Lütfen bekleyin..


Veysi DEMİR

Basın Özgürlüğü mü Dediniz?

25 Temmuz 2024, 01:29 - Okunma: 513

Bilindiği gibi 24 Temmuz 1908'de Anayasanın yeniden yürürlüğe girmesiyle o gün çıkan gazetelerin baskı kalıplarını sansür memurlarına vermeyi reddetmesi nedeniyle 24 Temmuz, 1971 yılından beri “Gazeteciler ve Basın Bayramı” olarak kabul edilip kutlanıyor.

O tarihten beri her yıl 24 Temmuz’u sansür kalkmış diye bayram olarak kutluyoruz kutlamasına, lakin aslında sansür hiçbir zaman kalkmadı ve her devirde farklı şekillerde de olsa devam ediyor. Sadece devlet kurumları değil, patronlar, güç odakları, menfaat grupları, reklam verenler, lobiler vs. “mahalle baskısı” oluşturarak basın ve medya kuruluşları üzerinde bir şekilde sansür ve baskı uyguluyorlar.

Evet, sansür ve basın üzerindeki baskı hiçbir zaman kalkmadı. Ama bizler yapılan algıya kanarak, sanki 1908 yılından beri sansür gerçekten kaldırılmış gibi her yıl basın kuruluşları olarak açıklama yapıp bugünü kutluyoruz. Hakikatte ise sansür ve baskılar hiçbir zaman kalkmadı ve insanlık var oldukça da farklı saik ve yöntemlerle devam edecektir. Basında sansür kalkacak demek ham hayalden öte bir şey değildir.

Gazze’de 9 aydan fazla bir süredir israil terör örgütü (İTÖ)’nün dünyanın gözü önünde sivillere yönelik sürdürdüğü katliamlar ve soykırımda 40 Bin’e yakın sivil vahşice katledildi. Bu vahşet, insani kıyım, katliamlar, açlık, ambargo, insani dramları ve ‘Filistin anlatısını’ dünyaya duyurmaya çalışan gazeteciler emperyalist batı ülkelerinde her türlü baskıya maruz kalıyor. Gazze Şeridi’nde ise (hafta sonu rakamlarına göre) vahşeti ve insani trajediyi dünyaya duyurmaya çalışan 162 gazeteci meslektaşımız katledildi. Bütün bunlar yapılırken ulusal ve uluslararası medya kuruluşları, basın özgürlüğünden dem vurup kutlama yaparken, neden bu konu akıllarına gelmiyor? Hani basın özgürlüğü? Hani ifade özgürlüğü? Siz hangi günü ne diye kutluyorsunuz? Üstelik batıda Gazze’deki İTÖ vahşetini gündeme getirmeye çalışan meslektaşlarımız baskının her türlüsüne maruz kaldı, işlerine ve kariyerlerine son verildi. Bütün bu baskılar yapılırken neden basın kuruluşlarından tıpkı devletler ve uluslararası kurumlar gibi ses çıkmıyor? Özgürlük, hayat hakkı, ifade özgürlüğü, özgür irade, çocuk hakları, kadın hakları, insan hakları, özgür basın gibi kavramlar neden sadece batılılar söz konusu olunca geçerli oluyor? Neden söz konusu Müslümanlar ve mazlum coğrafyalar olunca bu hakların bir hükmü kalmıyor?

Gazze’de gerçekler bilinmesin diye, dünya halkları vahşetten haberdar olmasın diye gazeteciler ve basın emekçileri bilinçli ve planlı olarak katledildiği ve buna ses çıkarılmadığı bir ortamda tıpkı diğer özgürlükler gibi basın özgürlüğünden de bahsedemeyiz. Gazeteciler ve ailelerinin bilinçli olarak katledildiği bir ortamda basın özgürlüğünden ve sorunlarından nasıl bahsedebiliriz?

Bu yüzden Gazze başta olmak üzere dünyanın farklı coğrafyalarında baskı altında olan ve katledilen gazeteciler ve sivillerden dolayı ‘24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı, tıpkı ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde olduğu gibi buruk olarak geçiriyoruz. Gazetecilerin aileleriyle birlikte katledildiği bir süreçte basının sorunlarını dile getirmekten hayâ ediyor ve bunun uygun bir tavır olmadığını düşünüyorum. Cenaze yerdeyken başka meseleyle ilgilenilemez. Bu barbarlık karşısında tüm meslektaşlarımızı ve basın kuruluşlarını Gazze’de ağır şartlarda görevlerini yapmaya çabalayan meslektaşlarımıza destek olmaya ve onların sesi olmaya davet ediyorum.  

Katliam ve soykırımların yaşanmadığı ve meslektaşlarımızın sorunlarının çözüme kavuştuğu gerçek bayramlara kavuşmayı temenni ediyorum.

Selam ve dua ile...

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
66 gün önce
136 gün önce
234 gün önce
290 gün önce
353 gün önce
360 gün önce
570 gün önce
612 gün önce
675 gün önce
1081 gün önce
1214 gün önce
1228 gün önce
1284 gün önce
1340 gün önce
1361 gün önce
1375 gün önce
1395 gün önce
1437 gün önce
1452 gün önce
1472 gün önce
1479 gün önce
1510 gün önce
1515 gün önce
1583 gün önce
1731 gün önce
1865 gün önce
2037 gün önce
2060 gün önce
2089 gün önce
2274 gün önce
2403 gün önce
2425 gün önce
2549 gün önce
2616 gün önce
2642 gün önce
2673 gün önce
2815 gün önce
2852 gün önce
2957 gün önce
2980 gün önce
3210 gün önce
3280 gün önce
3401 gün önce
3559 gün önce
3561 gün önce
3618 gün önce
3636 gün önce
3639 gün önce
3660 gün önce
3694 gün önce
3749 gün önce
3758 gün önce
3831 gün önce
3949 gün önce
3924 gün önce

RSS
© 2025 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=