Lütfen bekleyin..


Veysi DEMİR

Bu da Geçer Yâ Hû!

17 Mayıs 2020, 00:32 - Okunma: 1296

Rahmet ayı Ramazan ayını korona salgını nedeniyle buruk bir şekilde geçiriyoruz. Bu Ramazanda bir ilk olarak camiler, cuma hutbesi, Teravih ve mukabele sünneti ve bir arada iftar yapmaktan mahrum kaldık.  Ömrümüzde ilk defa camisiz, cemaatsiz, hüzün dolu bir Ramazan ayına şahidlik ediyoruz. 

“O, hanginizin daha güzel amel yapacağını sınamak için ölümü ve hayatı yaratandır…” -Mülk Suresi:2-

“Biz sizi biraz korku, biraz açlık ve biraz mallardan, canlardan ve ürünlerden eksiltmeyle imtihan edeceğiz. Sabredenleri müjdele!” -El Bakara Suresi: 155-

Yukarıdaki ayetlerde buyrulduğu gibi: Dünya hayatının ve yaşadığımız salgının bir imtihan olduğu bilinci ile bu günlerin ve sıkıntıların geçeceği ümidini taşıyoruz. İnsanlık ve İslam tarihi nice zorlu imtihanlar, bela ve musibetler ile doludur. Bu musibet bitecek sonrasında başka imtihanlar ile karşılaşacağız. Dünya hayatının imtihan dünyası olduğunu unutmayalım.

Evet, bu sıkıntıda geçecek. Lakin dünya hayatında sıkıntılar bitmeyecek. Bununla ilgili bir anlatılan kıssa ile devam edelim:

Dervişin biri, uzun ve yorucu bir yolculuktan sonra bir köye ulaşır. Köylülerden kalacak ve misafir olacak bir yer sorar. Köylüler de durumu iyi olan çiftlik sahibi Şakir adlı kişiyi tavsiye ederler. Derviş ona misafir olur ve gayet iyi karşılanır. Yola koyulma zamanı gelince derviş, Şakir’e teşekkür ederek, zenginliği için şükretmesini tavsiye etmiş. Şakir ise, “Hiçbir şey olduğu gibi kalmaz. Bazen görünen gerçeğin ta kendisi değildir. Bu da geçer Yâ HÛ” der.

Dervişin yolu bir kaç yıl sonra aynı köye düşer. Misafir olduğu Şakir’e uğramak ister. Köylüler Şakir’in sel felaketi ile mülkünü, varlığı kaybettiğini ve fakirleşerek, başkasının yanında çalıştığını söylerler. Derviş yine de ona misafir olur. Derviş vedalaşırken Şakir’e olup bitenlerden ötürü ne kadar üzgün olduğunu söyler. Şakir ise aynı cevabı verir: “Üzülme… Unutma, bu da geçer Yâ HÛ ”

Birkaç yıl sonra Dervişin yolu yine o bölgeye düşer. Dostu Şakir’in yanında çalıştığı şahsın vefat ettiğini ve tüm malını Şakir’e bıraktığını öğrenir. Şakir, artık o bölgenin en zenginidir. Fakat yine dervişe, “Bu da geçer Yâ HÛ” cevabını verir. Yıllar sonra derviş Şakir’in vefat ettiğini öğrenir. Kabrini ziyaret edince, mezar taşında aynı sözün yazılı olduğunu görür: “Bu da geçer Yâ HÛ ”

1808 Yılında tahta geçen Osmanlının 30. Sultanı 2. Mahmut  kendisi için bir yüzük ister. Öyle bir yüzük olmalıydı ki, sıkıntılı zamanlarda umudunu yitirmesin, feraha kavuştuğunda ise kendisini rahatlığa aldanıp kaptırmasın. Böyle bir yüzük nasıl yapılabilir ki? Hiç kimse 2. Mahmut‘u tatmin edecek yüzüğü yapamaz. Sultanın adamları rivayet o ki, bu bilge dervişi bulup yardım isterler. Derviş, Sultanın kuyumcusuna hitaben bir mektup yazıp verir. Kısa bir süre sonra yüzük Sultan’a sunulur. Sultan önce bir şey anlamaz; çünkü son derece sade bir yüzüktür bu. Sonra üzerindeki yazıya gözü takılır, biraz düşünür ve yüzüne büyük bir mutluluk ışığı yayılır: “Bu da geçer Yâ HÛ” yazmaktadır. (Buradaki ‘Yâ HÛ’; ‘Yâ ALLAH’ demektir.)

 O günden sonra, o yüzüğü hiç parmağından çıkarmamış. Derdi olduğunda, acıları arttığında, sıkıntıları çoğaldığında bunu okurmuş. Bugün nice gönlü daralmış, umutsuzluğa kapılmış, içinde bulunduğumuz vaziyetin karamsarlığından umutsuzluğa düşenler de bilsin ki bu da geçer. Maddi servet ve zulüm güçleri ile saltanat kuranlar da bilsin ki, bu da geçer. Bu dünyada, bu adaletsizlik, bu vicdansızlık, bu haksızlık, bu zulüm düzeni baki kalmaz.

Selam ve dua ile…

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
5 gün önce
75 gün önce
173 gün önce
229 gün önce
292 gün önce
299 gün önce
509 gün önce
551 gün önce
614 gün önce
1019 gün önce
1153 gün önce
1167 gün önce
1223 gün önce
1279 gün önce
1299 gün önce
1314 gün önce
1333 gün önce
1375 gün önce
1390 gün önce
1410 gün önce
1418 gün önce
1448 gün önce
1454 gün önce
1521 gün önce
1670 gün önce
1803 gün önce
1999 gün önce
2028 gün önce
2212 gün önce
2342 gün önce
2363 gün önce
2488 gün önce
2555 gün önce
2581 gün önce
2612 gün önce
2754 gün önce
2791 gün önce
2896 gün önce
2919 gün önce
3149 gün önce
3218 gün önce
3339 gün önce
3497 gün önce
3500 gün önce
3556 gün önce
3574 gün önce
3577 gün önce
3598 gün önce
3632 gün önce
3687 gün önce
3696 gün önce
3769 gün önce
3888 gün önce
3863 gün önce

RSS
© 2025 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=