Lütfen bekleyin..


Veysi DEMİR

“10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü”

12 Ocak 2023, 11:59 - Okunma: 575

4 Ocak 1961 günü 5953 sayılı yasa değiştirilerek, ilk kez gazetecilerin haklarını koruyan ve düzenleyen 212 sayılı kanunun Resmi Gazete’de yayınlanıp yürürlüğe girdiği gün olan 10 Ocak günü, “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Bayramı” olarak kutlandı. 1971’deki askeri müdahaleden sonra ülkemizde, gazetecilerin bazı haklarının geri alınması üzerine kutlama gününün adı, ”10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” olarak değiştirildi ve öyle kutlanmaya devam ediliyor.

Başka meslektaşlarımızın gündeme getirdiği görüşlere ben de katılıyorum. “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” ibaresinden “çalışan” ifadesi çıkarılmalıdır. Patron baskısı ve farklı gerekçelerle işsiz kalan gazetecileri de kapsaması düşüncesiyle “10 Ocak Gazeteciler Günü” olarak kutlanması gerektiğine inanıyorum.

Gün vesilesiyle kutlamadan ziyade basın ve basın emekçisi meslektaşlarımızın sorunlarını konuşmamız gerektiğini düşünüyorum. Tabi ki, ülkemizde yaşanan ekonomik zorluklar her sektör gibi basın sektörü ve çalışanlarını da etkiliyor. Bu cümleden olarak: Gazetecilerin çalışma şartları konusunda ciddi adımlar atılmalıdır. İletişim Başkanlığı, BİK ve ilgili bakanlık; çalışan gazeteciler, muhabir ve yazarlara mesleklerini icra etmeleri noktasında maddi ve manevi olarak destek sağlamalıdır. Tek geliri aboneler ve kurumların vereceği reklam-ilan olan yerel gazetelerin kaliteli yayın yapmalarını beklemek ütopyadan öteye geçmeyecektir. Maddi olarak ayakta kalamayan gazeteler kepenk kapatma zorunda kalıyor. Maddi sıkıntı içinde olan basın sektörü ayakta kalabilmek, çalışanlar da geçimlerini temin için ek iş yapmak zorunda kaldıkları gibi, bazen de “Basın Meslek İlkeleri” ne aykırı bir şekilde kurumlar ve iş adamlarıyla etik olmayan diyalog ve iş ilişkilerine giren meslektaşlarımızı üzülerek görüyoruz. Basın meslek örgütleri de, caydırıcılık, yaptırım güçleri ve yetkileri olmadığından gerekli ayıklamayı yapamıyorlar.

Bir başka sorun da, genelde basının sorunları denilince nedense sadece gazetelerin ve sahiplerinin, gazeteci denilince sadece gazete sahiplerinin akla gelmesi gibi büyük bir paradoksla karşı karşıyayız. Bu vaziyet yerelde daha çok karşımıza çıkıyor.

10 Ocak dolayısıyla sağ olsunlar neredeyse mesaj ve mail atmayan ve bugünü kutlamayan siyasiler, kurumlar, STK, meslek örgütleri kalmadı. Bazı yerlerde de, nezaket gösterilip basın kuruluşları ziyaret ediliyor. Hepsine teşekkür ediyoruz lakin gazetecilerin durumunu, ahvalini soran yok. Sorunları neler? Ne haldeler? Diye soran kimse yok? Birçok meslektaşımız işsiz veya işsiz kalma tehdidiyle karşı karşıya iken çözüm üretme yerine, salt kutlama mesajları yayınlamanın bir esprisi yok.

Basın zayıf olursa asıl işlevini olan; toplumun bilgi edinme ve haber alma ihtiyacını karşılamanın yanında, toplumsal bilincin oluşması, halkın bilinçlendirmesi ve aydınlatması, yapılan hizmetleri topluma yansıtması, kamuoyu oluşturma, yeri geldiğinde yanlışları gündeme taşıyarak yetkilileri uyarma görevlerini yerine getiremeyecektir. Klasik tabirle toplumun gözü, kulağı ve dili olan basın mensuplarının ekonomik ve sosyal hakları korunma altına alınmalı, çalışma şartları iyileştirilmelidir.

“10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” nedeniyle “Medya çalışanlarına destek verilmeli” başlığıyla bir mesaj yayımlayan Batman Basın Konseyi Başkanı Ercan Arslan, medya sektörünün dünyada ve ülkede yaşanan ekonomik sorunlardan en ağır şekilde etkilendiğini belirtti. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Sektörün varlığını sürdürebilmesi için ham madde girdilerinden kaynaklanan darboğazın aşılması için çalışmalar yapılmasını bekliyoruz. Devlet mutlaka medya çalışanlarına karşılıksız destek vermelidir. Kaynakları daralan yerel medya deyim yerindeyse artık yoğun bakımda. Basın sektörü, buna rağmen çalışmalarına ve mücadelelerine kararlılıkla devam ediyor. Gazeteciliği meslek edinmiş fikir işçilerinin sorunlarının çözümüne her alanda katkı sunulmalıdır...”

Son olarak yazılı medyanın yanında dijital ve mobil iletişim önemli kazandığı günümüzde “İnternet Haberciliği” ile ilgili geç te olsa adım atıldı. 5187 Sayılı basın kanununda ekim ayında yapılan değişikliklerle “İnternet Haberciliği” ile ilgili düzenleme yapıldı. 1 Nisan 2023 te yürürlüğe girecek yasa ile BİK, haber sitelerine de resmi ilan ve reklam verilebilecektir. Bu yasa sonrası gazetecilerde özellikle dijital çağa ayak uydurma noktasında gerekli adımları atmalıdırlar.

Yaşadığımız tüm sıkıntılara rağmen “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” dolayısıyla tüm meslektaşlarımızın gününü kutluyor ve çalışmalarında başarılar diliyorum.

Selam ve dua ile...

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
28 gün önce
126 gün önce
182 gün önce
245 gün önce
252 gün önce
462 gün önce
504 gün önce
567 gün önce
972 gün önce
1106 gün önce
1120 gün önce
1176 gün önce
1232 gün önce
1252 gün önce
1267 gün önce
1286 gün önce
1328 gün önce
1343 gün önce
1363 gün önce
1371 gün önce
1401 gün önce
1407 gün önce
1474 gün önce
1623 gün önce
1756 gün önce
1929 gün önce
1952 gün önce
1981 gün önce
2165 gün önce
2295 gün önce
2316 gün önce
2441 gün önce
2508 gün önce
2534 gün önce
2565 gün önce
2707 gün önce
2744 gün önce
2849 gün önce
2872 gün önce
3102 gün önce
3171 gün önce
3292 gün önce
3450 gün önce
3453 gün önce
3509 gün önce
3527 gün önce
3530 gün önce
3551 gün önce
3585 gün önce
3640 gün önce
3649 gün önce
3722 gün önce
3841 gün önce
3816 gün önce

RSS
© 2025 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=