Lütfen bekleyin..


Veysi DEMİR

Bu nasıl bir cinayettir böyle?

11 Mart 2020, 08:58 - Okunma: 3826

Bölgemizde kanaat önderleri ve âlimlerimizin sosyal olaylarda “arabulucu” rolünü üstlenerek başta kan davaları olmak üzere toplumuzda karakol ve adliyeye ihtiyaç kalmadan birçok olayı çözdükleri yüzyıllardır bilinen bir gelenek ve sosyal bir müessesedir. Bölgedeki otoritelerimiz olan bu sosyal müessese herkes tarafından kabul gören, cari ve aktif bir şekilde yüzyıllardır varlığını sürdürüyor.

Son zamanlarda bölgemizde ve toplumsal yapımıza aykırı olaylar ve cinayetler ile karşılaşıyoruz. Önce ocak ayında bölgemizde saygın bir konumda olan Norşin Medresesi Başmüderrisi Şeyh Abdulkerim Çevik, sorunlarının çözümü için yanına gelen bir kişi tarafından öldürüldü. Kadim bir gelenek olan ara buluculuk görevi icra edilirken böyle bir cinayet daha önce yaşanmamıştı. Bu olay bölgede toplumsal olarak bir kırılmaya yol açtı.

Daha bu olayın şokunu atlatmamışken bu defada Batman’da yaşanan bir cinayet olayıyla şok olduk

5 Mart Perşembe günü Batman merkeze bağlı Demirbilek Köyünde iki aile arasında çıkan tartışmayı tatlıya bağlamak ve sulhu sağlamak için Batman eski Milletvekili Faris Özdemir'in ağabeyi, kanaat önderi, Raman aşireti büyüklerinden Ferit Özdemir, araya girdi. Buna rağmen taraflar arasında silah çekilmesi sonucu Ferit Özdemir ve 2 kişi yaralandı. Olay yerine çağrılan ambulansla özel bir hastanede ilk müdahalesi yapılan Özdemir, ağır yaralı olarak ambulans uçakla Malatya Turgut Özal Tıp Fakültesi’ne sevk edildi. Burada yapılan tüm müdahalelere rağmen Özdemir vefat etti.

Yapılan işlemlerin ardından Malatya Turgut Özal Tıp Fakültesi’nden Pazar günü Batman’a getirilen Ferit Özdemir’in naaşı öğle namazından sonra Çeşmebaşı (Serekaniye) köyünde kılınan cenaze namazının ardından Demirbilek (Meymuniye) köyü aile mezarlığında gözyaşları arasında toprağa verildi.

Cenaze törenine; İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Zekeriya Yapıcıoğlu, Vali Hulusi Şahin, Milletvekili Ziver Özdemir, Mardin eski Milletvekili Orhan Miroğlu, HÜDA PAR Batman İl Başkanı Davut Şahin, belediye başkanları, çok sayıda eski ve yeni milletvekili, üst düzey bürokratlar, siyasi partilerin il ve ilçe başkanları, Kurum müdürleri, STK temsilcileri, bölgenin kanaat önderleri ve 10 binlerce seveni katıldı.

Olay büyümesin mesele sulh ve selametle çözülsün diye araya gir ve silahla vurul. Bu nasıl bir vahşet ve aymazlıktır?

Öncelikle bölgemizde bir meselede araya birileri girmişse mesele ona havale edilir ve onun vereceği çözüm beklenir. Bu arada böyle silah çekme gibi ahmakça ve hoyratça hareketler yapılmaz. Bu olayda hedefin merhum Ferit Özdemir olmaması olayın vahameti ve cinayetin büyüklüğünü hafifletmez. Şunu unutmayalım ki; bu hareket başta toplumsal geleneğimize ve “ara bulucu” müessesesine karşı işlenmiş büyük bir cürümdür. Bundan dolayı bu olay sadece Ferit Özdemir veya Ramanlılara karşı yapılmış değil, tüm coğrafyamızın; Kürdüyle, Arabıyla, Türküyle ve Zazasıyla bölgede yaşayan tüm halklara yönelik düzenlenmiş hain bir saldırı ve cinayettir. Bu cürmün büyüklüğüne göre de ceza hukuku dışında “toplumsal tavır” anlamında da bir karşılığı olmalıdır.

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
30 gün önce
100 gün önce
198 gün önce
254 gün önce
317 gün önce
324 gün önce
534 gün önce
576 gün önce
639 gün önce
1045 gün önce
1178 gün önce
1192 gün önce
1248 gün önce
1304 gün önce
1325 gün önce
1339 gün önce
1359 gün önce
1401 gün önce
1416 gün önce
1436 gün önce
1444 gün önce
1474 gün önce
1479 gün önce
1547 gün önce
1696 gün önce
1829 gün önce
2001 gün önce
2025 gün önce
2054 gün önce
2238 gün önce
2367 gün önce
2389 gün önce
2514 gün önce
2580 gün önce
2606 gün önce
2637 gün önce
2780 gün önce
2816 gün önce
2921 gün önce
2944 gün önce
3174 gün önce
3244 gün önce
3365 gün önce
3523 gün önce
3526 gün önce
3582 gün önce
3600 gün önce
3603 gün önce
3624 gün önce
3658 gün önce
3713 gün önce
3722 gün önce
3795 gün önce
3914 gün önce
3889 gün önce

RSS
© 2025 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=