Lütfen bekleyin..


Veysi DEMİR

Hoş geldin kutlu mevsim!

28 Mart 2017, 21:21 - Okunma: 2947

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in, “Ya Rabbi, Receb ve Şaban’ı bizler için mübarek kıl ve bizi Ramazana eriştir” diye dua ederek karşıladığı mübarek üç aylar, 29 Mart'ta Çarşamba günü başlıyor. Recep Ayının ilk Cuma gecesi olan 30 Mart Perşembe akşamı da "Regaip Kandili"ni karşılayacağız.

Recep ayında, Regaip ve Mi’râc; Şaban ayında Berat; Ramazan ayında ise Kadir Gecesi gibi dört ayrı geceyi içinde barındıran üç aylar, dua ve yakarışların Allah’a arz edilmesi, pişmanlık gözyaşlarıyla günahların yıkanması, yapılan ibadet, itaat ve zikre verilen sevabın katlanması bakımından kaçırılmayacak bir fırsattır.

Peygamber Efendimiz (S.A.V.), üç aylara çok önem vermiş ve bu aylar gelince " Ya Rabbi, Recep ve Şaban'ı bizler için mübarek kıl ve bizi Ramazan'a eriştir” diye dua etmiştir.

Bu mübarek aylar ve geceler Müslümanlar için birer nimet ve fırsattır. Bu mübarek aylar vesilesiyle ibadetlerimizi artırarak düzene koymalı, dünya Müslümanlarının vahdet ve kardeşliğinin tesisi için çalışmalıyız.

Bu mübarek aylarda; Hz.Ömer’in (R.A.)’nın, “Hesaba çekilmeden önce kendinizi hesaba çekiniz.”  sözünün gereğini yaparak; nefislerimizi hesaba çekmeli, ömrümüzü nerede ve nasıl geçirdiğimize ve eksiklerimize bakarak, üç ayları milad kabul ederek, hayatımızı İslam’a göre tanzim etmeliyiz.

İbadet ve zikirlerimizi çoğaltmalı, bol bol tevbe ve istiğfar ederek, zulüm altında olan Müslüman kardeşlerimiz için dua etmeliyiz.

Unutulmamalıyız ki; imtihan için gönderilen kullar olarak bizler dünyada nasıl yaşamışsak, hangi yolu takip etmiş, kime uymuşsak; hesap günü olan kıyamet gününde de Allah’ın huzuruna, dünyada işlediğimiz ameller ile varacağız. Eğer dünyada salih amel işlemişsek; ona göre karşılığını mükafat olarak alacağız. Yok, eğer şeytan ve avanesine uymuş, onların izinden gitmişsek; işlediğimiz fısk ve fücura karşılık azabı hak edeceğiz. Böylece Hak yolunda gitmemenin sonucu olarak pişmanlık girdabında mahcup olacağız. Lakin bu mahcubiyetin orada hiçbir faydası olmayacaktır.

Bu konuda Kur’an’ı Kerim’de şöyle buyrulmaktadır:

"İman edenler! Allah'tan korkun, herkes yarın için ne hazırladığına bir baksın; Allah'tan sakının, çünkü Allah, işlediklerinizden haberdardır." -Haşr Suresi:18-

Receb ve Şaban ayları, rahmet ayı olan Ramazan’ı karşılayan aylar olup Ramazan ayının müjdecisidir. Ramazan ayına bir hazırlık olmak üzere Recep ve Şaban aylarını daha verimli olarak değerlendirmeliyiz.

Mümkün olduğunca kendimizi günahlardan korumaya çalışmalı ve tevbemizi yenilemeliyiz. Unutmayalım ki; Rabbimiz! Recep ve Şaban ayları vesilesi ile bizlerin, çok yoğun geçecek olan Ramazan’a hazırlanmamızı istiyor. Çünkü Ramazan ayı bizler için artık hasat vaktidir.

Üç ayların ehemmiyeti ile ilgili olarak şu sözleri hatırlayalım: "Recep tohum ekme, Şaban sulama, Ramazan ise hasad ayıdır." ve "Yıl; ağaç gibidir. Recep; ağacın yaprakları, Şaban; meyvelerin olgunlaşması, Ramazan ise olgunlaşmış olan meyvelerin toplanmasıdır."

Yazımızı Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in hadis-i şerifleriyle sonlandıralım “Recep, Allah’u Teala’nın ayıdır. Şaban, Benim ayımdır. Ramazan ise, ümmetimin ayıdır.”

Selam ve dua ile…

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
63 gün önce
133 gün önce
231 gün önce
287 gün önce
350 gün önce
357 gün önce
567 gün önce
609 gün önce
672 gün önce
1077 gün önce
1211 gün önce
1225 gün önce
1281 gün önce
1337 gün önce
1357 gün önce
1372 gün önce
1391 gün önce
1433 gün önce
1448 gün önce
1468 gün önce
1476 gün önce
1506 gün önce
1511 gün önce
1579 gün önce
1728 gün önce
1861 gün önce
2034 gün önce
2057 gün önce
2086 gün önce
2270 gün önce
2400 gün önce
2421 gün önce
2546 gün önce
2613 gün önce
2639 gün önce
2669 gün önce
2812 gün önce
2849 gün önce
2954 gün önce
2977 gün önce
3207 gün önce
3276 gün önce
3397 gün önce
3555 gün önce
3558 gün önce
3614 gün önce
3632 gün önce
3635 gün önce
3656 gün önce
3690 gün önce
3745 gün önce
3754 gün önce
3827 gün önce
3946 gün önce
3921 gün önce

RSS
© 2025 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=