Lütfen bekleyin..


Veysi DEMİR

‘Âlimler Buluşması’ Uyanışa Vesile Olsun!

05 Ekim 2023, 00:42 - Okunma: 265

Âlimler ve Medreseler Birliği (İTTİHADUL ULEMA) tarafından hafta sonunda "İslami Uyanışa Rehberlik Etme" temasıyla 8'inci Âlimler Buluşması" Diyarbakır’da İTTİHADUL ULEMA Genel Merkezinde gerçekleştirildi.

İTTİHAD ULEMA tarafından her yıl olduğu gibi İslam coğrafyasından âlim, akademisyen, siyasetçi, STK temsilcileri ve kanaat önderlerinin katılımıyla 2 gün, 4 oturum ve mülahazalar şeklinde düzenlendi.

Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan buluşma, açılış konuşmaları ve sinevizyon gösterimi ile devam etti.

İlk oturumda; Prof. Dr. Ali Karadaği "Selahaddin Eyyubi'nin İlme ve Alimlere Verdiği Önem ve İnşa Ettiği Kurumlar", Dr. Nevvaf Tekruri "Selahaddin Eyyubi ve Toplumun Islahı (Kudüs'ü Kurtarmaya Doğru Toplumsal Faaliyetleri)", Prof. Dr. Ferset Meri "Selahaddin ve Kudüs Müdafaası" konulu birer konuşma yaptı.

İkinci oturumda ise; Ali Bapir "Toplumsal Gidişatı Belirleyen Meselelerde Ulemanın Rolündeki Gerilemenin Sebepleri", Mustafa Hatemi "İslami Uyanışı Yönlendirmede Ulema ve Medreselerin Rolü", Dr. Ali Bulaç "Toplumsal Değişimler ve Bilimsel Gelişmelere Uyum Sağlamada Ulemanın Rolü" başlıklı sunum gerçekleştirdi.

İlk günkü program, katılımcıların söz alarak fikirlerini beyan ettiği "Mülahazalar" kısmıyla sona erdi.

Âlimler Buluşması'nın açılışında bir konuşma yapan HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, “İslam ümmetinin yaşadığı sıkıntıların sebebini doğru teşhis etmek, tedavi edebilmenin ön şartıdır. Kuşkusuz bu konudaki en büyük mesuliyet ulemaya düşer, İslami uyanışa rehberlik edecek olanlar, âlimlerdir.” dedi.

İkinci gün ilk oturumda; Prof. Dr. Imad Muhammed Kerîm "Kavmiyetçilik, Ulusal Aidiyet ve Kürt meselesi", Dr. Şemsettin Kırış "Müslüman Aileyi Korumak, Toplumun Teminatıdır", Dr. Yasir Hasan "Cinsiyet, Fitrata Müdahale ve İnsanlık Değerlerine Yönelik Tehlikeler", Prof. Dr. Abdullah Tümsek, "Gençlerle Dini İletişimde İrşad Metotları" konulu sunumlar gerçekleştirdi.

Buluşmanın öğleden sonraki son oturumunda; Dr. Tal'at Fehmi "Batı Kültürü Tesirinde Kadının Yaşadığı Problemler", Dr. Abdulkadir Turan "İbrahim bin Hasan el-Gorani ve İslam Aleminin İhyasına Katkısı", Mela Mustafa Arvási "Ümmetin Bileşenlerini Birbirine Yakınlaştırmada Ulema ve İlmi Müesseselerin Rolü" konulu birer konuşma yaptı. 

Oturumlara katılan sunum ve görüşlerini aktaran alim ve akademisyenler; alimlerin sorumluluğu, aile, gençlik ve kadının toplumdaki rolü, Selahaddin-i Eyyubi'nin Kudüs fetih yolunda yaptıklarını örnek alma ve uygulama, İslami uyanış ve davette aşırılıktan uzak olma ve Müslümanların ihtilafı bırakarak birlik halinde hareket etmeleri konularına değindiler.

Alimler buluşması yapılan konuşma ve sunumların ardından okunan üç dilde sonuç bildirgesi ile sona erdi.

Sonuç bildirgesinde, âlimlerin her şartta uyarıcı ve yönlendirici sorumluluklarını yerine getirmeye devam etmeleri, insanlık ve ümmetin sorunları hakkında konuşmaktan ve inisiyatif almaktan kaçınmamaları gerektiği vurgulandı.

İslam düşmanlarının İslam'a karşı ittifak içinde düşmanlık yaptıkları buna karşılık Müslümanların da birlik olmaktan başka çareleri olmadığı ifade edildi.

Bildirgede vurgulanan en önemli kararlardan biri de İslâmî uyanışın insanlığın sürüklendiği hukuki çöküş ve ahlaki tükenişe karşı tek çözüm olduğu ve “Müslümanlar arasında Birleşmiş Milletler Genel Kurulunu andıran büyük istişare buluşmaları” gerektiğinin ifade edilmesidir.  

Medreselerin kapatılmasının İslam ümmetinin başına gelmiş en büyük felaketlerden biri olduğu ve yeniden ihya edilmesi gerektiği vurgulandı. Mescid-i Aksa ve Kudüs konusuna önem verilen bildirgede Selahaddin-i Eyyubi'nin örnekliğine atıf yapıldı.

Aile ve toplumu ifsad eden küresel oyunlara dikkat çekilerek, Müslüman kadın ve Müslüman gençliğin İslam’daki hakları ve önemine vurgu yapıldı.

Müslüman Kürt halkının durumuna değinilen bildirgede, Kürt halkının siyasal haklarını gasp eden emperyal güçlerin bugün de itibarına kastettiğine dikkat çekilerek, değerlerin yok edilmesine karşılık siyasal hak verme vaatlerinin aldatma olduğu ve bunun kabul edilemeyeceği belirtildi. Aynı şekilde ırkçılığın insanlığa karşı savaş olduğu ve ırkçılığın Kürt halkının mağduriyet sebebi olduğu ifade edildi.

İslam âleminde bulunan mevcut problemlere çözüm üretmek amacıyla, “İslami Uyanışa Rehberlik Etme” temasıyla düzenlenen Alimler buluşmasının, ümmetin birliği ve ümmete karşı oynanan oyunların bilincinde dünya genelinde şuurlu bir uyanışa vesile olmasını temenni ve dua ediyoruz. 

Selam ve dua ile…

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
80 gün önce
485 gün önce
619 gün önce
633 gün önce
689 gün önce
745 gün önce
780 gün önce
799 gün önce
841 gün önce
856 gün önce
1136 gün önce
1269 gün önce
1442 gün önce
1465 gün önce
1494 gün önce
1678 gün önce
1808 gün önce
1829 gün önce
1954 gün önce
2021 gün önce
2047 gün önce
2077 gün önce
2220 gün önce
2257 gün önce
2362 gün önce
2385 gün önce
2615 gün önce
2684 gün önce
2805 gün önce
2963 gün önce
2966 gün önce
3022 gün önce
3040 gün önce
3043 gün önce
3064 gün önce
3098 gün önce
3153 gün önce
3162 gün önce
3235 gün önce
3354 gün önce
3329 gün önce

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=