Lütfen bekleyin..


Veysi DEMİR

Bilgi Güvenliği!

18 Şubat 2022, 12:42 - Okunma: 1018

Batman Basın Konseyi olarak Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) ortaklığı ve desteği ile “ISO 27001 BİLGİ GÜVENLİĞİ YÖNETİM DANIŞMANLIĞI” adlı proje kapsamında iki etaptan oluşan eğitim seminerleri düzenledik. Eğitim seminerlerine Batman Basın Konseyi üyeleri ve Batman’daki yerel ve ulusal basın temsilcileri gazeteciler ile birlikte katıldık.

İlki 16-18 Aralık arsında üç gün boyunca Yönetim Sistemi Danışmanı M. Önder Aydın tarafından bizlere ‘Bilgi Güvenliği Semineri’ verildi. Gazeteciler olarak yaptığımız haberler ve yazılarımızda geçen bilgi ve verilerin emniyeti ve güvenliği ile kişisel verilerin korunması konusunda önemli bilgiler edindik.

Eğitimin 10-13 Şubat günlerinde dört gün süren projenin ikinci etabında,  “Bilgi Güvenliği Yönetim Sisteminin Kurulması” kapsamında bilgi güvenliği envanterinin çıkarılması, risk analizi ve bilgi güvenliği ile ilgili uygulamaların talimatlara dökülmesi konularında uygulamalı çalışmalar yapıldı.

Eğitim boyunca bilgi paylaşımı, veri güvenliği, kişisel verilerin korunması vb. konularda soru-cevaplı ve interaktif bir şekilde yapılan seminerlerde basın mensuplarının dikkat edeceği konularla ilgili önemli bilgiler verildi.

Proje ve eğitim programı ile bilgi veren Yönetim Sistemi Danışmanı Önder Aydın: “Bu eğitim Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA)’nın vermiş olduğu proje desteğine bağlı olarak, Batman Basın Konseyi Derneği ve onun üyeleri ile ilgili bilgi güvenliği yönetim sistemi ile ilgili bir eğitim. Kişisel verilerin korunması kanunu kapsamında bilgi güvenliği ile ilgili olarak; hem kişisel verilerin korunması hem de bilgi güvenliğinin gazetelerde ve konsey yapısında nasıl uygulanacağı ile ilgili bir eğitim yaptık… Programın ilk etabı teorik eğitimler olarak yapılmıştı. İkinci etap ise “Bilgi Güvenliği Yönetim Sisteminin Kurulması” konusunda uygulamalara yönelik eğitimler verildi. Bilgi Güvenliği envanterinin çıkarılması, risk analizlerinin yapılması, bilgi güvenliği konusunda uygulamaların talimatlara dökülmesi, bilgi güvenliği politikalarının tartışılması gibi çalışmalarımız oldu. Bu program sonrasında uzaktan desteğimiz yine devam edecek ancak, resmi programımız sonlandı.” diye konuştu.

Önder hocamızın gayretli çalışma ve bizlere faydalı olma isteği gerçekten takdire şayandı. Bu eğitim projesinin cemiyetimize ve üyelerimize maddi olarak bir faydası yoktu. Yalnız bilgi ve tecrübe olarak çok büyük katkısı ve faydası olduğu şüphe götürmez bir gerçek.

Bu eğitim sürecinde gerek internet, gerekse mobil teknolojileri kullanırken aslında güven ve verilerin korunma konusunun önemi ve eksikliklerimizi görmüş olduk. Birde güven konusunda ne kadar tedbir alırsak alalım aslında internet teknolojisi ve cep-mobil iletişimde siber saldırılara karşı tam bir korunma ve güvenin mümkün olmadığını öğrendik. Öyle ki, bir arkadaşımız, “Hocam! Öyle şeyler anlattın ki, en iyisi hiçbirimiz bilgisayar ve akıllı cep kullanmayalım daha iyi” diyerek endişemizi veciz bir şekilde dile getirdi. Onun için telefonlarımızı çocuklara verirken ve bizler kullanırken girilen sitelere ve muhtemel tuzak uygulamalara daha çok dikkat edelim. Telefonlarımız kapalı olsa bile şarjı olduğu sürece izlenebileceğimizi ve bilgilerimizin ele geçirilebileceği gerçeğini bilelim ona göre tedbirli olalım.

Sonuç itibariyle Aralık ve Şubat ayında olmak üzere günlerce süren bir eğitim süreci yaşadık. Bu eğitimi canı gönülden veren M. Önder Aydın hocamıza, DİKA’ya ve katılım sağlayan bütün meslektaşlarımıza teşekkür eder, cemiyetimizin farklı projelerle çalışmalarına devam etmesini temenni ediyorum.

Selam ve dua ile…

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
91 gün önce
119 gün önce
161 gün önce
259 gün önce
315 gün önce
378 gün önce
385 gün önce
595 gün önce
637 gün önce
700 gün önce
1106 gün önce
1239 gün önce
1253 gün önce
1309 gün önce
1365 gün önce
1386 gün önce
1400 gün önce
1462 gün önce
1477 gün önce
1497 gün önce
1504 gün önce
1535 gün önce
1540 gün önce
1608 gün önce
1756 gün önce
1890 gün önce
2062 gün önce
2085 gün önce
2114 gün önce
2299 gün önce
2428 gün önce
2450 gün önce
2574 gün önce
2641 gün önce
2667 gün önce
2698 gün önce
2840 gün önce
2877 gün önce
2982 gün önce
3005 gün önce
3235 gün önce
3305 gün önce
3426 gün önce
3584 gün önce
3586 gün önce
3643 gün önce
3661 gün önce
3664 gün önce
3685 gün önce
3719 gün önce
3774 gün önce
3783 gün önce
3856 gün önce
3974 gün önce
3949 gün önce

RSS
© 2026 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=