Lütfen bekleyin..


Veysi DEMİR

Tarım Ve Gıdanın Kıymetini Ne Zaman Bileceğiz?

17 Kasım 2022, 12:56 - Okunma: 641

Tarım ve gıda konusunu Rusya-Ukrayna savaşının başlaması sonrası “Adım Adım Gıda Savaşına Doğru” ve Eylül ayında da, “Tarım arazilerini imara açmak ihanettir!” başlıklı yazıları kaleme alıp konunun önemini ve tedbir alınmazsa ileride yaşanacak tehlikelere ve sıkıntılara işaret etmiştim.

Dünya nüfusunun sürekli artmasının yanında iklim değişikliği, çevre sorunları, küresel ısınma, kuraklık, Kovid-19 salgını, üretim ve tedarik zincirlerinde yaşanan sorunlara ek olarak 24 Şubat 2022 günü Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi sonrası küresel çapta gıda krizi ve tedarikinde sorunlar artmaya başladı. Neyse ki Türkiye’nin girişimiyle tahıl koridoru oluşturularak dünyanın tahıl ambarı Ukrayna’dan tahıl sevkiyatı yapılarak dünya ülkeleri büyük bir krizden şimdilik kurtarıldı. Ancak artan nüfus ve tarım arazilerinin imara açılmasıyla tarım alanlarının sürekli küçülmesi sonucu ileride insanlık büyük bir gıda krizi ile karşı karşıya kalacaktır.

Gıda sorunu konusu bu kadar ciddi iken halklar ve devletler için “Milli Güvenlik Sorunu” haline gelmişken, bu soruna ivedilikle halklar ve devlet olarak eğilmemiz ve geleceğimizi düşünmemiz gerekirken; tarım alanlarını çeşitli amaçlarla imara açmaya devam ediyoruz. Eylül ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Cumhuriyet tarihinin en büyük konut hamlesi olarak açıkladığı “Sosyal Konut Projesi” hamlesi gerçekten ev sahibi olmayan kesimler için önemi göz ardı edilemez. Burada bir sorun yok, hatta takdir ve tebrik edilecek bir proje olduğunu söylemeliyiz. Lakin ortada ciddi bir sorun var, bunun görülmesi lazım. Bazı illerde tarım alanlarına “Millet Bahçesi” yapılması kararı alınırken, bazı illerde ise ekili tarım arazileri konut yapılmak üzere TOKİ’ye devrediliyor. Tarım ve gıdanın bu kadar önemli ve stratejik bir hal aldığı günümüzde tarım arazilerine konut ve sanayi tesislerinin yapılmasının haklı bir izahı olamaz. Konut ve sanayi tesisleri için tarıma elverişli olmayan çorak alanların tahsis edilmesi gerekirken, neden tarım arazileri heba ediliyor? Anlamak mümkün değildir.

Alın size bir örnek:  

Batman’ın Kuyubaşı (Cigerlo) Köyü’nde 1965 yılından beri ekilen binlerce fıstık ağacı ile dolu tarla konut yapımı için TOKİ’ye devredildiği belirtildi. Bu haber üzerine 10 Ekim’de yıllardır arazileri ekip-biçen ve devlete ecri misil ödeyen köylüler basın açıklaması yaparak duruma tepki gösterdiler.

Bölgede şu anda 30 bine yakın fıstık ağacının bulunduğunu belirten köylüler, “Şimdi de fıstık tarlalarının TOKİ’ye devredileceğini öğrendik. Gecemizi gündüzümüze katarak adeta bir çocuk gibi yetiştirdiğimiz ağaçlarımızın bulunduğu bu tarlalar şimdi TOKİ’ye devredilip sosyal konut projesi yapılmak isteniyor. 30 bine yakın fıstık ağacı kesilip beton yığınına dönüştürülmek isteniyor. Bu ağaçlar yaklaşık 10 ila 35 yıllık ağaçlardır ve ürün vermektedir.” dediler.

Bu kadar sayıda fıstık ağaçlarının ve üzüm omçasının olduğu tarlaların, TPAO petrol sahası ve özel güvenlik sahası olduğu gerekçesiyle köylülerin talebine rağmen daha önce satılmamış. Burası ülkemizde ilk petrol bulunan yer olan Batı Raman petrol sahası olması ve örümcek ağı gibi boru hatlarının bulunması sebebiyle daha önce DİKA ve Batman İl Özel İdaresi’nin birlikte yapacağı mesire alanı projesine petrol sahası ve TPAO'nun güvenlik bölgesi olduğu gerekçesiyle izin verilmedi. Şimdi ne oldu da konut izni veriliyor. Tarım alanlarının imara açılması bir yana, burada konut yapılırsa petrol kuyuları, boru hatları ve petrol atıklarının olduğu bölgede ileride yaşanacak zemin ve bina çökmeleri ile muhtemel patlamanın vebalini kim üstlenecek? İvedilikle bu karardan dönülmeli ve konutlar tarım ve petrol alanı dışında bir mıntıkada yapılmalıdır.

Selam ve dua ile…

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
40 gün önce
110 gün önce
208 gün önce
264 gün önce
327 gün önce
334 gün önce
544 gün önce
586 gün önce
649 gün önce
1054 gün önce
1188 gün önce
1202 gün önce
1258 gün önce
1314 gün önce
1334 gün önce
1349 gün önce
1368 gün önce
1410 gün önce
1425 gün önce
1445 gün önce
1453 gün önce
1483 gün önce
1489 gün önce
1556 gün önce
1705 gün önce
1838 gün önce
2011 gün önce
2034 gün önce
2063 gün önce
2247 gün önce
2377 gün önce
2398 gün önce
2523 gün önce
2590 gün önce
2616 gün önce
2647 gün önce
2789 gün önce
2826 gün önce
2931 gün önce
2954 gün önce
3184 gün önce
3253 gün önce
3374 gün önce
3532 gün önce
3535 gün önce
3591 gün önce
3609 gün önce
3612 gün önce
3633 gün önce
3667 gün önce
3722 gün önce
3731 gün önce
3804 gün önce
3923 gün önce
3898 gün önce

RSS
© 2025 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=