Lütfen bekleyin..


Veysi DEMİR

Bilgi Güvenliği!

18 Şubat 2022, 12:42 - Okunma: 1036

Batman Basın Konseyi olarak Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) ortaklığı ve desteği ile “ISO 27001 BİLGİ GÜVENLİĞİ YÖNETİM DANIŞMANLIĞI” adlı proje kapsamında iki etaptan oluşan eğitim seminerleri düzenledik. Eğitim seminerlerine Batman Basın Konseyi üyeleri ve Batman’daki yerel ve ulusal basın temsilcileri gazeteciler ile birlikte katıldık.

İlki 16-18 Aralık arsında üç gün boyunca Yönetim Sistemi Danışmanı M. Önder Aydın tarafından bizlere ‘Bilgi Güvenliği Semineri’ verildi. Gazeteciler olarak yaptığımız haberler ve yazılarımızda geçen bilgi ve verilerin emniyeti ve güvenliği ile kişisel verilerin korunması konusunda önemli bilgiler edindik.

Eğitimin 10-13 Şubat günlerinde dört gün süren projenin ikinci etabında,  “Bilgi Güvenliği Yönetim Sisteminin Kurulması” kapsamında bilgi güvenliği envanterinin çıkarılması, risk analizi ve bilgi güvenliği ile ilgili uygulamaların talimatlara dökülmesi konularında uygulamalı çalışmalar yapıldı.

Eğitim boyunca bilgi paylaşımı, veri güvenliği, kişisel verilerin korunması vb. konularda soru-cevaplı ve interaktif bir şekilde yapılan seminerlerde basın mensuplarının dikkat edeceği konularla ilgili önemli bilgiler verildi.

Proje ve eğitim programı ile bilgi veren Yönetim Sistemi Danışmanı Önder Aydın: “Bu eğitim Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA)’nın vermiş olduğu proje desteğine bağlı olarak, Batman Basın Konseyi Derneği ve onun üyeleri ile ilgili bilgi güvenliği yönetim sistemi ile ilgili bir eğitim. Kişisel verilerin korunması kanunu kapsamında bilgi güvenliği ile ilgili olarak; hem kişisel verilerin korunması hem de bilgi güvenliğinin gazetelerde ve konsey yapısında nasıl uygulanacağı ile ilgili bir eğitim yaptık… Programın ilk etabı teorik eğitimler olarak yapılmıştı. İkinci etap ise “Bilgi Güvenliği Yönetim Sisteminin Kurulması” konusunda uygulamalara yönelik eğitimler verildi. Bilgi Güvenliği envanterinin çıkarılması, risk analizlerinin yapılması, bilgi güvenliği konusunda uygulamaların talimatlara dökülmesi, bilgi güvenliği politikalarının tartışılması gibi çalışmalarımız oldu. Bu program sonrasında uzaktan desteğimiz yine devam edecek ancak, resmi programımız sonlandı.” diye konuştu.

Önder hocamızın gayretli çalışma ve bizlere faydalı olma isteği gerçekten takdire şayandı. Bu eğitim projesinin cemiyetimize ve üyelerimize maddi olarak bir faydası yoktu. Yalnız bilgi ve tecrübe olarak çok büyük katkısı ve faydası olduğu şüphe götürmez bir gerçek.

Bu eğitim sürecinde gerek internet, gerekse mobil teknolojileri kullanırken aslında güven ve verilerin korunma konusunun önemi ve eksikliklerimizi görmüş olduk. Birde güven konusunda ne kadar tedbir alırsak alalım aslında internet teknolojisi ve cep-mobil iletişimde siber saldırılara karşı tam bir korunma ve güvenin mümkün olmadığını öğrendik. Öyle ki, bir arkadaşımız, “Hocam! Öyle şeyler anlattın ki, en iyisi hiçbirimiz bilgisayar ve akıllı cep kullanmayalım daha iyi” diyerek endişemizi veciz bir şekilde dile getirdi. Onun için telefonlarımızı çocuklara verirken ve bizler kullanırken girilen sitelere ve muhtemel tuzak uygulamalara daha çok dikkat edelim. Telefonlarımız kapalı olsa bile şarjı olduğu sürece izlenebileceğimizi ve bilgilerimizin ele geçirilebileceği gerçeğini bilelim ona göre tedbirli olalım.

Sonuç itibariyle Aralık ve Şubat ayında olmak üzere günlerce süren bir eğitim süreci yaşadık. Bu eğitimi canı gönülden veren M. Önder Aydın hocamıza, DİKA’ya ve katılım sağlayan bütün meslektaşlarımıza teşekkür eder, cemiyetimizin farklı projelerle çalışmalarına devam etmesini temenni ediyorum.

Selam ve dua ile…

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
108 gün önce
136 gün önce
178 gün önce
276 gün önce
332 gün önce
395 gün önce
402 gün önce
612 gün önce
654 gün önce
717 gün önce
1123 gün önce
1256 gün önce
1270 gün önce
1326 gün önce
1382 gün önce
1403 gün önce
1417 gün önce
1479 gün önce
1494 gün önce
1514 gün önce
1521 gün önce
1552 gün önce
1557 gün önce
1625 gün önce
1773 gün önce
1906 gün önce
2079 gün önce
2102 gün önce
2131 gün önce
2316 gün önce
2445 gün önce
2467 gün önce
2591 gün önce
2658 gün önce
2684 gün önce
2715 gün önce
2857 gün önce
2894 gün önce
2999 gün önce
3022 gün önce
3252 gün önce
3321 gün önce
3442 gün önce
3601 gün önce
3603 gün önce
3660 gün önce
3678 gün önce
3681 gün önce
3702 gün önce
3736 gün önce
3791 gün önce
3800 gün önce
3873 gün önce
3991 gün önce
3966 gün önce

RSS
© 2026 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=