Lütfen bekleyin..


Veysi DEMİR

Bilgi Güvenliği!

18 Şubat 2022, 12:42 - Okunma: 899

Batman Basın Konseyi olarak Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) ortaklığı ve desteği ile “ISO 27001 BİLGİ GÜVENLİĞİ YÖNETİM DANIŞMANLIĞI” adlı proje kapsamında iki etaptan oluşan eğitim seminerleri düzenledik. Eğitim seminerlerine Batman Basın Konseyi üyeleri ve Batman’daki yerel ve ulusal basın temsilcileri gazeteciler ile birlikte katıldık.

İlki 16-18 Aralık arsında üç gün boyunca Yönetim Sistemi Danışmanı M. Önder Aydın tarafından bizlere ‘Bilgi Güvenliği Semineri’ verildi. Gazeteciler olarak yaptığımız haberler ve yazılarımızda geçen bilgi ve verilerin emniyeti ve güvenliği ile kişisel verilerin korunması konusunda önemli bilgiler edindik.

Eğitimin 10-13 Şubat günlerinde dört gün süren projenin ikinci etabında,  “Bilgi Güvenliği Yönetim Sisteminin Kurulması” kapsamında bilgi güvenliği envanterinin çıkarılması, risk analizi ve bilgi güvenliği ile ilgili uygulamaların talimatlara dökülmesi konularında uygulamalı çalışmalar yapıldı.

Eğitim boyunca bilgi paylaşımı, veri güvenliği, kişisel verilerin korunması vb. konularda soru-cevaplı ve interaktif bir şekilde yapılan seminerlerde basın mensuplarının dikkat edeceği konularla ilgili önemli bilgiler verildi.

Proje ve eğitim programı ile bilgi veren Yönetim Sistemi Danışmanı Önder Aydın: “Bu eğitim Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA)’nın vermiş olduğu proje desteğine bağlı olarak, Batman Basın Konseyi Derneği ve onun üyeleri ile ilgili bilgi güvenliği yönetim sistemi ile ilgili bir eğitim. Kişisel verilerin korunması kanunu kapsamında bilgi güvenliği ile ilgili olarak; hem kişisel verilerin korunması hem de bilgi güvenliğinin gazetelerde ve konsey yapısında nasıl uygulanacağı ile ilgili bir eğitim yaptık… Programın ilk etabı teorik eğitimler olarak yapılmıştı. İkinci etap ise “Bilgi Güvenliği Yönetim Sisteminin Kurulması” konusunda uygulamalara yönelik eğitimler verildi. Bilgi Güvenliği envanterinin çıkarılması, risk analizlerinin yapılması, bilgi güvenliği konusunda uygulamaların talimatlara dökülmesi, bilgi güvenliği politikalarının tartışılması gibi çalışmalarımız oldu. Bu program sonrasında uzaktan desteğimiz yine devam edecek ancak, resmi programımız sonlandı.” diye konuştu.

Önder hocamızın gayretli çalışma ve bizlere faydalı olma isteği gerçekten takdire şayandı. Bu eğitim projesinin cemiyetimize ve üyelerimize maddi olarak bir faydası yoktu. Yalnız bilgi ve tecrübe olarak çok büyük katkısı ve faydası olduğu şüphe götürmez bir gerçek.

Bu eğitim sürecinde gerek internet, gerekse mobil teknolojileri kullanırken aslında güven ve verilerin korunma konusunun önemi ve eksikliklerimizi görmüş olduk. Birde güven konusunda ne kadar tedbir alırsak alalım aslında internet teknolojisi ve cep-mobil iletişimde siber saldırılara karşı tam bir korunma ve güvenin mümkün olmadığını öğrendik. Öyle ki, bir arkadaşımız, “Hocam! Öyle şeyler anlattın ki, en iyisi hiçbirimiz bilgisayar ve akıllı cep kullanmayalım daha iyi” diyerek endişemizi veciz bir şekilde dile getirdi. Onun için telefonlarımızı çocuklara verirken ve bizler kullanırken girilen sitelere ve muhtemel tuzak uygulamalara daha çok dikkat edelim. Telefonlarımız kapalı olsa bile şarjı olduğu sürece izlenebileceğimizi ve bilgilerimizin ele geçirilebileceği gerçeğini bilelim ona göre tedbirli olalım.

Sonuç itibariyle Aralık ve Şubat ayında olmak üzere günlerce süren bir eğitim süreci yaşadık. Bu eğitimi canı gönülden veren M. Önder Aydın hocamıza, DİKA’ya ve katılım sağlayan bütün meslektaşlarımıza teşekkür eder, cemiyetimizin farklı projelerle çalışmalarına devam etmesini temenni ediyorum.

Selam ve dua ile…

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
61 gün önce
117 gün önce
180 gün önce
187 gün önce
397 gün önce
439 gün önce
502 gün önce
907 gün önce
1041 gün önce
1055 gün önce
1111 gün önce
1167 gün önce
1187 gün önce
1202 gün önce
1263 gün önce
1278 gün önce
1298 gün önce
1306 gün önce
1336 gün önce
1342 gün önce
1409 gün önce
1558 gün önce
1691 gün önce
1864 gün önce
1887 gün önce
1916 gün önce
2100 gün önce
2230 gün önce
2251 gün önce
2376 gün önce
2443 gün önce
2469 gün önce
2500 gün önce
2642 gün önce
2679 gün önce
2784 gün önce
2807 gün önce
3037 gün önce
3106 gün önce
3227 gün önce
3385 gün önce
3388 gün önce
3444 gün önce
3462 gün önce
3465 gün önce
3486 gün önce
3520 gün önce
3575 gün önce
3584 gün önce
3657 gün önce
3776 gün önce
3751 gün önce

RSS
© 2025 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=