Lütfen bekleyin..


Veysi DEMİR

Hoş Geldin Kutlu Ay!

23 Nisan 2020, 16:19 - Okunma: 1503

Peygamber Efendimiz (S.A.V.)’in müjdelediği şekliyle; “Evveli rahmet, ortası mağfiret ve sonu cehennem ateşinden kurtuluş” olan bereketleri ve hayırları ve Kur’an’ın indirildiği Kadir gecesini barındıran Ramazan Ayı’na girmenin sevincini maalesef korona salgını nedeniyle buruk yaşıyoruz.

Nurlu gölgesi üzerimize düşmeye başlayan, bütün müminler ve insanlık için rahmet, mağfiret ve kurtuluş iklimi olan Ramazan ayı, 23 Nisan Perşembe (bu akşam) kılınacak teravih namazı ve ilk sahur ile başlıyor.

Cehennem kapılarının kapandığı ve şeytanların zincire vurulduğu Ramazan ayının Kur’an ve ibadet ayı olduğu bilinci ile bütün sıkıntılara rağmen idrak ve ihya etmeye çalışalım. Ramazan ibadet ayıdır. Ramazan ümmetin ayıdır. Ramazan Kur’an ayıdır. Ramazan oruçla dirilme ve dayanışma ayıdır. Bu sıkıntılı günlerimize manevi bir ilaç ve reçete olması temennisiyle Ramazanı hayatımızda bir dönüm noktası ve fırsat olarak kabul edip, yaşantımıza bir çeki düzen verelim. Ramazan ve oruç ibadetini ve içinde bulunduğumuz durumun sebebini iyice tefekkür edersek, iyi bir sabır eğitimi yapabiliriz. Hep birlikte dilimizi, kalbimizi ve bütün hayatımızı Ramazanın ve orucun getirdiği güzelliklere göre tanzim edelim. Kur’an’ı okumaya ve anlamaya her zamankinden daha fazla vakit ayıralım. Oruçlarımızı şuurla tutalım. Yalnız midemize değil, dilimize, elimize, gözümüze ve gönlümüze bizleri tüm kötülüklerden koruyan bir kalkan olması dileğiyle oruç tutalım.

Korona salgını nedeniyle Teravih ve vakit namazlarını camilerde cemaatle kılamayacağız. Aynı şekilde mukabele ve itikâf sünnetini camilerde yerine getiremeyeceğimizden, bu ibadet ve sünnetleri evlerimizi birer mescide çevirerek, ailelerimizle birlikte yerine getirmeye çalışalım.

Korona nedeniyle bu Ramazanda bir ilk olarak cami, Cuma hutbesi ve bir arada iftar yapmaktan mahrum olduğumuzdan başta Diyanet İşleri Başkanlığı olmak üzere, STK’lar ve diğer kurumlarımız, fert, aile ve toplum olarak huzurlu ve huşu içinde Ramazan ayını geçirebilmemiz için bir çalışma içerisinde olduklarını sevinçle görüyoruz. Ramazan ayı çalışmaları ile ilgili açıklama yapan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Ramazan ayı temasını “Ramazan ve Sorumluluk Bilinci” olarak belirlediklerini söyledi. Erbaş, Kovid-19 salgınına karşı alınan tedbirler nedeniyle Diyanet TV’de yayınlanmak üzere Ramazan’a özel programlar hazırladıklarını ve bu amaçla Kur'an öğrenmek isteyenlere Kur’an Kursları kapalı olduğu için uzaktan eğitim programları yayınlayacaklarını kaydetti.

İTTİHADUL ULEMA ve Kur'an Nesli Platformu da bu mübarek aydan en güzel bir şekilde istifade edilebilmesi için önemli tavsiyelerde bulundular. Ramazan ayını evlerimizde geçireceğimizden bireysel ve ailevi olarak yapılabilecek ibadetlere önem verilmesi gerektiği belirtildi. Bu amaçla şu tavsiyelerde bulunuldu:

Kur’an-ı Kerim okuma ve mukabele, vakit ve teravih namazlarını ailece cemaatle kılınması, duaya ağırlık verilmesi, aile bireyleriyle günlük vird-zikir programı yapılması, kültürel olarak dini kitaplar okunması, zekât, fitre, sadaka gibi mali ibadetlerin yerine getirilmesi, sıla-i rahmin telefonla yerine getirilmesi ve Kadir gecesini ihya etme ile bayramda akraba ve dostlarımızı telefonla da olsa sormamız gerektiği belirtildi.

Ramazan ayında yapılan ibadetlerin Müslümanlar için bir yol azığı olduğunu ve bu yol azığının bitmemesi için Ramazan sonrasında da aynı ruhla ibadetlere devam etmeliyiz. Ramazan’da açılan rahmet kapıları ve manevi iklimin kazanımlarının devam etmesi adına Ramazan’ı bir milat olarak kabul etmeliyiz.

Bu sıkıntılı sürecin son bulmasını ve sonraki Ramazanın bu ve benzeri sıkıntılardan azade olarak bizleri kavuşturmasını Rabbimizden niyaz ediyoruz.

Selam ve dua ile…

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
95 gün önce
123 gün önce
165 gün önce
263 gün önce
319 gün önce
382 gün önce
389 gün önce
599 gün önce
641 gün önce
704 gün önce
1110 gün önce
1243 gün önce
1257 gün önce
1314 gün önce
1369 gün önce
1390 gün önce
1405 gün önce
1424 gün önce
1466 gün önce
1481 gün önce
1501 gün önce
1509 gün önce
1539 gün önce
1544 gün önce
1612 gün önce
1761 gün önce
1894 gün önce
2066 gün önce
2119 gün önce
2303 gün önce
2433 gün önce
2454 gün önce
2579 gün önce
2646 gün önce
2672 gün önce
2702 gün önce
2845 gün önce
2881 gün önce
2986 gün önce
3009 gün önce
3240 gün önce
3309 gün önce
3430 gün önce
3588 gün önce
3591 gün önce
3647 gün önce
3665 gün önce
3668 gün önce
3689 gün önce
3723 gün önce
3778 gün önce
3787 gün önce
3860 gün önce
3979 gün önce
3954 gün önce

RSS
© 2026 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=