Lütfen bekleyin..


Veysi DEMİR

Hoş Geldin Kutlu Ay!

23 Nisan 2020, 16:19 - Okunma: 1203

Peygamber Efendimiz (S.A.V.)’in müjdelediği şekliyle; “Evveli rahmet, ortası mağfiret ve sonu cehennem ateşinden kurtuluş” olan bereketleri ve hayırları ve Kur’an’ın indirildiği Kadir gecesini barındıran Ramazan Ayı’na girmenin sevincini maalesef korona salgını nedeniyle buruk yaşıyoruz.

Nurlu gölgesi üzerimize düşmeye başlayan, bütün müminler ve insanlık için rahmet, mağfiret ve kurtuluş iklimi olan Ramazan ayı, 23 Nisan Perşembe (bu akşam) kılınacak teravih namazı ve ilk sahur ile başlıyor.

Cehennem kapılarının kapandığı ve şeytanların zincire vurulduğu Ramazan ayının Kur’an ve ibadet ayı olduğu bilinci ile bütün sıkıntılara rağmen idrak ve ihya etmeye çalışalım. Ramazan ibadet ayıdır. Ramazan ümmetin ayıdır. Ramazan Kur’an ayıdır. Ramazan oruçla dirilme ve dayanışma ayıdır. Bu sıkıntılı günlerimize manevi bir ilaç ve reçete olması temennisiyle Ramazanı hayatımızda bir dönüm noktası ve fırsat olarak kabul edip, yaşantımıza bir çeki düzen verelim. Ramazan ve oruç ibadetini ve içinde bulunduğumuz durumun sebebini iyice tefekkür edersek, iyi bir sabır eğitimi yapabiliriz. Hep birlikte dilimizi, kalbimizi ve bütün hayatımızı Ramazanın ve orucun getirdiği güzelliklere göre tanzim edelim. Kur’an’ı okumaya ve anlamaya her zamankinden daha fazla vakit ayıralım. Oruçlarımızı şuurla tutalım. Yalnız midemize değil, dilimize, elimize, gözümüze ve gönlümüze bizleri tüm kötülüklerden koruyan bir kalkan olması dileğiyle oruç tutalım.

Korona salgını nedeniyle Teravih ve vakit namazlarını camilerde cemaatle kılamayacağız. Aynı şekilde mukabele ve itikâf sünnetini camilerde yerine getiremeyeceğimizden, bu ibadet ve sünnetleri evlerimizi birer mescide çevirerek, ailelerimizle birlikte yerine getirmeye çalışalım.

Korona nedeniyle bu Ramazanda bir ilk olarak cami, Cuma hutbesi ve bir arada iftar yapmaktan mahrum olduğumuzdan başta Diyanet İşleri Başkanlığı olmak üzere, STK’lar ve diğer kurumlarımız, fert, aile ve toplum olarak huzurlu ve huşu içinde Ramazan ayını geçirebilmemiz için bir çalışma içerisinde olduklarını sevinçle görüyoruz. Ramazan ayı çalışmaları ile ilgili açıklama yapan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Ramazan ayı temasını “Ramazan ve Sorumluluk Bilinci” olarak belirlediklerini söyledi. Erbaş, Kovid-19 salgınına karşı alınan tedbirler nedeniyle Diyanet TV’de yayınlanmak üzere Ramazan’a özel programlar hazırladıklarını ve bu amaçla Kur'an öğrenmek isteyenlere Kur’an Kursları kapalı olduğu için uzaktan eğitim programları yayınlayacaklarını kaydetti.

İTTİHADUL ULEMA ve Kur'an Nesli Platformu da bu mübarek aydan en güzel bir şekilde istifade edilebilmesi için önemli tavsiyelerde bulundular. Ramazan ayını evlerimizde geçireceğimizden bireysel ve ailevi olarak yapılabilecek ibadetlere önem verilmesi gerektiği belirtildi. Bu amaçla şu tavsiyelerde bulunuldu:

Kur’an-ı Kerim okuma ve mukabele, vakit ve teravih namazlarını ailece cemaatle kılınması, duaya ağırlık verilmesi, aile bireyleriyle günlük vird-zikir programı yapılması, kültürel olarak dini kitaplar okunması, zekât, fitre, sadaka gibi mali ibadetlerin yerine getirilmesi, sıla-i rahmin telefonla yerine getirilmesi ve Kadir gecesini ihya etme ile bayramda akraba ve dostlarımızı telefonla da olsa sormamız gerektiği belirtildi.

Ramazan ayında yapılan ibadetlerin Müslümanlar için bir yol azığı olduğunu ve bu yol azığının bitmemesi için Ramazan sonrasında da aynı ruhla ibadetlere devam etmeliyiz. Ramazan’da açılan rahmet kapıları ve manevi iklimin kazanımlarının devam etmesi adına Ramazan’ı bir milat olarak kabul etmeliyiz.

Bu sıkıntılı sürecin son bulmasını ve sonraki Ramazanın bu ve benzeri sıkıntılardan azade olarak bizleri kavuşturmasını Rabbimizden niyaz ediyoruz.

Selam ve dua ile…

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
72 gün önce
478 gün önce
611 gün önce
625 gün önce
681 gün önce
737 gün önce
772 gün önce
792 gün önce
834 gün önce
849 gün önce
1129 gün önce
1262 gün önce
1434 gün önce
1487 gün önce
1671 gün önce
1800 gün önce
1822 gün önce
1947 gün önce
2013 gün önce
2039 gün önce
2070 gün önce
2213 gün önce
2249 gün önce
2354 gün önce
2377 gün önce
2607 gün önce
2677 gün önce
2798 gün önce
2956 gün önce
2959 gün önce
3015 gün önce
3033 gün önce
3036 gün önce
3057 gün önce
3091 gün önce
3146 gün önce
3155 gün önce
3228 gün önce
3347 gün önce
3322 gün önce

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=