Lütfen bekleyin..


Veysi DEMİR

Ayasofya Camii ve 15 Temmuz Ruhu

15 Temmuz 2020, 19:22 - Okunma: 5465

Ayasofya Camii mücadelesi de, 15 Temmuz direnişi de egemen güçler ve işbirlikçilerine karşı alınmış yüce bir zaferdir. Kararın 15 Temmuz yıldönümünden hemen önce alınması da, batı emperyalizmi ve Hıristiyan haçlı ittifakına verilen en güzel cevap oldu.

15 Temmuz 2016 da ABD ve İsrail destekli FETÖ eliyle yaptırılan darbe ve işgal girişimi, ALLAH’u Teâla’nın o gece insanımızın kalbine verdiği iman, cesaret ve sêkinet sonucu, halkın tekbir ve salavatlarla ölüme meydan okuması ile tarihte ender rastlanacak kahramanca bir direnişle 251 kişi şehid ve 2 bin 196 kişinin yaralanması pahasına püskürtüldü. Halk 27 gün boyunca meydanlarda imanından aldığı güçle direnişi devam ettirdi. Halen bu mücadele devam ediyor. Aradan koca bir dört yıl geçti. O meş’um geceyi unutmak tabi ki mümkün değildir. O gece verilen bedel ve direniş sonucu “15 Temmuz ruhu” diye adlandırılan birlik, dayanışma ve ileriye dönük umutlar hükümetin politikaları ile sönmeye yüz tutacak bir noktaya geldiyse de; Ayasofya Camii ile ilgili küresel emperyalizm ve onların işbirlikçilerine karşı alınan net tavır, umutlarımızın yeşermesinin yanı sıra, halkın kahir ekseriyetinin takdirini kazandı.

1453 yılında İstanbul’un fethi ile beraber camiye dönüştürülen Ayasofya 1934 yılında korsanca bir yaklaşımla halka rağmen müzeye çevrildi ve sömürgeci Haçlı Batı dünyası memnun edilmeye çalışıldı. Aradan geçen 86 yıllık mücadele sonunda geçtiğimiz Cuma günü Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etmesi ile camiye çevrilmesi yönünde engelde ortadan kalktı. Danıştay, Fatih Sultan Mehmet'in Ayasofya'yı cami olarak halka bıraktığını ve cami olarak kullanılması gerektiğine hükmetti. Kararın açıklanmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan hemen Ayasofya’nın Diyanet’e devredilmesini sağlayan bir kararname imzalayarak süreci tamamladı.

Ayasofya’nın cami olarak tescillenmesi sürecinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte diğer mimarı da 15 yıl önce Danıştay’a başvurarak Ayasofya’nın ibadete açılması için süreci başlatan Sürekli Vakıflar Tarihî Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği’nin kurucu başkanı İsmail Kandemir’dir. Hepimiz ona ve emeği geçen herkese müteşekkiriz.

Aynı akşam “Millete Sesleniş” konuşmasında halka seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu kararla Ayasofya’nın 86 yıl aradan sonra yeniden, Fatih Sultan Mehmet Han’ın vakfiyesinde belirttiği şekilde cami olarak hizmet vermeye başlayabilecektir. Bu kararın milletimize, ümmete ve tüm insanlığa hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Hazırlıkları süratle tamamlayarak 24 Temmuz 2020 Cuma günü, cuma namazı ile birlikte Ayasofya’yı ibadete açmayı planladıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, herkesi, ülkenin yargı ve yürütme organları tarafından alınan Ayasofya kararına saygılı olmaya davet etti.

Ayasofya Camii’nin yeniden ibadete açılmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, karardan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, Ayasofya Camii’nin Danıştay'ın kararı ve Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle aslına rücu ettiğini ve kararın vatandaşlar tarafından büyük bir heyecanla karşılandığını söyledi.

24 Temmuz Cuma gününden itibaren Ayasofya'nın her yerinde ibadet edilecek. Erbaş, caminin isminde bir değişiklik olmayacağını, orijinal ismi olan "Ayasofya-i Kebir Camii" adının kullanılacağını kaydetti.

Ayasofya’nın cami olarak yeniden ibadet açılması sürecinde 86 yıllık zulüm boyunca nice alim, aydın, akademisyen, Müslüman öncü ve topluluklar yoğun bir çaba gösterdi ve bedel ödedi. Bunları temsilen vefat eden Bediüzzaman, Necip Fazıl Kısakürek, Necmettin Erbakan, Osman Yüksel Serdengeçti, Cahit Zarifoğlu ve Kadir Mısıroğlu gibi şahsiyetlere vefa ve teşekkür borcumuz var.

Milletimizin ve İslam coğrafyasının kahir ekseriyeti karara sevinip gözyaşları döküp, şükür secdesi ve sevinç gösterileri yaparken, Haçlı artığı sömürgeci güçler ve ruhunu kaybetmiş, ihanet bataklığına saplanmış Bizans tohumları da varsın kahırlarından çatlasınlar, patlasınlar. Bizler ve tüm ümmet 24 Temmuz’u aşkla-şevkle bekliyoruz. O gün orada olanlara selam olsun…

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
96 gün önce
124 gün önce
166 gün önce
264 gün önce
320 gün önce
383 gün önce
390 gün önce
600 gün önce
642 gün önce
705 gün önce
1110 gün önce
1244 gün önce
1258 gün önce
1314 gün önce
1370 gün önce
1390 gün önce
1405 gün önce
1424 gün önce
1466 gün önce
1481 gün önce
1501 gün önce
1509 gün önce
1539 gün önce
1545 gün önce
1612 gün önce
1761 gün önce
1894 gün önce
2067 gün önce
2090 gün önce
2119 gün önce
2303 gün önce
2433 gün önce
2454 gün önce
2579 gün önce
2646 gün önce
2672 gün önce
2703 gün önce
2845 gün önce
2882 gün önce
2987 gün önce
3010 gün önce
3240 gün önce
3309 gün önce
3430 gün önce
3588 gün önce
3591 gün önce
3647 gün önce
3665 gün önce
3668 gün önce
3689 gün önce
3723 gün önce
3778 gün önce
3787 gün önce
3860 gün önce
3979 gün önce
3954 gün önce

RSS
© 2026 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=