Lütfen bekleyin..


Veysi DEMİR

Bu nasıl bir cinayettir böyle?

11 Mart 2020, 08:58 - Okunma: 3935

Bölgemizde kanaat önderleri ve âlimlerimizin sosyal olaylarda “arabulucu” rolünü üstlenerek başta kan davaları olmak üzere toplumuzda karakol ve adliyeye ihtiyaç kalmadan birçok olayı çözdükleri yüzyıllardır bilinen bir gelenek ve sosyal bir müessesedir. Bölgedeki otoritelerimiz olan bu sosyal müessese herkes tarafından kabul gören, cari ve aktif bir şekilde yüzyıllardır varlığını sürdürüyor.

Son zamanlarda bölgemizde ve toplumsal yapımıza aykırı olaylar ve cinayetler ile karşılaşıyoruz. Önce ocak ayında bölgemizde saygın bir konumda olan Norşin Medresesi Başmüderrisi Şeyh Abdulkerim Çevik, sorunlarının çözümü için yanına gelen bir kişi tarafından öldürüldü. Kadim bir gelenek olan ara buluculuk görevi icra edilirken böyle bir cinayet daha önce yaşanmamıştı. Bu olay bölgede toplumsal olarak bir kırılmaya yol açtı.

Daha bu olayın şokunu atlatmamışken bu defada Batman’da yaşanan bir cinayet olayıyla şok olduk

5 Mart Perşembe günü Batman merkeze bağlı Demirbilek Köyünde iki aile arasında çıkan tartışmayı tatlıya bağlamak ve sulhu sağlamak için Batman eski Milletvekili Faris Özdemir'in ağabeyi, kanaat önderi, Raman aşireti büyüklerinden Ferit Özdemir, araya girdi. Buna rağmen taraflar arasında silah çekilmesi sonucu Ferit Özdemir ve 2 kişi yaralandı. Olay yerine çağrılan ambulansla özel bir hastanede ilk müdahalesi yapılan Özdemir, ağır yaralı olarak ambulans uçakla Malatya Turgut Özal Tıp Fakültesi’ne sevk edildi. Burada yapılan tüm müdahalelere rağmen Özdemir vefat etti.

Yapılan işlemlerin ardından Malatya Turgut Özal Tıp Fakültesi’nden Pazar günü Batman’a getirilen Ferit Özdemir’in naaşı öğle namazından sonra Çeşmebaşı (Serekaniye) köyünde kılınan cenaze namazının ardından Demirbilek (Meymuniye) köyü aile mezarlığında gözyaşları arasında toprağa verildi.

Cenaze törenine; İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Zekeriya Yapıcıoğlu, Vali Hulusi Şahin, Milletvekili Ziver Özdemir, Mardin eski Milletvekili Orhan Miroğlu, HÜDA PAR Batman İl Başkanı Davut Şahin, belediye başkanları, çok sayıda eski ve yeni milletvekili, üst düzey bürokratlar, siyasi partilerin il ve ilçe başkanları, Kurum müdürleri, STK temsilcileri, bölgenin kanaat önderleri ve 10 binlerce seveni katıldı.

Olay büyümesin mesele sulh ve selametle çözülsün diye araya gir ve silahla vurul. Bu nasıl bir vahşet ve aymazlıktır?

Öncelikle bölgemizde bir meselede araya birileri girmişse mesele ona havale edilir ve onun vereceği çözüm beklenir. Bu arada böyle silah çekme gibi ahmakça ve hoyratça hareketler yapılmaz. Bu olayda hedefin merhum Ferit Özdemir olmaması olayın vahameti ve cinayetin büyüklüğünü hafifletmez. Şunu unutmayalım ki; bu hareket başta toplumsal geleneğimize ve “ara bulucu” müessesesine karşı işlenmiş büyük bir cürümdür. Bundan dolayı bu olay sadece Ferit Özdemir veya Ramanlılara karşı yapılmış değil, tüm coğrafyamızın; Kürdüyle, Arabıyla, Türküyle ve Zazasıyla bölgede yaşayan tüm halklara yönelik düzenlenmiş hain bir saldırı ve cinayettir. Bu cürmün büyüklüğüne göre de ceza hukuku dışında “toplumsal tavır” anlamında da bir karşılığı olmalıdır.

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
130 gün önce
158 gün önce
200 gün önce
298 gün önce
354 gün önce
417 gün önce
424 gün önce
634 gün önce
676 gün önce
739 gün önce
1144 gün önce
1278 gün önce
1292 gün önce
1348 gün önce
1404 gün önce
1424 gün önce
1439 gün önce
1458 gün önce
1500 gün önce
1515 gün önce
1535 gün önce
1543 gün önce
1573 gün önce
1578 gün önce
1646 gün önce
1795 gün önce
1928 gün önce
2101 gün önce
2124 gün önce
2153 gün önce
2337 gün önce
2467 gün önce
2488 gün önce
2613 gün önce
2680 gün önce
2706 gün önce
2737 gün önce
2879 gün önce
2916 gün önce
3021 gün önce
3044 gün önce
3274 gün önce
3343 gün önce
3464 gün önce
3622 gün önce
3625 gün önce
3681 gün önce
3699 gün önce
3702 gün önce
3723 gün önce
3757 gün önce
3812 gün önce
3821 gün önce
3894 gün önce
4013 gün önce
3988 gün önce

RSS
© 2026 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=