Lütfen bekleyin..


Veysi DEMİR

Camiler ve Saf Düzeni

25 Kasım 2021, 18:40 - Okunma: 1219

Korona salgınının başlamasından bu yana önce camiler kapandı, sonrada maske ve sosyal mesafe kuralı ile ibadete açıldı. Geçtiğimiz Cuma gününe kadar camilerde bu şekilde namaz kılınmaya devam edildi.

13 Mart 2020 tarihinden beri cami ve mescitlerde uygulanan korona tedbirleri 12 Kasım 2021 Cuma günü Cuma namazından sonra Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, 81 ile gönderdiği genelge ile camilerde "normal saf" düzenine geçildi. Yayınlanan genelgede “…temizlik ve maske kurallarına uyulmak kaydıyla cami ve mescitlerde cemaatle kılınan farz namazların normal saf düzenine göre eda edilmesi…” istendi. Aynı gün İkindi namazında normal saf düzenine göre namaz kılınmaya başlandı. Ne var ki, cami cemaatlerinde bu konuda kafa karışıklığı yaşanıyor. Halen hastalık endişesi ve yaklaşık 1,5 yıldır devam eden alışkanlıktan dolayı cami cemaatlerinden bir kısmı aynı tedirginliği yaşadığından, normal saf düzeni yerine aralıklı namaz kılmayı tercih ediyor. Bu tedirginliğin kalkması ve sünnete uygun saf düzenine geçilmesi zaman alacak gibi.

Geçtiğimiz Cuma günü de sosyal mesafesiz ilk Cuma namazı da kılındı. Gittiğim camide hutbede imam Diyanet İşleri Başkanlığının bir hafta önce yayınladığı genelgeyi hatırlatarak, eskiden olduğu gibi sünnete uygun şekilde normal saf düzenine göre namazda saf tutulmasını istedi. Ancak yine de aralıklı namaz kılmaya devam edenler oldu.

Salgının ilk dönemlerinden beri salgın tedbirlerine en çok uyulan mekânların camiler olduğunu herkes biliyor. Bunu hükümet yetkilileri de daha önce açıkladı. İlginç olan ise dışarıda bu tedbirler uygulanmaz iken nedense camilerde uygulanmak istenmesi idi. Hiçbir mekânda uygulanmayan kurallar nedense konu camiler olunca uygulamaya konulmak isteniyor. Sanki camiler hastalık yayan merkezlermiş gibi bir algı kimi kesimlerce “utanmaz” bir şekilde gösterilmek istendi. Camiler hastalık yayan yerler değil, ruhi ve maddi temizlenme ve arınma yerleridir. Buna rağmen sanki salgının yayılma mekânı gibi kısıtlamaların muhatabı olması kabul edilecek bir durum değildir.

Kısıtlamaların neredeyse her alanda kaldırıldığı, okulların geçte olsa yüz yüze eğitime başladığı, tüm işyerlerinin herhangi bir kısıtlama olmaksızın açıldığı, salon toplantıları,  konserlerin ve düğünlerin serbestçe ve hiçbir kural tanımaksızın yapıldığı, futbol maçlarında 9 Kasım itibariyle tam kapasiteli seyirci ile oynanmasına başlanmasına rağmen sadece camiler ve taziye evlerinin kapanması zaten kabul edilecek bir durum değildi.

Valiliklerin aldığı karar ile taziye evleri de uzun süredir kapalı idi. Lakin salgının ilk aylarının aksine son aylarda evlerin bahçelerinde, sokaklarda vs. taziyeler yapılıyordu. Neyse ki taziye evleri de açılmaya başlandı. Aslında taziye evlerinin açık kalması gerekir. Çünkü taziyeler zaten yapılıyor. Taziye evlerinde yapılması halinde daha kontrollü olacağından bir sıkıntı da olmuyor. Aynen camilerde olduğu gibi halkımız salgın başladığından beri taziyelere gidince eski alışkanlıkları terk etmiş ve çok dikkatli davranıyordu. Üstelik taziyede kalma süresi çok kısalmıştı. Ayrıca düğün salonlarının açık olup kısıtlama olmaksızın düğün yapıldığı bir ortamda, taziye evleri ve camilerde kısıtlama olmasının bir anlamı zaten yoktur.

Sonuçta İslam dininin en belirgin şiarı olan camilerin en kısa zamanda hiçbir kısıtlama olmaksızın asli hüviyetine kavuşmasını temenni ediyorum.

Selam ve dua ile…

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
109 gün önce
137 gün önce
179 gün önce
277 gün önce
333 gün önce
396 gün önce
403 gün önce
613 gün önce
655 gün önce
718 gün önce
1123 gün önce
1257 gün önce
1271 gün önce
1327 gün önce
1383 gün önce
1403 gün önce
1418 gün önce
1437 gün önce
1479 gün önce
1494 gün önce
1514 gün önce
1552 gün önce
1558 gün önce
1625 gün önce
1774 gün önce
1907 gün önce
2080 gün önce
2103 gün önce
2132 gün önce
2316 gün önce
2446 gün önce
2467 gün önce
2592 gün önce
2659 gün önce
2685 gün önce
2716 gün önce
2858 gün önce
2895 gün önce
3000 gün önce
3023 gün önce
3253 gün önce
3322 gün önce
3443 gün önce
3601 gün önce
3604 gün önce
3660 gün önce
3678 gün önce
3681 gün önce
3702 gün önce
3736 gün önce
3791 gün önce
3800 gün önce
3873 gün önce
3992 gün önce
3967 gün önce

RSS
© 2026 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=