Lütfen bekleyin..


Veysi DEMİR

Tarım arazilerini imara açmak ihanettir!

08 Eylül 2022, 02:09 - Okunma: 634

İklim değişikliği, çevre sorunları, küresel ısınma, kuraklık, artan nüfus vb. sorunlar devam ederken Aralık 2019’da Çin’de ortaya çıkan ve tüm dünyayı esir eden Kovid-19 salgını, üretim ve tedarik zincirine büyük bir darbe vurdu. Dünya üretim, tedarik ve ticareti henüz toparlanmamışken, 24 Şubat 2022 günü Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi sonrası gıda krizi ve tedariki konusunda küresel çapta kriz yaşanmaya başladı.

Yaşanan küresel gıda krizi, gıda üretim ve tedariki tehlikesi ve açlık ihtimali karşısında birçok ülkede gıda sorunu “milli güvenlik” meselesi haline geldi. Durum bu kadar net ve vahim iken ülkemizde ve bölgemizde anlamsız bir şekilde yıllardır tarım arazileri sanayi, konut ve turistik tesislerin yapımı bahanesiyle imara açılıyor.

Gıdanın bu kadar önemli ve stratejik bir hal almasıyla her bir karış toprağın önem kazandığı günümüzde tarım alanlarının artırılması, çiftçilerin desteklenmesi ve gıda üretiminin artırılmasının sağlanmasının elzem olduğu bir sürece doğru giden dünyamızda tarım arazilerinin imara açılmasını anlamak mümkün değildir. Tarım arazilerinin betona dönüştüğü bir yerde hayvancılığın olması da mümkün değildir. Beton yapıların insanlığa vereceği bir şey yoktur. Ancak gıdanın olmadığı bir dünyada hayatın olması tasavvur edilemez.  

Bu vurdumduymazlık ve aymazlık hali böyle devam ederse yakın gelecekte muhtemel bir gıda ve su savaşı tehlikesi ile insanlık karşı karşıya kalabilir. Bu tehlike karşısında tarım alanları ve su kaynaklarının korunması ve etkin kullanılması amacıyla gerekli projeler geliştirilmeli ve tedbirler geciktirilmeden hayata geçirilmelidir. Bugün adım atılmazsa yarın geç olabilir. Önümüzdeki süreçte gıdanın petrolden de, altından da, betondan da çok daha kıymetli olduğu görülecektir. Daha fazla geç kalmadan gerekli hassasiyeti göstermeliyiz. Sadece “5 Aralık Dünya Toprak Günü” vesilesiyle tarımın önemine dikkat çeken yüzeysel açıklamalar ile bir yere varamayız.

Yaptığımız araştırmada ülkemizde tarım alanlarının miktarı 2001 yılında 26 milyon 350 bin hektar iken, 2021 yılında 23 milyon 137 bin hektara gerilediği görülüyor. 3 milyon 213 bin hektar tarım arazisi kaybı yaşanmış. Tarım ve hayvancılık teşvik edilip üretimin artırılması için ne gerekiyorsa yapılması gerekirken, tarım arazilerinin gittikçe erimesi ilerde yaşayacağımız felaketin habercisidir. Gelecek nesilleri düşünerek bu tehlikenin farkında olunmalı ve bu sorunun önüne geçilmelidir.

Sanayi yatırımları ve konutlaşmada tabi ki lazımdır ve olması gerekir. Ancak bunun çözümü tarım arazilerini işgal etmek olamaz. Bu yatırımlar pekâlâ tarıma elverişli olmayan zeminlerde yapılabilir. Bu durum özellikle deprem tehlikesi olan bölgelerde olmazsa olmaz bir tedbir olmalıdır.

Hayat kaynağımız toprağın, tarım arazilerinin çiftçilerin kullanımına verilmesi için adımlar atılması gerekirken, birçok ilde arazi sahiplerinin ve rant lobilerinin baskısıyla tarım arazileri hoyratça imara açılarak çok katlı ve lüks binalar yapılıp şehirlerimize ve gelecek nesillerimize ihanet ediliyor. Tarım arazilerini yeni imar alanı olarak açmak yerine, bakanlık eliyle “kentsel dönüşüm projesi” adil bir şekilde hayata geçirilmelidir. Böylece hem tarım alanları kurtulur, hem de şehir merkezlerindeki eski mahalleler de canlandırıp değerlendirilmiş ve şehirler nefes almış olur.

Bir başka sorunda, tarım arazilerinin imara açılarak sağlam olmayan zeminlere çok katlı binaların yapılmasına izin verilmesi ile muhtemel depremlerde yaşanacak yıkım ve yüksek can kayıplarına zemin hazırlanmaktadır. Bunu yapan veya göz yuman yetkililer bunun müsebbibi ve sorumlusu olduklarını unutmasınlar.

Selam ve dua ile…

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
63 gün önce
126 gün önce
133 gün önce
344 gün önce
385 gün önce
449 gün önce
854 gün önce
988 gün önce
1002 gün önce
1058 gün önce
1113 gün önce
1134 gün önce
1149 gün önce
1168 gün önce
1210 gün önce
1225 gün önce
1245 gün önce
1253 gün önce
1283 gün önce
1288 gün önce
1356 gün önce
1505 gün önce
1638 gün önce
1811 gün önce
1834 gün önce
1863 gün önce
2047 gün önce
2177 gün önce
2198 gün önce
2323 gün önce
2390 gün önce
2416 gün önce
2446 gün önce
2589 gün önce
2626 gün önce
2731 gün önce
2754 gün önce
2984 gün önce
3053 gün önce
3174 gün önce
3332 gün önce
3335 gün önce
3391 gün önce
3409 gün önce
3412 gün önce
3433 gün önce
3467 gün önce
3522 gün önce
3531 gün önce
3604 gün önce
3723 gün önce
3698 gün önce

RSS
© 2025 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=