan eğitim programları yayınlayacaklarını kaydetti.

İTTİHADUL ULEMA ve Kur'an Nesli Platformu da bu mübarek aydan en güzel bir şekilde istifade edilebilmesi için önemli tavsiyelerde bulundular. Ramazan ayını evlerimizde geçireceğimizden bireysel ve ailevi olarak yapılabilecek ibadetlere önem verilmesi gerektiği belirtildi. Bu amaçla şu tavsiyelerde bulunuldu:

Kur’an-ı Kerim okuma ve mukabele, vakit ve teravih namazlarını ailece cemaatle kılınması, duaya ağırlık verilmesi, aile bireyleriyle günlük vird-zikir programı yapılması, kültürel olarak dini kitaplar okunması, zekât, fitre, sadaka gibi mali ibadetlerin yerine getirilmesi, sıla-i rahmin telefonla yerine getirilmesi ve Kadir gecesini ihya etme ile bayramda akraba ve dostlarımızı telefonla da olsa sormamız gerektiği belirtildi.

Ramazan ayında yapılan ibadetlerin Müslümanlar için bir yol azığı olduğunu ve bu yol azığının bitmemesi için Ramazan sonrasında da aynı ruhla ibadetlere devam etmeliyiz. Ramazan’da açılan rahmet kapıları ve manevi iklimin kazanımlarının devam etmesi adına Ramazan’ı bir milat olarak kabul etmeliyiz.

Bu sıkıntılı sürecin son bulmasını ve sonraki Ramazanın bu ve benzeri sıkıntılardan azade olarak bizleri kavuşturmasını Rabbimizden niyaz ediyoruz.

Selam ve dua ile…

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
118 gün önce
147 gün önce
189 gün önce
287 gün önce
343 gün önce
406 gün önce
413 gün önce
623 gün önce
665 gün önce
728 gün önce
1133 gün önce
1267 gün önce
1281 gün önce
1337 gün önce
1392 gün önce
1413 gün önce
1428 gün önce
1447 gün önce
1489 gün önce
1504 gün önce
1524 gün önce
1532 gün önce
1562 gün önce
1567 gün önce
1635 gün önce
1784 gün önce
1917 gün önce
2090 gün önce
2142 gün önce
2326 gün önce
2456 gün önce
2477 gün önce
2602 gün önce
2669 gün önce
2695 gün önce
2725 gün önce
2868 gün önce
2905 gün önce
3010 gün önce
3033 gün önce
3263 gün önce
3332 gün önce
3453 gün önce
3611 gün önce
3614 gün önce
3670 gün önce
3688 gün önce
3691 gün önce
3712 gün önce
3746 gün önce
3801 gün önce
3810 gün önce
3883 gün önce
4002 gün önce
3977 gün önce

RSS
© 2026 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=