Lütfen bekleyin..


Veysi DEMİR

Hoş Geldin Ya Şehr-i Ramazan!

07 Haziran 2016, 11:48 - Okunma: 3224

Evveli rahmet, ortası mağfiret ve sonu cehennem ateşinden kurtuluş olan, bereketleri ve hayırları içinde barındıran Ramazan Ayı’nın, tüm Müslümanlar ve insanlık için bir fırsat olduğunun bilincinde olarak hayatımızı bütün yönleriyle İslama uygun olarak tanzim etmemiz gerektiğini unutmayalım.

Ramazan’ın, manevi ikliminden hakkıyla yararlanmak ve maddi-manevi yönden güzel bir ay geçirmek  temennisi ile tüm İslam aleminin Ramazan-ı Şerifini tebrik eder; bu ayın Müslümanlar arasında vahdete, kardeşliğe ve insanlık için hidayet ve kurtuluşa vesile olmasını Rabb-i Rahim’den niyaz ederim.

On bir ayın sultanı Mübarek Ramazan ayına girmenin heyecan ve mutluluğunu yaşıyoruz. Ramazan ayında vaktimizi geçirdiğimiz ve en çok kullandığımız kavramların manaları ve bu isimlerin nereden geldiğine bakalım…

Öncelikle Ramazan kelimesinden başlayalım. Bu mübarek ayın isminin nereden geldiğine baktığımızda bu ismin Kur’an’ı Kerimde ALLAH'ın (CC) verildiğini görürüz. -El Bakara Suresi:185.Ayet-

Ramazan’ın kelime manası yakma, mahvetme demektir. Ramazan orucuyla kişi, günahlarını yaktığı mahveylediği için bu isim verildiği rivayet edilir. -Abdullah Yeğin-Yeni Lugat- Hizmet Vakfı Yayınları-1992-İstanbul-

Oruç:

Oruç kelimesi ve ibadeti Arapça’da ve Kur’an’da 'Savm' olarak geçiyor. Çoğulu  yani Cem’i Siyam’dır. Oruç, Farsçadan Türkçeye geçmiş bir isimdir. Kelimenin aslı "ruze"dir. Türkçeye "oruze" şeklinde geçerken zamanla "oruç"  hâlini almış ve bu şekilde kullanılır olmuştur. Gün boyu anlamına gelir. Tüm gün oruçla geçirildiğinden bu adı almıştır. Kürtçede de aynı şekilde bütün gün anlamında “roji” deniliyor.

İmsak:

Orucun başladığı zaman dilimine denir. Kelime manası “tutmak” demektir. Oruçlu olan kişi, gün boyu kendini yeme, içme ve cima’dan sakındırıp tuttuğundan bu isim verilmiştir.

Teravih:

Ramazanda Yatsı namazından sonra 20 rekat olarak kılınan namazdır. Kelime manası “rahatlama” demektir. Cemaatle kılınınca 4 rekatta bir salavat getirilme esnasında istirahat edilerek rahatlama sağlandığından bu namaza 'Teravih Namazı' denilmiştir. -İbni Kasım Şerhi Bacuri 1. Cild Sayfa 203-

İftar:

İmsakın zıddıdır. Orucun açılmasıdır. Kelime manası, yarmak, ayırmak, açmak demektir. Gün sonunda orucu açmak anlamında kullanılır.   

Zekat:

Zekat, artma, ziyadeleşme ve temizleme demektir. Zekat vererek malın artması anlamında bu isim kullanıldığı söylendiği gibi, maldan zekat çıkarılarak malın arındırılması ve temizlenmesinden dolayı bu adı aldığı da söylenir.

Mukabele:

Mukabele karşılık verme, karşılıklı okuma anlamına gelir. Bir kimsenin Kur'an'ı ezberden veya bakarak yüksek sesle okuması ve onu dinleyen topluluğun da sessizce Kur'an'dan takip etmesine "mukabele" denir.

Peygamber Efendimize (S.A.V.)'e ilk vahyin gelişiyle başlayan Kur'an'ın indiriliş süreci, 632 yılına kadar, yaklaşık yirmi üç yıl devam etmiştir. Peygamberimizle Cebrail, her yıl Ramazan ayında bir araya gelerek, o güne kadar indirilen Kur'an ayetlerini, karşılıklı olarak okurlardı. Önce Cebrail okur Peygamberimiz dinlerdi. Daha sonra da Peygamberimiz okur, Cebrail dinlerdi. Bu durum Peygamberimizin vefat ettiği yıl 632 de iki kez tekrarlanmıştır. Peygamberimizin bu davranışını kendilerine örnek alan Müslümanlar, bunu dini bir gelenek olarak günümüze kadar sürdürmüşlerdir. İşte bu şekilde karşılıklı olarak; birinin Kur'an'ı okuyup, diğerlerinin dinlemesine "mukabele" denir.

Sadaka-ı Fıtr (Fitre):

Ramazan ayında Müslümanların yerine getirmeleri gereken ibadetlerden biri de fıtr sadakasıdır. Fıtrat, yaratılış zekatı denildiği gibi, oruç ve beden zekatı da denir.

Halk arasında buna "fitre" denir. Zekâttan ayrı olarak, her Müslüman yılda bir kez muhtaç kimselere "fitre" verir. Fitre, zekâta göre daha küçük çaptaki bir yardımdır. Bunda belli bir yaşa gelmiş olma şartı aranmaz. Bir ailedeki bütün bireylerin fıtr sadakasını büyüklerinden biri verebilir...

Hakkıyla eda edeceğimiz ve faydalanacağımız huzurlu bir Ramazan geçirmemiz dileğiyle ALLAH'a (C.C.) emanet olun...

Selam ve dua ile...

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
19 gün önce
236 gün önce
278 gün önce
341 gün önce
747 gün önce
880 gün önce
894 gün önce
950 gün önce
1006 gün önce
1027 gün önce
1041 gün önce
1061 gün önce
1103 gün önce
1118 gün önce
1138 gün önce
1145 gün önce
1176 gün önce
1181 gün önce
1249 gün önce
1397 gün önce
1531 gün önce
1703 gün önce
1726 gün önce
1755 gün önce
1940 gün önce
2069 gün önce
2091 gün önce
2215 gün önce
2282 gün önce
2308 gün önce
2339 gün önce
2481 gün önce
2518 gün önce
2623 gün önce
2646 gün önce
2876 gün önce
2946 gün önce
3067 gün önce
3225 gün önce
3227 gün önce
3284 gün önce
3302 gün önce
3305 gün önce
3326 gün önce
3360 gün önce
3415 gün önce
3424 gün önce
3497 gün önce
3615 gün önce
3590 gün önce

RSS
© 2025 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=