Lütfen bekleyin..


Veysi DEMİR

Hoş geldin kutlu mevsim!

28 Mart 2017, 21:21 - Okunma: 2963

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in, “Ya Rabbi, Receb ve Şaban’ı bizler için mübarek kıl ve bizi Ramazana eriştir” diye dua ederek karşıladığı mübarek üç aylar, 29 Mart'ta Çarşamba günü başlıyor. Recep Ayının ilk Cuma gecesi olan 30 Mart Perşembe akşamı da "Regaip Kandili"ni karşılayacağız.

Recep ayında, Regaip ve Mi’râc; Şaban ayında Berat; Ramazan ayında ise Kadir Gecesi gibi dört ayrı geceyi içinde barındıran üç aylar, dua ve yakarışların Allah’a arz edilmesi, pişmanlık gözyaşlarıyla günahların yıkanması, yapılan ibadet, itaat ve zikre verilen sevabın katlanması bakımından kaçırılmayacak bir fırsattır.

Peygamber Efendimiz (S.A.V.), üç aylara çok önem vermiş ve bu aylar gelince " Ya Rabbi, Recep ve Şaban'ı bizler için mübarek kıl ve bizi Ramazan'a eriştir” diye dua etmiştir.

Bu mübarek aylar ve geceler Müslümanlar için birer nimet ve fırsattır. Bu mübarek aylar vesilesiyle ibadetlerimizi artırarak düzene koymalı, dünya Müslümanlarının vahdet ve kardeşliğinin tesisi için çalışmalıyız.

Bu mübarek aylarda; Hz.Ömer’in (R.A.)’nın, “Hesaba çekilmeden önce kendinizi hesaba çekiniz.”  sözünün gereğini yaparak; nefislerimizi hesaba çekmeli, ömrümüzü nerede ve nasıl geçirdiğimize ve eksiklerimize bakarak, üç ayları milad kabul ederek, hayatımızı İslam’a göre tanzim etmeliyiz.

İbadet ve zikirlerimizi çoğaltmalı, bol bol tevbe ve istiğfar ederek, zulüm altında olan Müslüman kardeşlerimiz için dua etmeliyiz.

Unutulmamalıyız ki; imtihan için gönderilen kullar olarak bizler dünyada nasıl yaşamışsak, hangi yolu takip etmiş, kime uymuşsak; hesap günü olan kıyamet gününde de Allah’ın huzuruna, dünyada işlediğimiz ameller ile varacağız. Eğer dünyada salih amel işlemişsek; ona göre karşılığını mükafat olarak alacağız. Yok, eğer şeytan ve avanesine uymuş, onların izinden gitmişsek; işlediğimiz fısk ve fücura karşılık azabı hak edeceğiz. Böylece Hak yolunda gitmemenin sonucu olarak pişmanlık girdabında mahcup olacağız. Lakin bu mahcubiyetin orada hiçbir faydası olmayacaktır.

Bu konuda Kur’an’ı Kerim’de şöyle buyrulmaktadır:

"İman edenler! Allah'tan korkun, herkes yarın için ne hazırladığına bir baksın; Allah'tan sakının, çünkü Allah, işlediklerinizden haberdardır." -Haşr Suresi:18-

Receb ve Şaban ayları, rahmet ayı olan Ramazan’ı karşılayan aylar olup Ramazan ayının müjdecisidir. Ramazan ayına bir hazırlık olmak üzere Recep ve Şaban aylarını daha verimli olarak değerlendirmeliyiz.

Mümkün olduğunca kendimizi günahlardan korumaya çalışmalı ve tevbemizi yenilemeliyiz. Unutmayalım ki; Rabbimiz! Recep ve Şaban ayları vesilesi ile bizlerin, çok yoğun geçecek olan Ramazan’a hazırlanmamızı istiyor. Çünkü Ramazan ayı bizler için artık hasat vaktidir.

Üç ayların ehemmiyeti ile ilgili olarak şu sözleri hatırlayalım: "Recep tohum ekme, Şaban sulama, Ramazan ise hasad ayıdır." ve "Yıl; ağaç gibidir. Recep; ağacın yaprakları, Şaban; meyvelerin olgunlaşması, Ramazan ise olgunlaşmış olan meyvelerin toplanmasıdır."

Yazımızı Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in hadis-i şerifleriyle sonlandıralım “Recep, Allah’u Teala’nın ayıdır. Şaban, Benim ayımdır. Ramazan ise, ümmetimin ayıdır.”

Selam ve dua ile…

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
89 gün önce
117 gün önce
159 gün önce
257 gün önce
313 gün önce
376 gün önce
383 gün önce
593 gün önce
635 gün önce
698 gün önce
1103 gün önce
1237 gün önce
1251 gün önce
1307 gün önce
1363 gün önce
1383 gün önce
1398 gün önce
1417 gün önce
1459 gün önce
1474 gün önce
1494 gün önce
1502 gün önce
1532 gün önce
1537 gün önce
1605 gün önce
1754 gün önce
1887 gün önce
2060 gün önce
2083 gün önce
2112 gün önce
2296 gün önce
2426 gün önce
2447 gün önce
2572 gün önce
2639 gün önce
2665 gün önce
2696 gün önce
2838 gün önce
2875 gün önce
2980 gün önce
3003 gün önce
3233 gün önce
3302 gün önce
3423 gün önce
3581 gün önce
3584 gün önce
3640 gün önce
3658 gün önce
3661 gün önce
3682 gün önce
3716 gün önce
3771 gün önce
3780 gün önce
3853 gün önce
3972 gün önce
3947 gün önce

RSS
© 2026 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=