Lütfen bekleyin..


Veysi DEMİR

“10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü”

12 Ocak 2023, 11:59 - Okunma: 673

4 Ocak 1961 günü 5953 sayılı yasa değiştirilerek, ilk kez gazetecilerin haklarını koruyan ve düzenleyen 212 sayılı kanunun Resmi Gazete’de yayınlanıp yürürlüğe girdiği gün olan 10 Ocak günü, “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Bayramı” olarak kutlandı. 1971’deki askeri müdahaleden sonra ülkemizde, gazetecilerin bazı haklarının geri alınması üzerine kutlama gününün adı, ”10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” olarak değiştirildi ve öyle kutlanmaya devam ediliyor.

Başka meslektaşlarımızın gündeme getirdiği görüşlere ben de katılıyorum. “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” ibaresinden “çalışan” ifadesi çıkarılmalıdır. Patron baskısı ve farklı gerekçelerle işsiz kalan gazetecileri de kapsaması düşüncesiyle “10 Ocak Gazeteciler Günü” olarak kutlanması gerektiğine inanıyorum.

Gün vesilesiyle kutlamadan ziyade basın ve basın emekçisi meslektaşlarımızın sorunlarını konuşmamız gerektiğini düşünüyorum. Tabi ki, ülkemizde yaşanan ekonomik zorluklar her sektör gibi basın sektörü ve çalışanlarını da etkiliyor. Bu cümleden olarak: Gazetecilerin çalışma şartları konusunda ciddi adımlar atılmalıdır. İletişim Başkanlığı, BİK ve ilgili bakanlık; çalışan gazeteciler, muhabir ve yazarlara mesleklerini icra etmeleri noktasında maddi ve manevi olarak destek sağlamalıdır. Tek geliri aboneler ve kurumların vereceği reklam-ilan olan yerel gazetelerin kaliteli yayın yapmalarını beklemek ütopyadan öteye geçmeyecektir. Maddi olarak ayakta kalamayan gazeteler kepenk kapatma zorunda kalıyor. Maddi sıkıntı içinde olan basın sektörü ayakta kalabilmek, çalışanlar da geçimlerini temin için ek iş yapmak zorunda kaldıkları gibi, bazen de “Basın Meslek İlkeleri” ne aykırı bir şekilde kurumlar ve iş adamlarıyla etik olmayan diyalog ve iş ilişkilerine giren meslektaşlarımızı üzülerek görüyoruz. Basın meslek örgütleri de, caydırıcılık, yaptırım güçleri ve yetkileri olmadığından gerekli ayıklamayı yapamıyorlar.

Bir başka sorun da, genelde basının sorunları denilince nedense sadece gazetelerin ve sahiplerinin, gazeteci denilince sadece gazete sahiplerinin akla gelmesi gibi büyük bir paradoksla karşı karşıyayız. Bu vaziyet yerelde daha çok karşımıza çıkıyor.

10 Ocak dolayısıyla sağ olsunlar neredeyse mesaj ve mail atmayan ve bugünü kutlamayan siyasiler, kurumlar, STK, meslek örgütleri kalmadı. Bazı yerlerde de, nezaket gösterilip basın kuruluşları ziyaret ediliyor. Hepsine teşekkür ediyoruz lakin gazetecilerin durumunu, ahvalini soran yok. Sorunları neler? Ne haldeler? Diye soran kimse yok? Birçok meslektaşımız işsiz veya işsiz kalma tehdidiyle karşı karşıya iken çözüm üretme yerine, salt kutlama mesajları yayınlamanın bir esprisi yok.

Basın zayıf olursa asıl işlevini olan; toplumun bilgi edinme ve haber alma ihtiyacını karşılamanın yanında, toplumsal bilincin oluşması, halkın bilinçlendirmesi ve aydınlatması, yapılan hizmetleri topluma yansıtması, kamuoyu oluşturma, yeri geldiğinde yanlışları gündeme taşıyarak yetkilileri uyarma görevlerini yerine getiremeyecektir. Klasik tabirle toplumun gözü, kulağı ve dili olan basın mensuplarının ekonomik ve sosyal hakları korunma altına alınmalı, çalışma şartları iyileştirilmelidir.

“10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” nedeniyle “Medya çalışanlarına destek verilmeli” başlığıyla bir mesaj yayımlayan Batman Basın Konseyi Başkanı Ercan Arslan, medya sektörünün dünyada ve ülkede yaşanan ekonomik sorunlardan en ağır şekilde etkilendiğini belirtti. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Sektörün varlığını sürdürebilmesi için ham madde girdilerinden kaynaklanan darboğazın aşılması için çalışmalar yapılmasını bekliyoruz. Devlet mutlaka medya çalışanlarına karşılıksız destek vermelidir. Kaynakları daralan yerel medya deyim yerindeyse artık yoğun bakımda. Basın sektörü, buna rağmen çalışmalarına ve mücadelelerine kararlılıkla devam ediyor. Gazeteciliği meslek edinmiş fikir işçilerinin sorunlarının çözümüne her alanda katkı sunulmalıdır...”

Son olarak yazılı medyanın yanında dijital ve mobil iletişim önemli kazandığı günümüzde “İnternet Haberciliği” ile ilgili geç te olsa adım atıldı. 5187 Sayılı basın kanununda ekim ayında yapılan değişikliklerle “İnternet Haberciliği” ile ilgili düzenleme yapıldı. 1 Nisan 2023 te yürürlüğe girecek yasa ile BİK, haber sitelerine de resmi ilan ve reklam verilebilecektir. Bu yasa sonrası gazetecilerde özellikle dijital çağa ayak uydurma noktasında gerekli adımları atmalıdırlar.

Yaşadığımız tüm sıkıntılara rağmen “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” dolayısıyla tüm meslektaşlarımızın gününü kutluyor ve çalışmalarında başarılar diliyorum.

Selam ve dua ile...

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
142 gün önce
170 gün önce
212 gün önce
310 gün önce
366 gün önce
429 gün önce
436 gün önce
646 gün önce
688 gün önce
751 gün önce
1156 gün önce
1290 gün önce
1304 gün önce
1360 gün önce
1416 gün önce
1436 gün önce
1451 gün önce
1470 gün önce
1513 gün önce
1528 gün önce
1548 gün önce
1555 gün önce
1586 gün önce
1591 gün önce
1659 gün önce
1807 gün önce
1940 gün önce
2113 gün önce
2136 gün önce
2165 gün önce
2350 gün önce
2479 gün önce
2501 gün önce
2625 gün önce
2692 gün önce
2718 gün önce
2749 gün önce
2891 gün önce
2928 gün önce
3033 gün önce
3056 gün önce
3286 gün önce
3355 gün önce
3476 gün önce
3635 gün önce
3637 gün önce
3694 gün önce
3712 gün önce
3715 gün önce
3736 gün önce
3770 gün önce
3825 gün önce
3834 gün önce
3907 gün önce
4025 gün önce
4000 gün önce

RSS
© 2026 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=