Lütfen bekleyin..


Veysi DEMİR

Belediyeden ağaç katliamı!

06 Ağustos 2019, 12:17 - Okunma: 1976

Hafta sonu HDP'li Batman Belediyesi yol yapım çalışmaları bahanesiyle Yaşar Kemal Kent Ormanı’ndaki 170 ağacı iş makinalarıyla keserek adeta bir katliama imza attı.

Yapılan ağaç katliamına Batman’da faaliyet yürüten iki çevre derneği Sağlık ve Çevrecilik Derneği (SAĞ-ÇEV) ile Batman Çevre Gönüllüleri Derneği tepki gösterdi.

Yetişmesi için uzun yıllara ihtiyaç duyulan ağaçların kesilmesi sonrası gelen yoğun tepkilerin ardından sosyal medyadan açıklama yapmak zorunda kalan Batman Belediye Başkanı Dr. Mehmet Demir, 2 bin 500 adet ağacın dikileceğini ve Pazartesi günü konuyla ilgi basın açıklaması yapacağını belirtti.

Belediye başkanı Demir’in açıklamasını merakla bekledik… Eş başkanların basın açıklamasını okuyan Eş başkan Songül Korkmaz, sorumluluğu üstlenmekle birlikte “bazı ağaçlar zarar görmüştür” diyerek olayı küçümsemeye çalıştı. Açıklamanın sonunda olay şu şekilde meşrulaştırılmaya ve basitleştirilmeye çalışıldı:

“Çalışmalar esnasında zarar gören ağaçlar ile ilgili Park Bahçe Müdürlüğümüz tarafından inceleme başlatılmış ve sonuç raporu olarak şu bilgilere yer verilmiştir;

Mevcut alanda 15-20 ve 25 yaşları arasında 76 adet İran çamı ve 30 adet Kokar (Aylantus) Ağaç bulunmaktadır. Çalışmanın yapıldığı alanda bulunan ağaçların susuz ortamda yetişmelerinden kaynaklı olarak, köklerinin çok derine inmesi ve sık dikimden kaynaklı çok uzun boy yaparak gövdenin ince kalmasından dolayı; nakil durumunda yaşama şanslarının çok düşük olması öngörülerek nakil çalışması uygun görülmemiştir. Çalışmalarımız önümüzdeki günlerde 320 dönümlük alanda 2500’e yakın sayıda farklı türlerde ağaçlar, Batman halkıyla birlikte ağaçlandırma çalışması yaparak tamamlanacaktır.”

Yapılan ağaç katliamına vatandaşlar, siyasi parti ve STK temsilcileri sosyal medya üzerinden yoğun tepki gösterdi göstermesine lakin ağaç katliamını yapan “sol” zihniyetli bir yönetim olduğundan birçok çevre her zamanki gibi kör ve sağır kaldı.

Konu sosyal medyada gündem gelince birçok sosyal medya kullanıcısı, basın ve STK’ların neden ses çıkarmadıklarını sorgulamaya ve eleştirmeye başladı. Batman basını haber ve yorumlarla gündeme taşıdı taşımasına da, olayı yapan HDP’li belediye olunca tabi ki, birçok STK ve sözde ulusal basın kuruluşlarından ses gelmeyecekti ve gelmedi de.

Gezi olaylarını “ağaç” bahanesiyle başlatıp sonradan, “mesele ağaç değil, sen hala anlamadın mı?” diyerek ülkeyi kaosa ve iç savaşa sürükleme amaçlarını izhar eden bu zihniyetin, şimdi kendilerine “fikri yakınlık” içerisinde olan bir yönetim beterini yapınca ses çıkarmasını zaten beklemiyoruz.

Önce Diyarbakır’da sokak köpekleri katliamı, ardından yine HDP’li Batman Belediyesi’nin “ağaç katliamı” gündeme geldi. Sürekli olarak ağaca, yeşile, ekolojik dengeye atıf yaparak edebiyat yapanların samimi olmadığını zaten biliyorduk ta, bu iki elim olay bu zihniyetin gerçek niyet ve yüzlerini halkın görmesini belki sağlar.

İnsana merhamet göstermeyen ve kâinatın uğruna yaratıldığı insanı adeta zevk duyarak ve övünerek toplu katliam yapan bir zihniyetten, sokak köpeklerine, ağaçlara, yeşile saygı ve merhamet göstermesini beklemek abesle iştigaldir. İnsanın yaşama hakkına saygısı olmayanların ağaca, yeşile, çevreye ve hayvanlara mı saygı duyacaklar? Mesele sadece ağaçların sökülmesi değildir. Mesele bir zihniyetin başta insan olmak üzere tüm canlılara nasıl baktığı ile ilgili bir sorundur. Wesselam… 

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
47 gün önce
117 gün önce
215 gün önce
271 gün önce
334 gün önce
341 gün önce
551 gün önce
593 gün önce
656 gün önce
1062 gün önce
1195 gün önce
1209 gün önce
1265 gün önce
1321 gün önce
1342 gün önce
1356 gün önce
1376 gün önce
1418 gün önce
1433 gün önce
1453 gün önce
1460 gün önce
1491 gün önce
1496 gün önce
1564 gün önce
1712 gün önce
1846 gün önce
2018 gün önce
2041 gün önce
2070 gün önce
2255 gün önce
2384 gün önce
2406 gün önce
2530 gün önce
2597 gün önce
2623 gün önce
2654 gün önce
2796 gün önce
2833 gün önce
2938 gün önce
2961 gün önce
3191 gün önce
3261 gün önce
3382 gün önce
3540 gün önce
3542 gün önce
3599 gün önce
3617 gün önce
3620 gün önce
3641 gün önce
3675 gün önce
3730 gün önce
3739 gün önce
3812 gün önce
3930 gün önce
3905 gün önce

RSS
© 2025 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=