Lütfen bekleyin..


Veysi DEMİR

Mülakat Zulmü Son Bulsun!

21 Eylül 2023, 19:38 - Okunma: 310

15 Temmuz darbe girişiminden sonra "FETÖ'cülerin devlete sızma girişimlerini engellemek" iddiasıyla hayata geçirilen güvenlik soruşturmaları ve mülakat sistemi atama bekleyen ve işe girme umudunda olan yüz binlerce kişiyi mağdur etmeye devam ediyor.

Bu konuda artık sabır tükendi ve hükümetin bir an evvel adım atması beklenirken; geçtiğimiz günlerde bir TV kanalında açıklama yapan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmen atamalarında mülakatın revize edilerek devam edeceğini söyledi. Bakan Tekin, öğretmen atamalarında daha önce mülakatın yüzde 100 etkili olduğunu belirterek, “Biz yüzde 50, yüzde 50 yapmak istiyoruz. Mülakat ve KPSS puanı yarı yarıya etkili olacak. Biz ideolojik kayırmalara asla müsaade etmeyeceğiz. Mülakatta hakkaniyetsizlik olmayacak…” Dedi.

Bakan Tekin’in bu açıklaması ve itirafı sonrası, önceki gün X’te #MülakatAdaletinKatilidir” Tag’ı açan binlerce kişi seslerini duyurmaya çalıştılar.

HÜDA PAR Batman Milletvekili Serkan Ramanlı da seçim öncesinde verilen ''mülakat kalkacak'' vaadinin yerine getirilmemesine tepki göstererek hükümet yetkililerine çağrıda bulundu.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Ramanlı: “Mülakatın kaldırılması Sayın Cumhurbaşkanı’nın seçim vaadidir ve hükümet açısından da bağlayıcıdır. Tek istisnası “görevin getirdiği zorunluluklar”dır ki, bunlar da oldukça sınırlıdır. Seçimde verilen vaatlerin mümkün olan en kısa sürede yerine getirilmesi gerekir…” dedi. 

15 Temmuz darbe girişiminden sonra sözde FETÖ’cülerin devlete sızma girişimlerini engelleme amaçlı getirilen bu sistemde, kantarın topuzu iyice kaçtı ve adaletsizlik, suiistimal ve torpilin merkezi durumuna dönüştü. Uygulanmaya başladığı dönemden bu yana HÜDA PAR, sürekli ve düzenli olarak her fırsatta mülakat uygulamasını gündeme getirerek kaldırılması gerektiğini savundu. Yine HÜDA PAR 14 Mayıs 2023 Genel Seçimlerinden önce açıkladığı seçim beyannamesinde, "Personel alımlarında ehliyet ve liyakat gözetilmeli" başlığı altında; devlet kurumlarına personel alımlarında ehliyet ve liyakat gözetilerek adaletin sağlanması için, başarılı ve liyakatli kişilerin haksız yere elenmesine, adam kayırmaya ve torpile son vermek için mülakat sisteminin kaldırılması gerektiğini açıkladı.

14 Mayıs 2023 seçimleri öncesi 11 Nisan 2023 Günü Cumhurbaşkanı Erdoğan, “AK Parti Seçim Beyannamesi ve Milletvekili Aday Tanıtım Toplantısı”nda gençlere birçok müjde verdi ve kamuya alımlarda zorunlu durumlar dışında mülakatın da kaldırılacağını, işe alımların gençlerin sınavlardaki başarı sıralamasına göre yapılacağını söyledi.

Peki, seçimlerden bu yana 4 aya yakın zaman geçmesine rağmen bu konuda neden bir adım atılmıyor? Mülakat Sistemi’nden ne fayda bekleniyor? Her yönüyle haksızlık ve adaletsizliğin zirvesine ulaşan bu uygulamadan ne murad ediliyor ve bununla ne elde edilmek isteniyor? Anlamak mümkün değildir?

Adım atılması bir yana Bakan Tekin’in açıklaması yaraya tuz basmaktan öteye geçmemiştir.

FETÖ için uygulandığı söylenen fakat keyfiliğe ve her türlü suiistimale açık olan mülakatlarda aslında zamanında FETÖ ve Ergenekon adlı devlet içindeki “kirli yapıların” hazırlamış olduğu istihbari bilgilerden oluşan “devlet hafızası”ndan gelen bilgiler esas alınıyor ve adaylar eleniyor. Mülakatlarda tamamen mülakat komisyonlarının inisiyatiflerine bırakılıyor. Durum bu olunca aslında tam da FETÖ ve Ergenekon gibi yapıların istediği kişilerin alımları yapılıyor ve diğerleri bir bahane ile eleniyor.

İşin bir başka boyutu ise, eğer asıl olan “Mülakat” olacaksa ve karar buna göre verilecekse KPSS gibi sınavlara ne gerek var? Neden bir öğretmen, memur, polis, subay veya işçi; yazılı sınav için aylarca hatta yıllarca ter döküyor?

Bahsi geçen “devlet hafızasında” Hükümete yakın STK ve vakıfların etkinliklerine katılmak ve üye olmak da suç olarak görülüp bu kişilerin elendiği örnekler yığınla mevcuttur. Daha önce HÜDA PAR sözcülerinin açıkladığı gibi: “Cumhurbaşkanı Erdoğan bile mevcut devlet hafızasına göre güvenlik soruşturmasından geçemez.”

Sonuç olarak; bu zulmün ve yaşanan adaletsizliğin bir an önce son bulması ve gençlerin umudunun kırılmaması ve adaletin tesisi için mülakat sistemi uygulamasına son verilerek puan ve liyakate öncelik verilmelidir.

Selam ve dua ile…

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
79 gün önce
485 gün önce
618 gün önce
632 gün önce
688 gün önce
744 gün önce
780 gün önce
799 gün önce
841 gün önce
856 gün önce
1136 gün önce
1269 gün önce
1441 gün önce
1465 gün önce
1494 gün önce
1678 gün önce
1807 gün önce
1829 gün önce
1954 gün önce
2021 gün önce
2047 gün önce
2077 gün önce
2220 gün önce
2256 gün önce
2361 gün önce
2384 gün önce
2614 gün önce
2684 gün önce
2805 gün önce
2963 gün önce
2966 gün önce
3022 gün önce
3040 gün önce
3043 gün önce
3064 gün önce
3098 gün önce
3153 gün önce
3162 gün önce
3235 gün önce
3354 gün önce
3329 gün önce

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=