Lütfen bekleyin..


Veysi DEMİR

Referandumda HÜDA PAR Gerçeği!

18 Nisan 2017, 17:47 - Okunma: 4750

16 Nisan Anayasa Değişikliği Referandumu Diyarbakır Çermik’te 3 kişinin ölümüyle sonuçlanan müessif olay dışında ülke çapında sorunsuz geçti.

Ülke çapında ‘Evet’ oyları % 51’in üzerinde çıkmasıyla Anayasa değişikliği kabul edilmiş oldu. Şimdi resmi sonuçların açıklanarak resmi gazetede yayınlanması beklenecek.

Aylardır TV ekranlarında anket firmaları yetkilileri sözde uzmanların farklı yorumlarına katlanmak zorunda kaldık. Sonuçlar ortaya çıkmasına ve hangi bölgede ne olduğu gün gibi ortada olmasına rağmen, hala hezeyan dolu görüşlerine devam edenler oldu.

Ak Parti ve MHP’nin ortaklaşa getirdikleri anayasa değişikliğinde ciddi bir fire verildiği ortada. Özellikle İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok büyük ilde HAYIR oylarının fazla çıkması tam bir sürpriz ve AK Parti ile MHP kurmaylarınca düşünülmesi gereken bir uyarı olarak incelenmelidir.

24.Vefat yıldönümünde andığımız merhum Cumhurbaşkanı Özal’ın, “Elma ile armut toplanmaz” sözü bir kez daha yerine gelmiş oldu. Farklı partilerin bir araya gelmesiyle oyların toplanarak bir sonuca varılmadığı görüldü.

Ülke çapında ‘HAYIR’ oyları beklenenin üzerinde çıkması ile AK Parti ve MHP içindeki belli bir kitlenin ‘HAYIR’ oyu verdikleri ve ikna edilmedikleri ortaya çıktı. Ayrıca AK Parti içindeki kriptoların ne kadar çok etki sahibi oldukları görüldü.

Anayasa Değişikliği sonuçlarında; geçen seçimlere göre bölgemizden artarak giden ‘EVET’ oylarının etkili olduğu genel olarak kabul gördü. Ancak burada tabanına hakim olan tek parti olan HÜDA PAR realitesi bir çok kişi tarafından bilindiği halde dillendirilmek istenmedi. Bölgemizden giden dindar-muhafazkar Kürt ve Arab oyları olmasaydı sonuç değişik olabilirdi.

Neyse ki bu durumu gece yarısı İstanbul Hüber Köşkünde "Balkon Konuşması" yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Özellikle Güneydoğu'da HÜDA PAR'a gönül veren kardeşlerime teşekkür ediyorum. Güneydoğu'da büyük değişim dönüşüm yaşandı." diyerek teyid etti.

Referandum sonuçlarını değerlendiren HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu’da; ümmetin maslahatı esas alınarak referandumda ‘evet’ oyu kullandıklarını belirterek, “HÜDA PAR olarak siyasetteki yegâne ölçümüz, aziz İslam’dır. Bu ölçümüz gereği partimiz; memleketimiz, milletimiz ve ümmetimizin maslahatı için tarihi bir dönüm noktası olan bu referandumda partimiz tarihsel bir duruş sergilemiştir. Bu duruşumuz halkımızın maslahatına olacak şekilde sonuçlanmıştır ve bizim için önemli olan budur.” diyerek durumu özetledi.

 

Batman sonuçlarına baktığımızda:

EVET oyları  : % 36,48

HAYIR oyları: % 63,52 çıktı.

 

Sason, Gercüş ve Hasankeyf’te EVET oyları önde çıkarken, Batman merkez, Beşiri ve Kozluk’ta HAYIR oyları fazla çıktı.

Batman açısından sonuçlara baktığımızda aslında AK Parti ve HDP’de kan kaybının olduğunu görürüz.

AK Parti İl Teşkilatı; 15 Temmuz rüzgarını arkasına alarak, çok daha organizeli ve diğer kesimlerle birlikte iyi bir çalışma yaparak % 50’ye yaklaşabilirdi. Ancak kendi içlerinde birlik sağlayamayan teşkilatın, başta HÜDA PAR olmak üzere farklı kesimleri içine alacak şekilde bir çalışma yapması nasıl beklenebilir?

 

1 Kasım 2015 seçiminde AK Parti’nin Batman’da aldığı % 28’in üzerindeki oy ile referandum sonucu kıyaslanarak, 8 puanlık artış var diye kimse kendini kandırmasın. Bu artış başta HÜDA PAR olmak üzere referandumu destekleyen kesimlerin verdiği ödünç oylardır. Yoksa ortada AK Parti teşkilatı ve vekillerinin bir başarısı söz konusu değildir.

 

Şimdi gelelim HDP cephesine;

Alınan %63,52’lik HAYIR oyunu başarı diye kimseye yutturmasınlar. Böyle kabul etsek bile 1 Kasım 2015 seçimlerine göre 5 puanlık bir gerileme söz konusu. HDP’nin belli bir oyu olduğunu kimse inkar edemez lakin, HDP dışında CHP, SP ve özellikle Sason’da Hüseyin Yaşar faktörü ile gelen HAYIR oylarını ve algı operasyonlarının etkisinde kalarak HAYIR oyu verenleri saydığımızda aslında HDP’de büyük bir kan kaybı olduğu görülecektir.

Sonuçlar bu şekilde gün gibi ortadayken kimse zafer naraları atarak ne kendini ne de halkı kandırmasında kendi içlerinde muhasebe ve “özeleştirilerini” yapsınlar.

Sonuç itibariyle; Referandumun gönüllerdeki tek galibi; sonucu belirleyen HÜDA PAR tabanı ve dindar Kürtlerdir. 

Selam ve dua ile...

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
45 gün önce
115 gün önce
213 gün önce
269 gün önce
332 gün önce
339 gün önce
549 gün önce
591 gün önce
654 gün önce
1059 gün önce
1193 gün önce
1207 gün önce
1263 gün önce
1319 gün önce
1339 gün önce
1354 gün önce
1373 gün önce
1415 gün önce
1430 gün önce
1450 gün önce
1458 gün önce
1488 gün önce
1494 gün önce
1561 gün önce
1710 gün önce
1843 gün önce
2016 gün önce
2039 gün önce
2068 gün önce
2252 gün önce
2382 gün önce
2403 gün önce
2528 gün önce
2595 gün önce
2621 gün önce
2652 gün önce
2794 gün önce
2831 gün önce
2936 gün önce
2959 gün önce
3189 gün önce
3258 gün önce
3379 gün önce
3537 gün önce
3540 gün önce
3596 gün önce
3614 gün önce
3617 gün önce
3638 gün önce
3672 gün önce
3727 gün önce
3736 gün önce
3809 gün önce
3928 gün önce
3903 gün önce

RSS
© 2025 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=