Lütfen bekleyin..


Veysi DEMİR

Egemen Güçler Değil Halk Kazandı!

02 Haziran 2023, 20:15 - Okunma: 610

Cumhurbaşkanı adaylarının 14 Mayıs seçimlerinde yüzde 50+1’e ulaşmadığı için en fazla oyu alan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu’nun yarıştığı 28 Mayıs'ta yapılan Cumhurbaşkanlığı Seçimi ikinci turu için 28 Mayıs Pazar günü sandık başına gittik. Resmi olmayan sonuçlara göre Cumhurbaşkanı Erdoğan yüzde 52,18 oy oranı ile 27 milyon 834 bin 692 oy aldı. Kemal Kılıçdaroğlu ise yüzde 47,82 oy oranı ile 25 milyon 504 bin 552 oy aldı.

İlk tura göre katılım oranının yüzde 3,13 oranında düştüğü seçimde Erdoğan 52 ilde birinci olurken; Kılıçdaroğlu ise 29 ilde daha fazla oy aldı. Erdoğan'ın oy oranı tüm illerde yükselirken, Kılıçdaroğlu'nun oy oranı ise Doğu ve Güneydoğu’nun 11 ilinde düştü. Yurt dışında seçime katılma oranı artarken, yurt içinde ise Tunceli hariç tüm illerde düştü. Bunda “rehavet” ve bölge illerinde “boykotçular”ın tavrı etkili oldu. Seçimden hemen önce Sinan Oğan, Erdoğan’a destek verirken, Ümit Özdağ da Kılıçdaroğlu’na destek verme kararı aldı ve kendini müstakbel içişleri bakanı ilan etti. Bu gelişme seçime katılımı etkiledi.

Türkiye’deki seçimler için söylenen “İktidarı Orta Anadolu oyları belirler. Yalnız Kürt seçmenden oy almayan hiçbir parti iktidara gelemez” tezi 14 Mayıs’ta olduğu gibi 28 Mayıs’ta da etkisini gösterdi. Kılıçdaroğlu genelde sahil kesimleri ile Doğu-Güneydoğu’nun birçok ilinde HDP/YSP etkisiyle oyu düşmesine rağmen önde bitirdi. Yine deprem bölgesi yapılan hakaretleri karşılıksız bırakmadı ve Adana ile Diyarbakır dışında Erdoğan’ı desteklediler.

14 Mayıs’ta meclis çoğunluğunu elde edemeyen Millet İttifakı bileşenleri Cumhurbaşkanlığını da beklendiği gibi kaybettiler. Her gün farklı kişilerin dahil olduğu bu ittifaka kaçlı masa diyeceğimizi şaşırdık. “7 kocalı Hürmüz” benzetmesini de aşan ve garabet bir hal alan bu ittifakın başarılı olması zaten ütopya ve boş hayaldi. Ben asıl Kılıçdaroğlu gibi birinin 25 Milyon üzeri oy almasına şaşırdım. Bu kişiler hangi saikle ve onun hangi özelliğini baz alarak oy verdiler anlamadım. Bu ittifakın tüm genel başkanları Cumhurbaşkanı yardımcısı olma vaadi nedeniyle milletvekili adayı olmadılar ve boşta kaldılar. Muhtar olacak kadar bile oyları olmayan partilerin havaya girip “Cumhurbaşkanı yardımcısı” vaadi alması ve buna inanması ibretlik bir durum olarak siyaset tarihine geçecektir. 

14 Mayıs ve 28 Mayıs seçimleri gösterdi ki; seçimler sosyal medya yalanları, kara propaganda ve algılarla kazanılmıyor. Halkın değerleri ile savaşma ve halkı hor ve hakir görerek halktan destek alınmıyor. Ayakları yere basmayan hiçbir somut proje ve fikir ortaya koymadan, “bunu vereceğim, şunu vereceğim” demekle olmuyor. İlkin halkı inandırmanız gerekir. Bunun için önce halkın değerlerini ve inancını bilmeniz ve ona saygı göstermeniz gerekir. Ama halkın inancına, örfüne ve tüm değerlerine savaş açan emperyalizmin Türkiye temsilcisi CHP’nin kuruluş kodları ve genlerinde bu özellikler zaten yoktur. Olmadığı için de kaybetmeye mahkumdurlar. Halka dönmeleri ve kendilerini sorgulamaları gerekirken başta depremzedeleri olmak üzere halkı aşağılamaya ve hakaretlerine devam ediyorlar. Halkın inancına ve değerlerine saygı duymayı öğrenmedikleri sürece hep aynı hüsranla karşılaşacaklar. Aynı şeyleri deneyip farklı sonuç beklemek akıllıca bir tavır değildir. Sadece seçim dönemlerinde halkı kandırmak amacıyla makyajlanmış maskeler takarak ve süslü laflarla kimseyi kandıramaz ve sicilinizi temizleyemezsiniz.

Seçimlerin kazananı tüm bileşenleriyle Cumhur ittifakı oldu hiç şüphesiz. YRP 5 vekil alırken, HÜDA PAR 4’te 4 yaptı. Seçim stratejisini HÜDA PAR’a yalan, iftira ve hakaretlerle kara propaganda unsurlarını kullanma üzerine kuran CHP ve ortakları ağır bir mağlubiyet aldılar. Yakında “öküz öldü, ortaklık bozuldu” sendromuna girerler ve çoğu siyaset tarihinin çöplüğünde yerlerini alacaklardır.  Artık bırakın halkı, kendi partililerini bile inandıracak ve motive edecek bir marifetleri kalmadı. 

Ak Parti ve Cumhur ittifakı cephesinde ise İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere büyük şehirlerde olan sıkıntının ve sandığa sahip çıkma sorununun devam ettiğini gördük. Yerel seçimler gelmeden bu soruna ve ülkenin içinde bulunduğu ekonomik sorunlara çözüm bulunmalıdır. Seçimi Kılıçdaroğlu’nu destekleyen emperyal batılı güçler ve uzantıları değil, halk kazandı. Sevinen batılı ülkeler değil, İslam dünyası halkları oldu.

Seçimlerin tamamlanmasıyla artık YSK’nın kesin sonuçları açıklaması, meclisin toplanmasını, yemin töreni ve yeni kabinenin açıklanmasını merakla bekliyoruz. Yeni dönemin bölgemiz, ülkemiz, ümmet ve mazlum coğrafyalar için hayırlı hizmetlere vesile olmasını ve eski hataların tekrar edilmemesini ümit ediyoruz.

Selam ve dua ile…

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
126 gün önce
154 gün önce
196 gün önce
294 gün önce
350 gün önce
413 gün önce
420 gün önce
630 gün önce
672 gün önce
735 gün önce
1140 gün önce
1274 gün önce
1288 gün önce
1344 gün önce
1400 gün önce
1420 gün önce
1435 gün önce
1454 gün önce
1496 gün önce
1511 gün önce
1531 gün önce
1539 gün önce
1569 gün önce
1574 gün önce
1642 gün önce
1791 gün önce
1924 gün önce
2097 gün önce
2120 gün önce
2149 gün önce
2333 gün önce
2463 gün önce
2484 gün önce
2609 gün önce
2676 gün önce
2702 gün önce
2733 gün önce
2875 gün önce
2912 gün önce
3017 gün önce
3040 gün önce
3270 gün önce
3339 gün önce
3460 gün önce
3618 gün önce
3621 gün önce
3677 gün önce
3695 gün önce
3698 gün önce
3719 gün önce
3753 gün önce
3808 gün önce
3817 gün önce
3890 gün önce
4009 gün önce
3984 gün önce

RSS
© 2026 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=