Lütfen bekleyin..


Veysi DEMİR

Bu Önyargılarla Nereye?

27 Aralık 2016, 13:45 - Okunma: 3031

Asri hastalıklardan biri olan bir kişi ya da bir olaya ilişkin yeterli bir bilgi edinmeden, önceden, peşin bir karara varmış olma durumu olan önyargı hastalığına mübtela olduğumuzu ve kendimizi kurtaramadığımızı görmekteyiz. 

 

Bu önyargılarımızın çoğunlukla bizleri yanlışa ve kul hakkına sürüklediğini gördüğümüz halde yine de ne hikmetse bundan vazgeçmeyiz.

 

Kişiler, topluluklar ve daha geniş kitleler hakkında önyargılarımızdan kaynaklı bazen olumlu, çoğunluklada olumsuz kanaatlere sahip oluruz. İlk anda edindiğimiz bu önyargının değişmesi bazen yıllar bazen de ömür boyu sürerde sahip olduğumuz bu kanaatlerin bizi yanlış yönlendirdiğinin farkına bile varmayız. Bazen bu peşin hüküm bizden değil; çevremizden, sevdiğimiz bir dostumuzun o şahıs veya topluluk ile ilgili kanaatinden, bazen de geçmişte okuduğumuz bir yazıdan veya TV’de bir yorumcunun analizinden kaynaklanır. Oysa unutmamamız gereken ölçü şudur: Bizlerin kanaati hiçbir zaman kamil anlamda nesnel ve mutlak doğru olmadığıdır. Ölçü alacağımız tek gerçek ALLAH’ın ve Resulû’nun bize bildirdikleridir. Onun dışında bizim zamanla elde ettiğimiz veya çevremizdeki kişilerin tecrübe ve kanaatleri her zaman bizi doğruya götürmeyebilir.

 

Bir kişi veya bir topluluk hakkında edindiğimiz ilk yargı ister bu olumlu, ister olumsuz olsun bizi yanıltabilir. Hem bizim edindiğimiz kanaat yanlış olabileceği gibi, insanlar ve toplumlarında kemalata erişip kendini düzeltme ve değişebileceği gerçeğini göz ardı etmemeliyiz. Bazen çocukluktan tanıdığımız kişilerin küçükken veya gençken takındığı veya yaptığı bir tavrın ömür boyu devam edeceğini zannederiz. Oysa o kişi büyüdükçe, dünyayı tanıdıkça olumlu veya olumsuz şeklide değişip gelişebileceğini gözden kaçırırız.

 

İnsanların sahip oldukları önyargılar zandan kaynaklanır. Bu zanda genellikle “su’i zan”dır. Yani kötü zandır. ALLAH’u Teala kötü zandan sakınmamızı emreder. -Hucurat:12- Lakin bizler hiçbir zaman bu kanaat ve zan endeksli önyargılarımızdan vazgeçmeyiz.  

 

Önyargı sahibi insanlar “kargadan başka kuş tanımam” mantığında olan insanlardır. Hiçbir zaman karga dışında başka kuşlarında var olduğu gerçeğini görmezler. Suizan yaptığı kişi, o önyargıdan kurtulmak için ağzıyla kuş tutsa faydasızdır. Önyargıya maruz kalan kişilerin bundan kurtulmaları için bazen bir ömür yetmez. Bunlar o kişilerin nezdinde, “adımız çıkmış dokuza inmez sekize” durumundan kurtulamazlar.

  

İşte burada Albert Einstein’ın “Önyargıları parçalamak, atomu parçalamaktan zordur.” sözü aklımıza geliyor. 

 

Şunu unutmayalım ki; bazı insanlar toplumda veya bir sorun karşısında kendilerini iyi ifade edebilirken, bazıları iyi ifade edemez. Bizlerde bu durumu dikkate alarak önyargılı davranmamalıyız. Kim haklı kim haksız diye bir daha düşünmeliyiz.


Kur’an’ı Kerim’de “Ey iman edenler! Eğer bir fâsık size bir haber getirse onun doğruluğunu araştırın. Yoksa bilmeden bir topluluğa kötülük edersiniz de sonra yaptığınıza pişman olursunuz. -Hucurat: 6- buyuran ALLAH (C.C.) bilmeden araştırmadan verilecek bir kararın bir toplumu etkileyeceğini, sonuçlarının ise işleri içinden çıkılmaz bir hale getireceğini buyurmaktadır.

 

İşin ilginç ve tuhaf yanı çoğunlukla hakkında önyargı ve kanaat sahibi olduğumuz kişiler ve topluluklar ile hiçbir teşriki mesaimiz olmadığı halde nasıl bu kanaate vardığımızı sorgulamıyoruz. Zamanla o kişi veya kesimlerle bir araya gelerek kaynaştığımızda aslında o kişi ve kesimlerin, hiçte zan ettiğimiz şekil ve kapsamda olmadıklarını görür ve önyargımızdan dolayı pişmanlık duyarız. Oysa ALLAH’u Teala bizleri bu yanlışlardan korumak için defaatle kitabında uyardığını unutuyoruz. Yeter ki bizler kafamızdaki tabuları yıkalım.

Selam ve dua ile…

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
128 gün önce
156 gün önce
198 gün önce
296 gün önce
352 gün önce
415 gün önce
422 gün önce
632 gün önce
674 gün önce
737 gün önce
1142 gün önce
1276 gün önce
1290 gün önce
1346 gün önce
1402 gün önce
1422 gün önce
1437 gün önce
1456 gün önce
1498 gün önce
1513 gün önce
1533 gün önce
1541 gün önce
1571 gün önce
1577 gün önce
1644 gün önce
1793 gün önce
1926 gün önce
2099 gün önce
2122 gün önce
2151 gün önce
2335 gün önce
2465 gün önce
2486 gün önce
2611 gün önce
2678 gün önce
2704 gün önce
2735 gün önce
2877 gün önce
2914 gün önce
3019 gün önce
3042 gün önce
3272 gün önce
3341 gün önce
3462 gün önce
3620 gün önce
3623 gün önce
3679 gün önce
3697 gün önce
3700 gün önce
3721 gün önce
3755 gün önce
3810 gün önce
3819 gün önce
3892 gün önce
4011 gün önce
3986 gün önce

RSS
© 2026 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=