Lütfen bekleyin..


Veysi DEMİR

İnsanlar ve eşyalar!

30 Mart 2018, 18:47 - Okunma: 2443

ALLAH’u Teâla El Bakara 30 ve Sa’d Suresi 26. Ayet gibi birçok ayette insanı yeryüzüne halife kıldığını buyurmuştur. Yine Ahzab Suresi 72. Ayette de bu görev için “emanet” kelimesini kullanmıştır.

Casiye 13, Lokman 20 ve birçok ayette yeryüzünde ve göklerde olan her şeyi insanın hizmetine musahhar kıldığını buyurmuştur.

ALLAH’u Teâla imtihan için yeryüzüne gönderdiği insana; yeryüzündeki ve gökyüzündeki canlı- cansız her şeyi hizmetine vermişken, insanoğlu kendisine bu nimetleri veren ALLAH’u Telâya karşı ne derece kulluk ve şükür görevini yerine getiriyor diye düşünmemiz gerekmez mi?

İnsanlığın ve toplumun vaziyetine baktığımızda halife olarak yaratılan ve yeryüzünün öznesi konumunda olması gereken insan, kendisine verilen bu payeyi, bu yüce şerefi unutarak, emrine; kullanması ve faydalanması için verilen eşyalara, metalara maalesef “kulluk” edecek derecede yücelterek kendisini aşağıladıkça aşağılıyor. ALLAH’a kulluk yapması ve yeryüzüne halife olması için yaratılan insan hem Yaratınını, hem kendisini unuturcasına metaları putlaştırarak, onları elde etmek için her türlü cinayet ve masiyet bataklığına saplanıyor. ALLAH’ın emrini ve nimetini unutarak, masiva peşinde, dünyevi mal-makam sevdasına kapılarak esfel-i safiline düşüyor. Böyle olunca da fıtrat ayarları bozulup kainatta kaos ve kargaşa hakim oluyor. İnsanlar eşyaları kullanacağına, şeytan; eşyalar ve mal-makam marifetiyle insanları kullanıyor. Ünlü mütefekkir merhum Cemil Meriç bunu ne güzel ifade etmiş:

“İnsanlar sevilmek için yaratıldılar, eşyalar ise kullanılmak için. Dünyadaki kaosun nedeni; eşyaların sevilmeleri ve insanların kullanılmalarıdır.”

Evet, ALLAH’u Teala¸ her şeyi en güzel şekilde insan için yaratmış ve onun emrine vermiştir. Kâinatta her şey insan içindir, insan da Rabbi içindir. İnsanın yaratılış gayesi Rabbini tanımak ve O'na ibadet-kulluk etmektir. Hayatın gayesi olan kulluk vazifesini gerçekleştirmek için insan, kendisi için yaratılan eşyayı bir emanet ve imtihan vasıtası kılarak, ALLAH’ın emrine uygun bir şekilde kullanmalıdır.

Bizler ALLAH’a ve O’nun dinine iman eden müminler olarak, dünyada yaratılan her şeyin imtihan için hizmetimize verildiğini unutmadan, onlardan helal dairesinde faydalanma yoluna gitmeliyiz. Yoksa iman etmeyenler gibi vasıtayı amaca kurban ederek yol alırsak, hem yolda kalırız hem hayatımızın hedefinden oluruz.

İnsanlar maalesef dünyada olan, sevdiğimiz ve gıpta ettiğimiz her şeyi yaratanın ALLAH olduğunu unutarak O’na isyan edercesine vasıtalara tamah ederek her türlü günaha dalıyorlar. Oysa ne istersek ALLAH’tan istemeliyiz. Çünkü mülkün sahibi olan ALLAH, bunları imtihan gereği bizlere verdi veya bizden men etti. Bizler ise bunu unutarak; Bu dünyevi nimetleri nikmede çevirerek “Hududullah” dışına çıkmakta bir beis görmez olduk. Oysa bizler bu hakikati idrak edecek olursak, dünyayı ve dünyevi basit bir menfaati elde etmek için en yakınlarımıza bile reva gördüğümüz türlü türlü oyun, hile, entrika ve düşmanlığı düşmanlarımıza dahi yapmaktan vazgeçeriz. Düşmanlarımıza yüce dava sahibi salih insanlar gibi; menfaat için değil, ALLAH’ın rızası gözeterek tavır alırız. 

Değerli dostlar!

Ölüm her an her birimiz için mukadderdir. Hakikat bu iken bizler şeytan ve nefsimizin peşinden giderek; eşyayı kutsallaştırıp, İslam yolundan maazallah saparsak kıyamet günü “Ey Adem oğulları, Ben size şeytana kulluk etmeyin, o size açık bir düşmandır, diye and vermedim mi?” -Yasin Suresi: 60- Ayetinin muhatabı olmaktan kurtulamayacağız.

ALLAH (CC) bizleri yaratmış olduğu fıtrat ve istikamet üzere olan ve O’nun razı olduğu kullarından olmayı nasip eylesin inşallah.

Selam ve dua ile…

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
43 gün önce
113 gün önce
211 gün önce
267 gün önce
330 gün önce
337 gün önce
547 gün önce
589 gün önce
652 gün önce
1057 gün önce
1191 gün önce
1205 gün önce
1261 gün önce
1317 gün önce
1337 gün önce
1352 gün önce
1371 gün önce
1413 gün önce
1428 gün önce
1448 gün önce
1456 gün önce
1486 gün önce
1492 gün önce
1559 gün önce
1708 gün önce
1841 gün önce
2014 gün önce
2037 gün önce
2066 gün önce
2250 gün önce
2380 gün önce
2401 gün önce
2526 gün önce
2593 gün önce
2619 gün önce
2650 gün önce
2829 gün önce
2934 gün önce
2957 gün önce
3187 gün önce
3256 gün önce
3377 gün önce
3535 gün önce
3538 gün önce
3594 gün önce
3612 gün önce
3615 gün önce
3636 gün önce
3670 gün önce
3725 gün önce
3734 gün önce
3807 gün önce
3926 gün önce
3901 gün önce

RSS
© 2025 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=