Lütfen bekleyin..


Veysi DEMİR

Ramazan ayı yaklaşırken…

11 Nisan 2020, 14:56 - Okunma: 2648

Çin’i Vuhan kentinde Aralık 2019 da ortaya çıkan ve 185 ülkeye yayılarak dünyayı tehdit eden corona virüs salgınındaki vaka ve ölüm sayısı artarak devam ediyor.

Bu hastalıkta her musibet gibi imtihandır. Bu imtihanın en zor kısmı da camilerin yüzümüze kapanmasıdır. Cuma hutbesinden,  Mirac ve Berat kandillerini yaşamaktan mahrum olduk. Evden çıkamaz hale geldik, ölülerimize bile sahip çıkamaz, defin ve taziyelerini yapmaktan mahrum kaldık. Şimdi de Ramazan ayına çok kısa bir süre kalmasına rağmen; maalesef ne üç ayların manevi iklimini yaşayabiliyoruz, ne de Ramazan ayını karşılamanın coşku ve heyecanını yaşayabiliyoruz.

Görünen o ki; Ramazan ayını ve bayramını da aynı sıkıntı ve şartlarda yaşayacağız. Dünya bütün genişliğine rağmen bize dar geldi ve içeriye mahkûm kaldık. Artık beğenmediğimiz ve şükretmediğimiz hayattan monoton bir hayata mecbur olduk.

Bundan sonra yapmamız gereken; elimizden geldiği kadarıyla Kur’an, oruç ve ibadet ayı olan Ramazan ayını ailemizle birlikte en verimli şekilde geçirmek olmalıdır. Mübarek Ramazan ayına girmeden önce hanemizi ruhen ve fikren Ramazanın manevi iklimine hazır hale getirmeliyiz.

Ramazanı sadece açlık ve susuzluk olarak görmeyip, her yönden kendimizi geliştirmek için şimdiden evlerimizde mukabele geleneğini sürdürmeli ve Kur’an’la hemhal olmalıyız. İçeride geçirdiğimiz vakitlerimizi manevi bir reçete uygulayarak en iyi şekilde değerlendirmeliyiz.

Evet, Peygamber Efendimiz (S.A.V.)’in müjdelediği şekliyle; “Evveli rahmet, ortası mağfiret ve sonu cehennem ateşinden kurtuluş” olan bereketleri ve hayırları ve Kur’an’ın indirildiği Kadir gecesini barındıran Ramazan Ayı’na yaklaşıyoruz.

Ramazan’ın, manevi ikliminden hakkıyla yararlanmak ve maddi-manevi yönden güzel bir ay geçirmenin hesabını yapmalıyız. Çünkü Ramazan ibadet ayıdır. Ramazan ümmetin ayıdır. Ramazan Kur’an ayıdır. Ramazan oruçla dirilme ve dayanışma ayıdır.

Bu ayda tüm amacımız Ramazan’ın, manevi ikliminden hakkıyla yararlanmak ve ibadetten haz alarak güzel bir ay geçirme odaklı olması gerekir. Cennet kapılarının açıldığı, cehennem kapılarının kapandığı ve şeytanların zincire vurulduğu Kur'an ayı, ibadet ayı, mağfiret ayı ve sabır ayı olan Ramazan'da, oruç tutan bizler nefsimizi terbiye edip, nefsani hastalıklarımızdan uzaklaşmamız ve ahlakımızın kemale ermesi için gayret göstermemiz gerekir.

Ramazan kardeşlik, dayanışma ve paylaşma ayıdır. Geçici olarak yeme-içmeden uzak kaldığımızda, fakir ve garibin halini anlar, nimetlerin kadrini bilir ve Rezzâk olan Allah’a hakkıyla şükretmemiz gerektiğinin farkına varırız.

On bir ayın sultanı Mübarek Ramazan ayı aynı zamanda kötü alışkanlıklara son verme, iyiden, güzelden yana yeni sayfalar açma fırsatı bizlere hayattayken verirken, bizler bundan ne kadar faydalanıp hayatımızda yeni bir sayfa açarak ALLAH’ın huzuruna ak yüzle çıkmak için gayret gösteriyoruz?

Ramazanı hayatımızda bir dönüm noktası ve fırsat olarak kabul edip, yaşantımıza bir çeki düzen verelim. Hep birlikte dilimizi, kalbimizi ve bütün hayatımızı Ramazanın ve orucun getirdiği güzelliklere göre tanzim edelim. Kur’an’ı okumaya ve anlamaya her zamankinden daha fazla vakit ayıralım. Oruçlarımızı şuurla tutalım. Yalnız midemize değil dilimize, elimize, gözümüze ve gönlümüze bizleri tüm kötülüklerden koruyan bir oruç tutturalım.

Unutmayalım ki; hayatımız Ramazan gibi olursa ahiretimizde bayram gibi olur.

Hakkıyla eda edeceğimiz ve faydalanacağımız huzurlu bir Ramazan geçirmemiz dileğiyle ALLAH'a (C.C.) emanet olun...

Selam ve dua ile…

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
97 gün önce
125 gün önce
167 gün önce
265 gün önce
321 gün önce
384 gün önce
391 gün önce
601 gün önce
643 gün önce
706 gün önce
1111 gün önce
1245 gün önce
1259 gün önce
1315 gün önce
1371 gün önce
1391 gün önce
1406 gün önce
1425 gün önce
1467 gün önce
1483 gün önce
1503 gün önce
1510 gün önce
1541 gün önce
1546 gün önce
1613 gün önce
1762 gün önce
1895 gün önce
2068 gün önce
2091 gün önce
2120 gün önce
2304 gün önce
2434 gün önce
2456 gün önce
2580 gün önce
2647 gün önce
2673 gün önce
2704 gün önce
2846 gün önce
2883 gün önce
2988 gün önce
3011 gün önce
3241 gün önce
3310 gün önce
3431 gün önce
3590 gün önce
3592 gün önce
3648 gün önce
3666 gün önce
3669 gün önce
3690 gün önce
3725 gün önce
3780 gün önce
3789 gün önce
3861 gün önce
3980 gün önce
3955 gün önce

RSS
© 2026 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=