Lütfen bekleyin..


Veysi DEMİR

Takdir ve taltif kültürümüz neden yok?

22 Kasım 2019, 12:17 - Okunma: 1444

Taltif:  iyilik ederek gönül alma ile birini nişan, madalya, aylık artırma vb. şeylerle ödüllendirme anlamına gelir.

Takdir etmek: Önemini, gerekliliğini, değerini anlamak, değer biçmek ve değerlendirmek anlamlarına gelir.

Toplum olarak maalesef bir işte veya olayda başarılı birini gördüğümüzde onu takdir etmek, taltif etmek ve onu bununla teşvik etme yerine hemen onun eksiklerini görmeye ve gündeme getirmeye çalışıyoruz. Bunu kıskançlıktan mı? Yoksa bilgisizlikten mi yapıyoruz? Anlamak mümkün değil.

Oysa hayat kitabımız ve Anayasamız Kur’an’a baktığımızda iman edip salih amel işleyen müminleri ALLAH’u Teala’nın övdüğünü ve mükafatlarını sıraladığını görüyoruz:

İşte birkaç örnek:

"Allah, mümin erkek ve kadınlara altından ırmaklar akan, içinde ebedî kalacakları cennetleri ve Adn cennetlerindeki güzel meskenleri vadetmiştir. Allah’ın rızası ise hepsinden daha büyüktür. Bu, kurtuluşun en büyüğüdür." -Tevbe Suresi: 72-

“Andolsun ki o ağacın altında sana biat ettikleri zaman, Allah müminlerden razı olmuştur. Onların kalplerinde olan (samimiyeti) bilmiş, üzerlerine sekinet indirmiş ve onları yakın bir fetihle mükâfatlandırmıştır.” -Fetih Suresi: 18-

Aynı şekilde tek önder ve örneğimiz Peygamber Efendimiz (S.A.V.)’in ashabını övdüğünü ve onlara uymamız gerektiğini bildirdiğini görüyoruz. Peygamber efendimiz ashabını: “insanlık tarihinin en hayırlı nesli” -Buhârî ve Müslim- ve “ümmetin en hayırlıları” -Müsned, V, 350- olarak tavsif etmesi gibi siyer ve hadislerde çokça örneklere rastlıyoruz.

Bizim bakış açımız ve anlayışımız ile Peygamber efendimiz ve salih insanların bakış açısı ve anlayışını şu örnekle anlamak mümkündür. O zaman ne durumda olduğumuzu göreceğiz. 

“Hz. Peygamber ashabıyla beraber bir gün Medine’de yürürken yol kenarında bir köpek ölüsüne denk gelirler. Sahabelerden bazıları manzara karşısında “Bu leş ne kadar da pis kokuyor” demekten kendilerini alamazlar. Bu durum karşısında Allah Resûlü ise şu hikmetli sözü söylemiştir:  “Köpeğin ne güzel dişleri var!”

İşte Peygamber bakışı ve anlayışı! Bir köpek ölüsünden bile güzel bir nokta çıkarmak. Herkesin iğrendiği bir olayda güzel bir nokta ve bakış açısı yakalamak.

Bizler ise, bir kardeşimizin veya akrabamızın çalışkanlığı ve başarısını gördüğümüzde onun bu başarı ve gelişme göstermesi karşısında, İslam kardeşliği gereği sevinmemiz, onu takdir ve taltif etmemiz gerekirken, maalesef başarısını küçümsemeye ve kusurlarını aramaya, yüzüne vurmaya ve toplumda dillendirmeye başlarız. Onun başarısına sevinip sahiplenmemiz gerekirken onun ayağını kaydırmaya çalışırız. 99 iyiliği olsa da, bir kusuru varsa, onu gözümüzde büyütür ve sürekli olarak o kusuru gündemimize alır ve onu işleriz.  Sanki o bir, 99’dan büyükmüş gibi bir tavır takınırız ve o iyilikleri hiç görmeyiz. Bu ahlak İslam ahlakı değildir. Ve Müslümanlar olarak bu ahlak bize yakışan ve uyan bir ahlak olmadığını bilmeli ve ivedilikle terk etmeliyiz.

Aynı davranışı yakınlarımıza ve evlatlarımıza da yapıyoruz. Sadece kusurlarını görüp ona endeksleniyoruz ve onlara kızıyoruz. Onların iyilik ve güzel hasletlerini ise hep görmezden geliyoruz. Kusurlarımızı ve yakınlarımızın kusurlarını tabi ki görüp, onların izalesi için gayret gösterelim. Ancak bunu yaparken, iyi hasletleri ve güzel amel ve başarılı çalışmalarını da görüp takdir edelim. Gerekirse taltif ederek onları ödüllendirelim. Böyle yaparsak hem onları kazanmış, hem de onları iyiliklere teşvik etmiş oluruz. Aksi durumda “Ne yaparsam yapayım bir şey değişmiyor zaten?” düşüncesine ve vehmine kapılan gençlerimizi ve yakınlarımızı kaybederiz. Yanlış davranışlarda uyarmasını biliyorsak; güzelliklerde de ödüllendirmesini bilelim. Unutmayalım Kur’an’da sürekli cehennem ayetinden sonra cennetin güzellikleri ve mükâfatları zikredilir. Hayat tek yönden ibaret değildir.

Selam ve dua ile…

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
19 gün önce
236 gün önce
278 gün önce
341 gün önce
747 gün önce
880 gün önce
894 gün önce
950 gün önce
1006 gün önce
1027 gün önce
1041 gün önce
1061 gün önce
1103 gün önce
1118 gün önce
1138 gün önce
1145 gün önce
1176 gün önce
1181 gün önce
1249 gün önce
1397 gün önce
1530 gün önce
1703 gün önce
1726 gün önce
1755 gün önce
1940 gün önce
2069 gün önce
2091 gün önce
2215 gün önce
2282 gün önce
2308 gün önce
2339 gün önce
2481 gün önce
2518 gün önce
2623 gün önce
2646 gün önce
2876 gün önce
2945 gün önce
3066 gün önce
3225 gün önce
3227 gün önce
3284 gün önce
3302 gün önce
3305 gün önce
3326 gün önce
3360 gün önce
3415 gün önce
3424 gün önce
3497 gün önce
3615 gün önce
3590 gün önce

RSS
© 2025 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=