Lütfen bekleyin..


Veysi DEMİR

Kısıtlamaları Halk Olarak Biz İstedik!

03 Aralık 2020, 13:13 - Okunma: 1921

Çin’in Vuhan kentinde Aralık 2019 da ortaya çıkan ve kısa sürede yayılarak dünyayı tehdit eden corona virüs salgını 10 Mart 2020’den beri ülkemizde görülmeye başlandı.

Aylardır alınan tedbirler ve kısıtlamalar sonrası yaz aylarında yaşanan “normalleşme süreci” ile tedbirlerde yaşanan gevşeme, toplumda var olan vurdumduymazlık ve sonbahar mevsimiyle havalarında soğumasıyla vaka ve ölümlerde artış yaşanınca yeniden kısıtlama kararları alındı.

17 Kasım’da yapılan kabine toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan alınan yeni kararları açıklamış ve 2 haftadır hafta sonları akşam saatlerinde ile 20 yaş altı ve 65 yaş ve üzerine kısıtlama getirildi. Aynı toplantıda alınan kararla hizmet sektörüne yönelik kısıtlamalar getirildi.

Aylardır bu virüsle ilgili olarak tedbirlere dikkat edilmesi için yapılan uyarılar maalesef “Turizm sektörü” ve umursamaz insanlarımız ve yöneticiler yüzünden sekteye uğradı ve nice değerlerimizi bu süreçte kaybettik.

Yapılan uyarılar etkili olmadığı görüldüğü için pazartesi günü yapılan kabine toplantısında yeni kısıtlama kararları alındı. Adım adım kısıtlamalar ağırlaştırılıyor. Sokağa çıkma kısıtlamalarının artırılmasından, işyerlerinin kapatılmasına, okul ve cenazelere kadar kısıtlamalar getirildi. Tedbirlere toplum olarak uymuyoruz, sonra da kısıtlama kararları ağırlaşınca şikâyet etmeye başlıyoruz.

Şimdi toplum olarak lisan-ı hal ile Neşet Ertaş’ın “Kendim Ettim Kendim Buldum” türküsünü söylüyoruz. Öyle ya, kendi düşen ağlamaz.

Aylardır yapılan bütün uyarılara rağmen vurdumduymaz tavrımızdan dolayı hastaneler ve yoğun bakım üniteleri yükü kaldıramayacak duruma geldi. Buna rağmen toplum olarak aylardır iş yapamayan ve kepenk kapatan esnaftan tutunda, süreçte olağanüstü gayret gösteren sağlık çalışanlarının emeklerine, dışarı çıkamayan yaşlılarımıza ve bu süreçte kaybettiğimiz nice canlarımız, yaşlılarımız ve değerlerimize kadar nice insanın kul hakkına girdiğimizi ve onların vebalinin üzerimizde olduğunu dikkate almıyoruz. 

Salgın sürecinde en çok zararı esnaf gördü. Birçok iş sektörü maalesef çöktü. Kısıtlamalar da en çok yine esnafı etkileyecek ve kapanan işyerleri sayısında rekor bir artış yaşanabilir. Nedense kurallara uyanlar, kurallara uymayanların gafleti sonucu koronaya yakalanıp vefat edebiliyor. Bu gün gibi ortadayken yine de başta gençler olmak üzere toplumun büyük bir kısmı umursamaz tavrını devam ettiriyor. İşin ilginç yanı etrafımıza baktığımızda, kendimizi hiçbir şeyden eksik bırakmıyoruz; pandemiye rağmen sosyal aktivitelerden eksik kalmıyoruz, sonra salgından etkilendiğimizde bu da nereden çıktı? Demeye başlıyoruz. Hastalık bize bulaşınca da duyacağımız pişmanlığın fayda vermeyeceğini akledemiyoruz bir türlü. Oysa toplum olarak 15 gün düzenli bir şekilde herkes kurallara tam olarak uyarsa bu virüs kontrol altına alınacak düzeye gelir. Lakin sadece toplumun bir kesimi kurallara uyarsa, hem bu virüs hem de kısıtlamalar devam edecektir.

Pandemi nedeniyle kimisi toplumda panik ve kaos oluşturmaya çalışırken, kimisi de bu hastalığın  “yapma” ve küresel güçlerin bir oyunu olduğu argümanlarını ortaya koyarak bu tiyatronun bitmesi gerektiğini söylüyorlar. Fakat ortada hastalık ve bu hastalıktan kaynaklı ölümler vakıa olarak karşımızda olduğu için tedbirlere riayet ederek, hem kendimizi hem de çevremizi korumalıyız. Tedbirlere uymamazlık ederek başkasının zarar görmesine zemin hazırlarsak kul hakkı ve vebale girmiş oluruz. Bunun günahına ve vicdan azabına katlanabilecek miyiz?

Selam ve dua ile…

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
64 gün önce
162 gün önce
218 gün önce
281 gün önce
288 gün önce
498 gün önce
540 gün önce
603 gün önce
1009 gün önce
1142 gün önce
1156 gün önce
1212 gün önce
1268 gün önce
1289 gün önce
1303 gün önce
1323 gün önce
1365 gün önce
1380 gün önce
1400 gün önce
1407 gün önce
1438 gün önce
1443 gün önce
1511 gün önce
1659 gün önce
1792 gün önce
1965 gün önce
1988 gün önce
2017 gün önce
2202 gün önce
2331 gün önce
2353 gün önce
2477 gün önce
2544 gün önce
2570 gün önce
2601 gün önce
2743 gün önce
2780 gün önce
2885 gün önce
2908 gün önce
3138 gün önce
3207 gün önce
3328 gün önce
3487 gün önce
3489 gün önce
3546 gün önce
3564 gün önce
3567 gün önce
3588 gün önce
3622 gün önce
3677 gün önce
3686 gün önce
3759 gün önce
3877 gün önce
3852 gün önce

RSS
© 2025 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=