Lütfen bekleyin..


Veysi DEMİR

Aşağılık kompleksini atalım artık!

09 Ağustos 2015, 22:35 - Okunma: 3758

"Gevşemeyin, üzülmeyin; eğer müminlerseniz üstün olan sizlersiniz!" -AI-i İmran: 139-

Bu haftaki yazımızda maalesef Müslümanlarda ve doğu toplumlarında oluşan “Aşağılık kompleksi” konusu ve hastalığını ele alacağız. Hak din İslam mensubu olan dünya ve ahirette başı dik olması gereken ALLAH'ın seçkin kulları Müslümanlar; herkesten daha çok özgüven sahibi olması gerekirken anlaşılmaz bir şekilde İslam düşmanları ve batı toplumlarına karşı ciddi bir aşağılık kompleksine kapılmışlardır.

Müslümanlar, ALLAH'ın seçkin kulları olan Peygamberler ve salihleri kendilerine önder-rehber edindiklerinden herkesten daha çok izzet ve üstünlük içerisinde olmaları gerekir. Diğer insanların onlara imrenerek örnek almaları beklenirken maalesef eşyanın tabiatına aykırı bir şekilde Müslümanlar, başka din ve ideoloji sahipleri ile batı toplumlarına karşı son yüzyıllarda aşağılık kompleksini üzerlerinden atamıyorlar.

Müslümanlar ve ümmet olarak bunun sebebi üzerinde iyice düşünmemiz, ikbalimiz için bir elzemdir.

En önemli sorunlarımızdan olan aşağılık kompleksinden kurtulmamız için öncelikle kendi dinamiklerimizi, kültürümüzü ve İslam’ın bize ne sunduğunu, İslamın nasıl asil ve aziz bir nimet olduğunu kavramaktan geçiyor. Gençlerimize ve yeni nesillere İslam’ın sadece Müslümanlar için değil, hatta sadece insanlar için değil, bütün mevcudat için büyük bir nimet olduğunun kavratılması gerekiyor.

Aşağılık kompleksi, bir takım insanların ya da zümrelerin karşısında hissedilen eziklik duygusudur. İçinde gıpta, korku, hayranlık, menfaat beklentisi gibi duygular taşımaktadır. Bizdeki bu kompleksin en büyük sebebi korku ve hayranlık duygusudur.

Tabi bu korku ve hayranlık duygusunun, asıl hayran olunacak ve korkulacak kudretin Allah olduğunu unutmaktan doğduğunu da unutmamak gerekir. Allah'tan korkmayan yeryüzü güçlerinden korkar ve o güçlerin karşısında aşağılık duygusuna kapılır. -İsmail Kazdal: Aşağılık Kompleksinin Nedenleri ve Kurtulma Yolları-

Kitabımız Kur'an, Müslümanlara aşağılık kompleksine kapılmamaları yolunda doğruları açıklayarak, onlara çok büyük bir cesaret vermektedir. Aymazlığa düşecekleri önceden uyarmaktadır: "Gevşemeyin, üzülmeyin; eğer müminlerseniz üstün olan sizlersiniz!" -AI-i İmran Suresi:139- Bu ayetle Uhud savaşındaki yenilgiden dolayı aşağılık duygusuna kapılmamaları konusunda müminler uyarılmaktadır. Bu savaşlarda yenilginin de zaferin de mümkün olduğu; ama eğer gerçekten hala iman ediyorlarsa, imanlarında bir zaaf yoksa; kafirlere dostluk duymuyorlarsa üstün olanın kendileri olduğu hatırlatılmaktadır. -İktibas Dergisi - Sayı 261-

Müslümanlar aşağılık duygusu yerine, kendilerini ciddi bir muhasebeden geçirmelidirler. Her gün Kur'an'la kendilerini arındırmalıdırlar.

Aşağılık duygusuna kapılmamız için herhangi bir neden yoktur. İnancımız ve akidemiz iftihar edilecek bir haldeyken neden başkaları karşısında kendimizi aşağılık bir konumda görelim ki?

Müslümanlar maalesef dinlerinden haberdar olmadıkları, inançlarını tam yaşamadıkları ve kendilerinden emin olmadıkları için, çoğu zaman kendilerini gizleme yoluna gidiyorlar. Batıl inanç ve ideoloji sahipleri, Müslümanlardan çekinip batıl inançlarını gizlemeleri gerekirken, tam aksine Müslümanlar sanki yanlış bir şey yapmışlar gibi kendilerini gizliyorlar. Bu durum maalesef halkının çoğunluğu Müslüman olan toplumlarda da oluyor. İslam muhalif ve düşmanları mahkum olmaları gerekirken, Müslümanlar mahkum bir tavır içerisine girmelerini anlamak mümkün değildir. Bu durum hayatın her alanında; siyasetçiler, akademisyenler, işadamları ve gazeteciler arasında da kendini gösteriyor. Batıl düşünce ve ideoloji sahipleri ile sapkın görüş ve yaşam tarzına sahip olanlar açıktan bu kötülüklerini yaymak için çalışırken Müslümanlar, 'aman beni bilmesinler' veya 'ben tarafsız görüneyim' gibi korkak tavırlar içerisine giriyorlar.

Türkiye'de Kemalist, laik, sol anlayışa sahip olanlar ile batıdan icazet alan ideolojik akım sahipleri Müslüman coğrafyada kendilerini ev sahibi gibi Müslümanları da kiracı olarak görmüşleridir. Müslümanlarda yılların vermiş olduğu eziklikle bunu kabullendiler. Batıl ideoloji ve düşünce sahipleri bir makama gelince yetkilerini aşarak tarafgirlik yapar iken, dindar ve muhafazakar kadrolar ellerindeki yetkileri kullanmaktan çekiniyorlar. Tarafsız, sözde adaletli görünme uğruna korkakça ve kompleksli davranış sergiliyorlar. Malum kadrolar kendi yandaşlarını korurken hiçbir şeyden çekinmeden ve açıktan yaparken, dindar ve muhafazakarlar neden çekiniyorlar? Anlamak mümkün değil. Bu durum ne zamana kadar daha böyle devam edecek?

Halkının kahir ekseriyetinin Müslüman olduğu ülkemizde televizyonlar ve gazetelerde açıkça dinimize hakaret edilmesi bu aşağılık kompleksinin sonucudur. Buna karşı çıkmak ve ortadan kaldırması gereken muhafazakarlar ise onlara şirin görünmenin çabası içerisine giriyorlar. ALLAH'ın emrine uymak yerine onlara yaranma derdine düşüyorlar.

Kendini muhafazakar diye tarif eden bir çok aydın, kanaat önderi ve STK'lar; Müslümanlara ve İslama yapılan saldırılara sessiz kalırken, maalesef İslam düşmanlarına bir şey dokununca onlara şirin görünme ve yaranma yarışına giriyorlar. 'Kraldan daha çok kralcı' davranarak sözde ilkeli hareket ettiklerini, objektif olduklarını, haksızlığa karşı olduklarını iddia ederler. Oysa yaptıkları aşağılık kompleksinden kaynaklanan yalakalık ve yaranmak isteme tavrıdır.

İslamı hakkıyla anlayan biz Müslümanlar onlardan değil, onlar bizden çekinmelidirler. Bizler sırtımızı Kainatın Yaratıcısına dayamışken, kullardan ve beşeri güçlerden niye çekinelim ki? AI'i İmran 139. Ayette buyrulduğu gibi, üstün olanlar bizleriz. İnancımızı hakkıyla yaşayarak aşağılık komplekslerimizi yerle bir edelim. Bu zinciri kırarak izzet ve özgüven sahibi Müslümanlar olarak yeryüzünün gerçek varisleri olalım.

"...Sakın onlardan korkmayın! Yalnız benden korkun. Böylece size olan nimetimi tamamlayayım da doğru yolu bulasınız." -El Bakara Suresi: 150-

Selam ve dua ile...

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
77 gün önce
105 gün önce
147 gün önce
245 gün önce
301 gün önce
364 gün önce
371 gün önce
581 gün önce
623 gün önce
686 gün önce
1091 gün önce
1225 gün önce
1239 gün önce
1295 gün önce
1351 gün önce
1371 gün önce
1386 gün önce
1405 gün önce
1447 gün önce
1462 gün önce
1482 gün önce
1490 gün önce
1520 gün önce
1526 gün önce
1593 gün önce
1742 gün önce
1875 gün önce
2048 gün önce
2071 gün önce
2100 gün önce
2284 gün önce
2414 gün önce
2435 gün önce
2560 gün önce
2627 gün önce
2653 gün önce
2684 gün önce
2826 gün önce
2863 gün önce
2968 gün önce
2991 gün önce
3221 gün önce
3290 gün önce
3411 gün önce
3569 gün önce
3572 gün önce
3628 gün önce
3646 gün önce
3649 gün önce
3670 gün önce
3704 gün önce
3759 gün önce
3768 gün önce
3841 gün önce
3960 gün önce
3935 gün önce

RSS
© 2025 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=