Lütfen bekleyin..


Veysi DEMİR

Camileri Çok Özledik!

09 Mayıs 2020, 22:26 - Okunma: 1748

Çin’in Vuhan kentinde Aralık 2019 da ortaya çıkan ve tüm dünyayı tehdit eden korona virüs salgının etkilerini yaşamaya devam ediyoruz.

Bu sıkıntılı ortamda cehennem kapılarının kapandığı ve şeytanların zincire vurulduğu Ramazan ayının Kur’an ve ibadet ayı olduğu bilinci ile bütün olumsuzluklara rağmen idrak ve ihya etmeye çalışıyoruz.

Korona salgını ortaya çıktığından beri camilerden mahrum kaldık. Yeryüzünde ibadet için yapılan ilk mabed -Al’i İmran Suresi:  96- olan Kâbe, ibadet ve ziyarete kapandı. Aynı şekilde Mescid-i Nebevi ve ilk kıblemiz Mescid-i Aksa da ibadet ve ziyarete kapandı.

En son Cuma namazı ve hutbesini 13 Mart 2020 tarihinde kılıp yaşadık. O tarihten beri camiler ve cemaatten mahrum kaldık. Ramazan ayına girmemizle bu Ramazanda bir ilk olarak cami, cuma hutbesi, Teravih ve mukabele sünneti ve bir arada iftar yapmaktan mahrum olduk.  Ömrümüzde ilk defa selâsız, camisiz, cemaatsiz, hüzün dolu bir Ramazan ayına şahidlik ediyoruz.  Bu durumu hak edecek ne yaptık diye düşünmemiz gerekir?

Korona salgınında alınan önlem ve sağlıkta atılımın getirdiği vizyonla yeni bir aşamaya girdik ve normalleşme adımlarının konuşulması ile toplumda hem ümit, hem de rahatlama ve gevşemeye yol açtı. Aşama aşama atılacak normalleşme adımları açıklandı. Büyükşehirlerin bir kısmında şehre giriş-çıkışlar serbest bırakıldı. Sokağa çıkma kısıtlamasında esneme oldu. Berberler, kuaförler vs. işyerlerinin açılması kararlaştırıldı. Hatta Futbol Federasyonu liglerin 12 Haziranda oynanmaya başlayacağını açıkladı. Her şey tamam bir tek camiler ile ilgili açıklama yok. Hastalığın yaygınlaşmaması için camiler kapatıldı. Tam 8 haftadır Cuma namazı kılamıyor ve hutbeye iştirak edemiyoruz. Görünen o ki, bayramda da camilerden ve bayramlaşmaktan mahrum kalacağız. Bu salgının bir an evvel ortadan kalkmasını ve camilerimize en kısa zamanda kavuşmayı temenni ediyoruz.

Çünkü camiler İslam dininin en belirgin şiarıdır. Yakın zamanlara kadar camiler İslam şehirlerinin kalbi idi. Camiler bir beldenin İslam beldesi olduğunun ilk ve en görünür işaretidir, İslami kimliğidir. Camiler; İslam tarihi boyunca sadece Müslümanlar için değil, bütün insanlık için önemli hizmetler görmüş; insanlara barış, huzur ve güven telkin etmiş; asırlarca ilim ve ilerlemenin mektebi, birlik, kardeşlik ve ittihadın merkezi olmuştur. Camiler sadece namaz kılınıp çıkılan bir mekan değil, dini ve sosyal hayatın merkezidir. Asırlarca camiler İslam toplumunun atan kalbi ve merkezi olmuştur. İslam medeniyeti cami merkezli bir medeniyet olarak bilinmiştir.

Camilerin hayatımızdaki önemini belki de bu imtihan sürecinde daha iyi anladık. İnşallah camilerimiz en kısa zamanda açılır da; camilerden uzak kalmanın verdiği eziklik ve mahcubiyetten de kurtuluruz. Yeniden camilerimiz Kur’an okunan, topluca omuz omuza namaz kılınan ve çocuk sesleriyle şenlenen mekânlar olmasını diliyoruz. Camilerin kapısının yüzümüze kapanmasından dersler çıkararak, kendimize çeki düzen vermeli ve yaptığımız hata ve günahlardan tevbe etmeliyiz. Aynı şekilde dünyaya fazlaca dalarak her şeyde dünyevileşme ve maddiyata yönelme hastalığından kurtulmamız gerektiğini yaşayarak gördük. Normalleşme sonrası kavuşacağımız camilerin toplumun merkezi, sorunlarımızın çözüm yeri, hayatın odak noktası haline getirmek için çalışmalıyız.

Sonuç itibariyle içinde bulunduğumuz imtihan ve yaşattıkları bizlere çok şey anlatıyor ve ibret almamız gereken çok dersler veriyor.

Selam ve dua ile…

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
27 gün önce
125 gün önce
181 gün önce
244 gün önce
251 gün önce
461 gün önce
503 gün önce
566 gün önce
971 gün önce
1105 gün önce
1119 gün önce
1175 gün önce
1231 gün önce
1251 gün önce
1266 gün önce
1285 gün önce
1327 gün önce
1342 gün önce
1362 gün önce
1370 gün önce
1400 gün önce
1406 gün önce
1473 gün önce
1622 gün önce
1755 gün önce
1928 gün önce
1951 gün önce
1980 gün önce
2164 gün önce
2294 gün önce
2315 gün önce
2440 gün önce
2507 gün önce
2533 gün önce
2564 gün önce
2706 gün önce
2743 gün önce
2848 gün önce
2871 gün önce
3101 gün önce
3170 gün önce
3291 gün önce
3449 gün önce
3452 gün önce
3508 gün önce
3526 gün önce
3529 gün önce
3550 gün önce
3584 gün önce
3639 gün önce
3648 gün önce
3721 gün önce
3840 gün önce
3815 gün önce

RSS
© 2025 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=