Lütfen bekleyin..


Veysi DEMİR

Hoş geldin kutlu mevsim!

28 Mart 2017, 21:21 - Okunma: 2912

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in, “Ya Rabbi, Receb ve Şaban’ı bizler için mübarek kıl ve bizi Ramazana eriştir” diye dua ederek karşıladığı mübarek üç aylar, 29 Mart'ta Çarşamba günü başlıyor. Recep Ayının ilk Cuma gecesi olan 30 Mart Perşembe akşamı da "Regaip Kandili"ni karşılayacağız.

Recep ayında, Regaip ve Mi’râc; Şaban ayında Berat; Ramazan ayında ise Kadir Gecesi gibi dört ayrı geceyi içinde barındıran üç aylar, dua ve yakarışların Allah’a arz edilmesi, pişmanlık gözyaşlarıyla günahların yıkanması, yapılan ibadet, itaat ve zikre verilen sevabın katlanması bakımından kaçırılmayacak bir fırsattır.

Peygamber Efendimiz (S.A.V.), üç aylara çok önem vermiş ve bu aylar gelince " Ya Rabbi, Recep ve Şaban'ı bizler için mübarek kıl ve bizi Ramazan'a eriştir” diye dua etmiştir.

Bu mübarek aylar ve geceler Müslümanlar için birer nimet ve fırsattır. Bu mübarek aylar vesilesiyle ibadetlerimizi artırarak düzene koymalı, dünya Müslümanlarının vahdet ve kardeşliğinin tesisi için çalışmalıyız.

Bu mübarek aylarda; Hz.Ömer’in (R.A.)’nın, “Hesaba çekilmeden önce kendinizi hesaba çekiniz.”  sözünün gereğini yaparak; nefislerimizi hesaba çekmeli, ömrümüzü nerede ve nasıl geçirdiğimize ve eksiklerimize bakarak, üç ayları milad kabul ederek, hayatımızı İslam’a göre tanzim etmeliyiz.

İbadet ve zikirlerimizi çoğaltmalı, bol bol tevbe ve istiğfar ederek, zulüm altında olan Müslüman kardeşlerimiz için dua etmeliyiz.

Unutulmamalıyız ki; imtihan için gönderilen kullar olarak bizler dünyada nasıl yaşamışsak, hangi yolu takip etmiş, kime uymuşsak; hesap günü olan kıyamet gününde de Allah’ın huzuruna, dünyada işlediğimiz ameller ile varacağız. Eğer dünyada salih amel işlemişsek; ona göre karşılığını mükafat olarak alacağız. Yok, eğer şeytan ve avanesine uymuş, onların izinden gitmişsek; işlediğimiz fısk ve fücura karşılık azabı hak edeceğiz. Böylece Hak yolunda gitmemenin sonucu olarak pişmanlık girdabında mahcup olacağız. Lakin bu mahcubiyetin orada hiçbir faydası olmayacaktır.

Bu konuda Kur’an’ı Kerim’de şöyle buyrulmaktadır:

"İman edenler! Allah'tan korkun, herkes yarın için ne hazırladığına bir baksın; Allah'tan sakının, çünkü Allah, işlediklerinizden haberdardır." -Haşr Suresi:18-

Receb ve Şaban ayları, rahmet ayı olan Ramazan’ı karşılayan aylar olup Ramazan ayının müjdecisidir. Ramazan ayına bir hazırlık olmak üzere Recep ve Şaban aylarını daha verimli olarak değerlendirmeliyiz.

Mümkün olduğunca kendimizi günahlardan korumaya çalışmalı ve tevbemizi yenilemeliyiz. Unutmayalım ki; Rabbimiz! Recep ve Şaban ayları vesilesi ile bizlerin, çok yoğun geçecek olan Ramazan’a hazırlanmamızı istiyor. Çünkü Ramazan ayı bizler için artık hasat vaktidir.

Üç ayların ehemmiyeti ile ilgili olarak şu sözleri hatırlayalım: "Recep tohum ekme, Şaban sulama, Ramazan ise hasad ayıdır." ve "Yıl; ağaç gibidir. Recep; ağacın yaprakları, Şaban; meyvelerin olgunlaşması, Ramazan ise olgunlaşmış olan meyvelerin toplanmasıdır."

Yazımızı Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in hadis-i şerifleriyle sonlandıralım “Recep, Allah’u Teala’nın ayıdır. Şaban, Benim ayımdır. Ramazan ise, ümmetimin ayıdır.”

Selam ve dua ile…

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
49 gün önce
147 gün önce
203 gün önce
266 gün önce
273 gün önce
483 gün önce
525 gün önce
588 gün önce
994 gün önce
1127 gün önce
1141 gün önce
1197 gün önce
1253 gün önce
1274 gün önce
1288 gün önce
1308 gün önce
1350 gün önce
1365 gün önce
1385 gün önce
1392 gün önce
1423 gün önce
1428 gün önce
1496 gün önce
1644 gün önce
1778 gün önce
1950 gün önce
1974 gün önce
2002 gün önce
2187 gün önce
2316 gün önce
2338 gün önce
2462 gün önce
2529 gün önce
2555 gün önce
2586 gün önce
2728 gün önce
2765 gün önce
2870 gün önce
2893 gün önce
3123 gün önce
3193 gün önce
3314 gün önce
3472 gün önce
3475 gün önce
3531 gün önce
3549 gün önce
3552 gün önce
3573 gün önce
3607 gün önce
3662 gün önce
3671 gün önce
3744 gün önce
3862 gün önce
3837 gün önce

RSS
© 2025 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=