Lütfen bekleyin..


Veysi DEMİR

Hırsızlık ne zaman bitecek?

25 Aralık 2019, 09:04 - Okunma: 1728

Batman’da hırsızlık hiç olmadığı kadar son zamanlarda almış başını gidiyor. Gün geçmiyor ki Batman’da birkaç hırsızlık olayı yaşanmıyor olmasın. Bu konuyu yazmaktan ve haber yapmaktan bıktık ancak hırsızlıklar arsızca çalmaktan vazgeçmiyorlar. İşin ilginci suçüstü yakalanan hırsızlar bile elini kolunu sallayarak çıktığından, kimsenin güveni yok. Bu durum ve çoğunlukla yaşı küçük diye hırsızlar serbest bırakıldığından evinde veya işyerinde hırsızlık olanlar bile polisi aramak istemiyor.

Polis ise, “Biz yakalıyoruz yaşları küçük diye mahkeme bırakıyor” diyor. Maalesef bu konuda kanunlar yetersiz ve caydırıcı cezalar uygulanmadığından hırsızlık olaylarına her gün yenileri ekleniyor.

Son zamanlarda özellikle motosiklet hırsızlığında büyük bir artış var. Son 3-4 günde 2 hırsızlık olayı çevremizde gerçekleşti. Her tarafta güvenlik kameraları ve MOBESE’lerin olduğu bu ortamda nasıl bu kadar rahat hırsızlık olayları olabiliyor anlamak mümkün değildir. Hırsızlar bu kadar arsızca hırsızlığı yapma cüretini kimden alıyorlar? 

Tabi ki bu konu sadece polisiye tedbirlerle çözümlenemez. Geçmişte toplumlar İslam inancı gereği mal, can ve namusundan dolayı rahattılar. Bu olaylar nadir oluyordu. Ancak şimdi çelik kapılar, sağlam kilitler, uyarı sistemleri ve güvenlik kameralarına rağmen kimse rahat ve huzurlu değildir. Çünkü aileden başlayarak çocuklara iyi bir eğitim verilmiyor. 1990’lı yıllarda camilerden kovulan ve camiden gözaltına alınan çocuklar cami dışına atılınca;  bu çocuklar kötülük yayan şebekelerin ellerinde hırsız, madde bağımlısı ve topluma ve kendi değerlerine düşman bir hale dönüştürüldü. Çok şükür şimdiki imamlar ve diyanet teşkilatı çocukları camiye çekmeye ve onları cami ile buluşturmak adına çok güzel çabalar sergiliyor.

Geçmişte bir yakınımın evine giren hırsızın yakalanması ve polise teslimi sırasında polislere dediğim gibi; hırsızlık yapan çocuklar yerine anne-babaları cezalandırılmalıdır. Ancak hırsızlık bu şekilde ve caydırıcı cezalarla azaltılabilir. Öyle ya anne-babanın çocuğuna; “değirmenin suyu nereden geliyor?” diye sormadığı sürece çocuk hırsızlık yapmaya devam edecektir. Geçmişte anne, baba ve aile büyükleri çocuklarında bir kuruş bile görse, bunu nerden getirdin? Kim verdi? Diye sorgular ve o cüz’i paranın kaynağını öğrenmeden çocuğunu bırakmazdı. Şimdi ise maalesef bu yapılmıyor. Hırsızlık yapan çocuk ve gençler en pahalı elbiseden tutunda, en pahalı cep telefonuna kadar lüks içinde çevrelerine zengin rolü oynamaya çalışıyor. Bu yetmez gibi araç kiralayıp akılları sıra hava atıyorlar. Arada da belki sus payı olarak ebeveynine bir miktar para koklatıyor. Ana-baba da “bu değirmenin suyu nerden geliyor?” diye sormuyor; ta ki yakayı ele verinceye kadar. Çocuk yakalanınca da; “haberim yoktu, bilmiyordum, biz şöyle bir aileyiz vs.” diye bahaneler üretmeye ve saymaya başlarlar.

Peki beyler! Çocuklarımızın İslami bir terbiye alması için ne yaptık? diye düşünmemiz gerekmez mi? Çocuklarımızın ne yaptığını, kimlerle oturup kalktığına hiç baktık mı? Yok… Niye? Çünkü para getiriyorlarsa sorun yok. Böyle bir anne-babalık anlayışı olabilir mi? Bizler çocuğumuzun terbiyesinden ve salim bir akide ve İslam ahlakı edinmesinden sorumlu değil miyiz? Çocuğumuzun gece yarılarına kadar nerelere gittiğini, kimlerle oturup kalktığını ve neler yaptığını neden merak etmedik? Görevini yapmayan ebeveynler olarak bunu yapmayan ve kötülüğe göz yuman aileler de en az o çocuk kadar suçludur. Tabi ki görevini yapan anne, babalar bundan istisnadır. Ancak tüm anne ve babalar İslam’ın anne babaya yüklediği vazifeleri öğrenip hakkıyla yerine getirmekle mükelleftir. Bunu yapmadığımız sürece ve çocuklarımızı İslam üzere yetiştirip eğitmediğimiz sürece hem kulların, hem ALLAH’ın nazarında sorumluluktan ve hesap vermekten kurtulamayız.

Selam ve dua ile…

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
99 gün önce
127 gün önce
169 gün önce
267 gün önce
323 gün önce
386 gün önce
393 gün önce
603 gün önce
645 gün önce
708 gün önce
1113 gün önce
1247 gün önce
1261 gün önce
1317 gün önce
1373 gün önce
1393 gün önce
1408 gün önce
1427 gün önce
1469 gün önce
1484 gün önce
1504 gün önce
1512 gün önce
1542 gün önce
1548 gün önce
1615 gün önce
1764 gün önce
1897 gün önce
2070 gün önce
2093 gün önce
2122 gün önce
2306 gün önce
2436 gün önce
2457 gün önce
2582 gün önce
2649 gün önce
2675 gün önce
2706 gün önce
2848 gün önce
2885 gün önce
2990 gün önce
3013 gün önce
3243 gün önce
3312 gün önce
3433 gün önce
3591 gün önce
3594 gün önce
3650 gün önce
3668 gün önce
3671 gün önce
3692 gün önce
3726 gün önce
3781 gün önce
3790 gün önce
3863 gün önce
3982 gün önce
3957 gün önce

RSS
© 2026 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=