Lütfen bekleyin..


Veysi DEMİR

Camileri hayatımızın merkezi kılmalıyız!

09 Ekim 2019, 11:16 - Okunma: 1421

Yüce dinimizin temel müesseselerinden birisi ve en başta geleni hiç şüphesiz ki camii ve mescidlerdir. Camiler, müminleri ALLAH'ın birliği etrafında toplayan; birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularının olgunlaşmasını sağlayan İslam'ın şiarı mekânlardır.

Camiler İslam dininin en belirgin şiarıdır. Yakın zamana kadar camiler İslam şehirlerinin kalbi olagelmiştir. Cami bir beldenin İslam beldesi olduğunun ilk ve en görünür işaretidir, İslami kimliğidir. Camiler sadece namaz kılınıp çıkılan bir mekân değil, dini ve sosyal hayatın merkezidir.

Bu amaçla; Diyanet İşleri Başkanlığı, 1986 yılından beri her yıl 1-7 Ekim tarihini camilerin hayatımızdaki önemine vurgu yapmak amacıyla, ‘Camiler ve Din Görevlileri Haftası’ olarak kutluyor.  Her yıl bir tema belirlenen haftanın bu yılki teması, ‘Cami ve Hayat’ olarak belirlendi.

‘Camiler ve Din Görevlileri Haftası’ Diyanet İşleri Başkanlığı Konferans Salonu’nda düzenlenen açılış programıyla başladı. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş konuşmasında, bu yılki temanın “Cami ve Hayat” olduğunu ifade ederek, “Cami ile hayatın arasını ayırdığımızda, camiden uzak kaldığımızda, kendimize ve değerlerimize de yabancılaşıyoruz” dedi.

Evet, bu hafta da, başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere tüm yetkililer haftanın önemine binaen açıklama ve mesajlar yayınladılar. Her ilde haftanın amacına uygun değişik programlar ve etkinlikler düzenlendi. Verilen konferans ve seminerlerde toplum ile caminin bütünleşmesi sağlanmaya çalışıldı.

Tabi böyle önemli bir konu sadece resmi programlara hasredilemez. Hayatın merkezinde yer alması gereken camilerimiz resmi minvalden çıkarılıp toplumla, halkla bütünleşmesi sağlanmalıdır. Bu amaçla müftüler ve imamlarımız öncülüğünde evler, kahvehane ve çayhaneler, halkın yoğun uğrak yerleri olan parklar ve özellikle de gençlere ulaşmak gayesiyle kafeler (sadece bu haftaya has değil) devamlı ziyaret edilerek; başta gençlerimiz olmak üzere tüm toplum camiye davet edilmeli ve cami ile bütünleşmesi sağlanmalıdır. Bu şekilde yapılarak ancak camiler tarihteki gerçek misyonuna kavuşması sağlanabilir.

Camiler mahalle ve şehrimizin merkezi konumuna gelmeli, tüm sorunlar ve meseleler cami merkezli hal yoluna gidilmesi için çalışma yapılmalıdır. Camiler sadece 4 duvardan ibaret donuk mekânlar değil, hayatın merkezi olduğu ortaya konulmalıdır. Bunun içinde öncelikle müftü, imam ve hocalarımızın da, “devlet memuru” kimliğinden ziyade, halkla iç içe olan ve topluma önder olacak hüviyete bürünmelidirler. Mesaisinin dolmasını bekleyen memurlar gibi değil, toplumu sahiplenen, onların her sorununa koşan örnek ve önder kişiler olmalıdırlar. İmamlarımız kendi mahallelerinde halkla birlikte olmalı, camiye gelmeyen özellikle gençleri ziyaret edip, onları kazanmaya çalışmalı ve varsa sorunlarıyla ilgilenmelidir.

Toplum olarak bizlerde, zihinsel bir değişim geçirmeli, cami ve imamlarımızı sadece cenazemiz olduğunda değil, hayatımızın her safhasında hatırlamalı ve onlara danışmadan hiçbir adım atmamalıyız.  Kahvelerde ve farklı mekânlarda değil, dostlarımızla camilerde ve vakit namazlarında buluşmalı, randevularımızı camiye ve namaza göre ayarlamalıyız. Camileri sürekli buluşma noktamız ve hayatımızın merkezi kılmalıyız. Çocuklarımızı ve gençlerimizi de bu şekilde alıştırmalı ve yetiştirmeliyiz. O zaman gerçekten camide hayat olduğunu ve hayatın camiden başladığını öğrenmiş ve bunu hayatımızda uygulamış olacağız.

Selam ve dua ile…

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
5 gün önce
75 gün önce
173 gün önce
229 gün önce
292 gün önce
299 gün önce
509 gün önce
551 gün önce
614 gün önce
1020 gün önce
1153 gün önce
1167 gün önce
1223 gün önce
1279 gün önce
1300 gün önce
1314 gün önce
1334 gün önce
1376 gün önce
1391 gün önce
1411 gün önce
1418 gün önce
1449 gün önce
1454 gün önce
1522 gün önce
1670 gün önce
1804 gün önce
1976 gün önce
2000 gün önce
2028 gün önce
2213 gün önce
2342 gün önce
2364 gün önce
2488 gün önce
2555 gün önce
2581 gün önce
2612 gün önce
2754 gün önce
2791 gün önce
2896 gün önce
2919 gün önce
3149 gün önce
3219 gün önce
3340 gün önce
3498 gün önce
3500 gün önce
3557 gün önce
3575 gün önce
3578 gün önce
3599 gün önce
3633 gün önce
3688 gün önce
3697 gün önce
3770 gün önce
3888 gün önce
3863 gün önce

RSS
© 2025 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=